Λευτέρης Ζαγορίτης: «Κάθε μέρα που περνάει η Ν.Δ. συσπειρώνεται όλο και περισσότερο»

«Κάθε μέρα που περνάει η Ν.Δ. συσπειρώνεται όλο και περισσότερο»
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια κάποιοι από τους λεγόμενους αντάρτες ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Ο γραμματέας της Ν.Δ. θέτει τη νίκη ως στόχο, ζητεί την κατανόηση του κόσμου της παράταξης γιατί κάποιοι τον έχουν στενοχωρήσει και προτείνει ως αντίδοτο στην αποχή οι επόμενες ευρωεκλογές να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης.

 • Σε μία εβδομάδα έχουμε εκλογές. Τι μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους σας; Για ποιο λόγο πρέπει να πάνε στην κάλπη και να σας ψηφίσουν;

Η Ν.Δ. είναι η παράταξη που εκφράζει αυθεντικά την ευρωπαϊκή ιδέα. Με ηγέτη τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή πέτυχε την ιστορική ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, κόντρα στις ακραίες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης. Σήμερα, την ώρα που ο κόσμος, η Ευρώπη, αλλά και η πατρίδα μας βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, κάθε ψήφος στη Ν.Δ. και στον Κ. Καραμανλή έχει αξία. Από τη μια, επιλέγουμε την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία λειτουργούμε και εκπέμπει ο Κ. Καραμανλής. Από την άλλη, έχουμε εκείνους που δεν προτείνουν λύσεις, δεν καταθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά λαϊκίζουν ανεύθυνα, λένε «όχι» σε όλα και δημιουργούν συνθήκες πόλωσης και οξύτητας.

 • Πού βάζετε τον πήχυ; Συμμερίζεστε την άποψη ότι θα πρέπει να ξεπεράσετε το αποτέλεσμα του Μιλτιάδη Εβερτ στις εκλογές του 1994 (32,66%);

Οπως και σε κάθε μάχη, έτσι και στις προσεχείς ευρωεκλογές διεκδικούμε το θετικό αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι την ώρα της κάλπης ο κόσμος θα δείξει την εμπιστοσύνη του στη Ν.Δ. και στον Κ. Καραμανλή. Το αποτέλεσμα θα κάνει αρκετούς να πέσουν έξω στις προβλέψεις τους. Οπως συνέβη στις εκλογές του 2007, που και τότε κάποιοι μίλαγαν για αδυναμία να υπάρξει αυτοδυναμία, και παρά ταύτα υπήρξε. Οι προβλέψεις, σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό όπως το σημερινό, πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή.

 • Λέτε ότι ο στόχος σας στις ευρωεκλογές είναι ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν αυτό δεν είναι η νίκη, τι ορίζετε ως τέτοιο;

Ο στόχος είναι η νίκη. Αγωνιζόμαστε και αισιοδοξούμε ότι θα την κατακτήσουμε. Εχουμε κερδίσει, άλλωστε, όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2004 και ύστερα.  Κάθε μέρα που περνάει η Ν.Δ. συσπειρώνεται όλο και περισσότερο.
Παρά τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν στο παρελθόν. Κι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Βεβαίως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα γνωρίζουμε τι παραλείψεις υπήρξαν. Γνωρίζουμε τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και την επόμενη μέρα θα κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά.

 • Η αποχή σάς προβληματίζει;

Ασφαλώς. Μας απασχολεί πάρα πολύ. Θέλουμε να συμμετάσχει ο κόσμος στις εκλογές. Το να ασκεί κανείς το δημοκρατικό του δικαίωμα, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με την αποχή. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πείσουμε τους πολίτες για αυτό. Βεβαίως, η αποχή και στις προηγούμενες εκλογές ήταν μεγάλη. Εφθασε στο 37%. Τώρα έχουμε και την αργία του Αγίου Πνεύματος. Και κάτι ακόμη. Είναι εκλογές με λίστα. Προσωπικά πιστεύω ότι και οι ευρωβουλευτές πρέπει να εκλέγονται με σταυρό. Αυτό θα τονώσει το ενδιαφέρον. Θα υπάρχει άλλη προσέγγιση στον εκλογικό αγώνα. Και αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων, όπως και στις εθνικές εκλογές.

 • Αν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό για σας, θεωρείτε πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Δεν λειτουργούμε ούτε καιροσκοπικά ούτε μικροκομματικά, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου. Προτάσσουμε το συμφέρον του τόπου. Η εξουσία για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εθνικές εκλογές δεν είναι στο σχεδιασμό μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας. Αυτό που μας απασχολεί είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στη χώρα μας και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Προτεραιότητα και έγνοιά μας είναι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και βέβαια να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτό και κάνουμε.

 • Σε περίπτωση ήττας, κάποιοι ήδη μιλούν για έκτακτο συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές. Πώς το βλέπετε;

Αυτή την ώρα εγώ βλέπω μόνο τις ευρωεκλογές. Αγωνιζόμαστε για τη νίκη. Την ώρα της μάχης, όλες σου οι δυνάμεις πρέπει να είναι -και είναι- αφιερωμένες σ’ αυτήν.

 • Αν το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί, είστε έτοιμος να αναλάβετε μέρος της ευθύνης;

Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντοτε αναλάμβανα ευθύνες. Και πάντοτε απένειμα τα εύσημα στους συνεργάτες και στους συμμαχητές, για τη συμβολή τους στους αγώνες. Στο διάστημα που είμαι γραμματέας δεν χάθηκε καμία εκλογική μάχη. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στον Κ. Καραμανλή, στα στελέχη που εθελοντικά «τρέχουν» και στον υπέροχο κόσμο της παράταξης, από τον οποίο αισθάνομαι την ανάγκη -κάνοντας και αυτοκριτική- να ζητήσω την κατανόησή του. Γιατί κάποιοι από μας, εκούσια ή ακούσια, τον έχουμε στενοχωρήσει. Ο κόσμος αυτός εμπιστεύεται απόλυτα τον Κ. Καραμανλή και την παράταξη και δίνει τη μάχη. Περιμένει πολλά από μας και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του και στη συνέχεια.

 • Η πλειονότητα της κοινής γνώμης βρήκε απαράδεκτο το σποτ με τα «παπαγαλάκια». Θα επιμείνετε σε αυτό και την τελευταία εβδομάδα;

Δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό. Πρόκειται για ένα σποτ -κατά κοινή ομολογία- ευρηματικό, το οποίο πέτυχε να προσελκύσει αμέσως την προσοχή. Με θετικό τρόπο παρουσιάζει αλήθειες. Χειροπιαστά πράγματα, που έχουν συμβεί. Οπως η αύξηση του αφορολογήτου, η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, ο διπλασιασμός της σύνταξης του ΟΓΑ, οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στα επιδόματα ανεργίας. Ηταν η απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και στα κορυφαία στελέχη του που διαρκώς διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και καταστροφολογούν. Κατά τ’ άλλα, η προεκλογική εκστρατεία είναι μια δυναμική διαδικασία. Εξελίσσεται. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει μηνύματα με τον Κ. Καραμανλή και την Ευρώπη στο επίκεντρο.

 • Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρεται πια στα περί «βαρβαρότητας». Εσείς θα επιμείνετε;

Ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να καλύψει το έλλειμμα θέσεων, προτάσεων και κατεύθυνσης δεν δίστασε να οξύνει και να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Καταφεύγει συνειδητά σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν. Περιμέναμε ότι θα είχε την ευθιξία να αναγνωρίσει το σφάλμα του. Ενα απλό «είπα μια υπερβολή» θα ήταν αρκετό. Παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα διαχωρίζει τους πολίτες. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό στην εποχή μας.

 • Μετά από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο Mega και στο ντιμπέιτ, θεωρείτε ότι δικαιώνονται οι λεγόμενοι «βατοπαιδινοί» ή εξακολουθεί να υπάρχει θέμα μη συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια;

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής. Τόνισε ότι «όλοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά από τις πράξεις, από τη δράση μας, την προσφορά μας, τη συμπεριφορά μας, την εν γένει δραστηριότητά μας». Την ώρα, λοιπόν, που καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια, όλα λαμβάνονται υπόψη, όλα συνεκτιμώνται.

 • Το μήνυμα του πρωθυπουργού μήπως απευθύνεται και σε κάποιους από τους λεγόμενους αντάρτες;

Το μόνο που έχω να προσθέσω στην ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία μας αφορά όλους, είναι ότι συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτή.

 • ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 31.05.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s