Αντώνης Καφετζόπουλος: «Είναι μεγάλο λάθος να χαρίζεις τον πατριωτισμό στους εθνικιστές»

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ,
  • Ελευθεροτυπία, Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο ηθοποιός, ο ενεργός πολίτης στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων. Τον συναντήσαμε για συνέντευξη στο γραφείο του στο Χαλάνδρι. Μας υποδέχθηκε σε μια πολύ μικρή σοφίτα. Αναψε ένα πουράκι, άνοιξε το παράθυρο και είπε: Είμαι έτοιμος.

***Από το ΕΚΚΕ στους Οικολόγους Πράσινους, βλέπεις κοινά σημεία στην πορεία αυτή;

***«Τα ίδια άτομα είναι. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Τότε πίστευα ότι αυτό είναι σωστό. Εφυγα από το ΕΚΚΕ γιατί είδα ότι αυτό δεν με καλύπτει· η πολιτική δηλαδή, όχι οι άνθρωποι. Με τους ανθρώπους έχω καλή σχέση».

***Γιατί Οικολόγοι Πράσινοι και όχι ΣΥΡΙΖΑ, που δραστηριοποιείται πάνω στα οικολογικά ζητήματα…

***«Να σου πω: γιατί το απόλυτο κριτήριο δεν είναι το περιβαλλοντικό. Είναι ένα κριτήριο. Είναι όπως παλιότερα: οποιοδήποτε σοβαρό κόμμα έπρεπε να ασκεί πολιτική, να έχει στην ατζέντα του μερικά βασικά θέματα, την οικονομία, την παιδεία· σε άλλες εποχές μπορεί να είχαμε το θέμα της δημοκρατίας…».

***Ο ΣΥΡΙΖΑ τι δεν έχει;

** «Δημοκρατία και διαφάνεια».

***Μάλιστα. Προτιμάς ένα happening υπέρ της προστασίας των ζώων ή ένα ομαδικό γιαούρτωμα, σαν μια συμβολική πράξη, εναντίον εκείνων που φορούν γούνες;

**«Το γιαούρτωμα είναι μια λύση εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να είναι πολύ σοβαρός κανείς με αυτά τα πράγματα».

***Σε καλύπτει η θέση των Πράσινων για τον θάνατο του Αλέξη, τα επεισόδια του Δεκεμβρίου;

** «Ναι, να πω ότι κατ’ αρχήν έπρεπε να παραιτηθούν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και ο υπουργός Παιδείας γιατί τον αφορούσε άμεσα το θέμα. Η στάση του ήταν αχαρακτήριστη τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Συμπεριφερόταν σαν να ψόφησε ένα αληταράς σε κάποια φαβέλα στου διαόλου τη μάνα. Ενώ ήταν δικό του παιδί. Επρεπε να τεθεί η υπόθεση σε μια ανέξαρτητη αρχή για έρευνα. Υιοθέτησα ασυζητητί τη θέση των Οικολόγων για ψήφο στα 16 και υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που έχουν μεγαλώσει εδώ».

***Τις συνεχιζόμενες επιθέσεις παντός τύπου τις θεωρείς πολιτικές ενέργειες, αποτέλεσμα των καιρών μας ή κάτι άλλο;

**«Κατ’ αρχήν εγώ δεν τις θεωρώ συνέχεια του Δεκέμβρη. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν θεωρώ τη “17 Νοέμβρη”, έτσι για να το πω λίγο μπακάλικα, την Ε.Ο. 17 Νοέμβρη, συνέχεια της εξέγερσης που έγινε στις 17 Νοέμβρη του 1973. Οσο άσχετα είναι εκείνα τα δύο πράγματα τόσο άσχετα είναι και ο Δεκέμβρης με όσες ένοπλες επιθέσεις ακολούθησαν.

Είναι άλλο τώρα να πηγαίνεις με την παρέα σου, με τους ομοϊδεάτες σου να αδειάζεις ένα σούπερ μάρκετ και να τα μοιράζεις στη λαϊκή δίπλα… Δεν μπορώ να τα ισοπεδώσω όλα. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την ποινικοποίηση της κουκούλας».

***Η ληστεία σε μια τράπεζα είναι πολιτική πράξη για σένα;

**«Οχι, σε καμία περίπτωση. Καμία ληστεία και καμία ένοπλη ατομική στάση, για μένα, δεν είναι πολιτική».

***Σ’ αυτή την ξεχαρβαλωμένη δημοκρατία μας, τι ρόλο θα έδινες στην αστυνομία;

* «Να ασχολείται με κεντρικά και σημαντικά εγκλήματα. Για το ποιος παρκάρει πού, το πώς αστυνομεύεται μια γειτονιά κ.λπ. να είναι υπεύθυνοι οι τοπικοί φορείς, η δημοτική η αστυνομία».

***Εχουμε δημοτική αστυνομία…

* «Ναι, αλλά αλληλλεπικαλύπτονται οι αρμοδιότητες. Εγώ δεν θέλω να βλέπω “αρχιφύλακες” στο κέντρο».

***Τι είναι για σένα η οικολογία: είναι οι κάμποι, είναι τα βουνά, οι θάλασσες, τα νησιά μας;

* «Είναι ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι ως Ελληνες αλλά ως ανθρωπότητα ζητήματα που αφορούν την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξή μας. Ο πλανήτης έτσι όπως τον ξέρουμε κινδύνει να καταστραφεί».

***Οι βραχονησίδες στο Αιγαίο πιστεύεις ότι ανήκουν στη φύση ή εδώ η φύση πρέπει να παραχωρεί τη θέση της στις διεθνείς συνθήκες;

* «Οι βραχονησίδες είναι και τα δύο πράγματα. Και ανήκουν στη φύση και είναι διασυνοριακό ζήτημα. Πρωτίστως ανήκουμε στο περιβάλλον. Δευτερευόντως τώρα, είμαι της άποψης ότι τα σύνορα που έχουμε καλά είναι να διατηρηθούν».

***Μειονότητες, μετανάστες… Είμαστε ρατσιστές εμείς οι Ελληνες απέναντί τους;

**«Ναι, είμαστε. Η Ελλάδα, επειδή ήταν μια χώρα με πολύ συνεκτικό πληθυσμό ας πούμε, Ελληνόφωνων Χριστιανών Ορθόδοξων, όταν δέχτηκε ένα τεράστιο σοκ τα τελευταία 20 χρόνια με την είσοδο νέων ανθρώπων, ήταν φυσικό να αντιδράσει. Αυτή είναι η εξήγηση.

Ο ρατσισμός είναι τι στάση κρατάς… Ο ρατσισμός είναι ατομικό θέμα κατ’ αρχήν. Πώς αισθάνεσαι απέναντι σε έναν άνθρωπο που δεν σου μοιάζει. Αυτό είναι βασικά. Αν νιώθεις ότι αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο διαφορετικός που ουσιαστικά δεν μπορείς να έχεις σχέση μαζί του, ή αν νιώθεις, ακόμα χειρότερα, ότι αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο διαφορετικός και άρα κατώτερος, που δεν πρέπει να έχεις σχέση μαζί του, τότε μπορείς να λες τον εαυτό σου ρατσιστή. Αυτή είναι η άποψή μου.

Η μουσουλμανική μειονότητα τώρα είναι ένα άλλο πράγμα. Υπάρχουν νόμοι και διεθνείς συνθήκες, υπάρχει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτά είναι υπεραρκετά για να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».

***Είσαι Κωνσταντινουπολίτης, πιστεύεις ότι πρέπει η Ελλάδα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εκεί Ελλήνων Τούρκων υπηκόων;

* «Οπου υπάρχουν νομικά θέματα, ασφαλώς. Αυτό περιμένεις από το κράτος και την πατρίδα σου. Να λειτουργεί το σύστημα».

***Είσαι υπέρ της συνέχισης των παρελάσεων;

**«Δεν βρίσκω κανένα λόγο να υπάρχουν παρελάσεις. Μπορεί να είμαστε σε μια εθνική επαγρύπνηση, χωρίς να κάνουμε παρελάσεις. Ο στρατός κάνει τη δουλειά του, γιατί δουλειά του είναι αυτή… ο πόλεμος. Είναι άλλο θέμα τι κάνουμε στις πόλεις μας».

***Η λέξη πατριωτισμός χωράει στις οικολογικές πεποιθήσεις σου, σου λέει κάτι η έννοια αυτή ή την ταυτίζεις με εθνικιστής-εθνικισμός;

**«Είναι μεγάλο λάθος να χαρίζει κανείς τον πατριωτισμό στους εθνικιστές. Οι εθνικιστές είναι εθνικιστές γιατί δεν έχουν τι άλλο ως ιδεολογία να προβάλουν. Ετσι, πιστεύουν στην ανωτερότητα ενός συγκεκριμένου έθνους. Οι εθνικιστές, κατά μία παγκόσμια ειρωνεία, είναι παντού οι ίδιοι· δηλαδή αν συζητήσεις με έναν Ελληνα εθνικιστή και έναν Φιλιππινέζο εθνικιστή θα σου πουν ακριβώς τα ίδια, για το φιλιππινέζικο έθνος ο ένας και για το ελληνικό ο άλλος. Είναι πολύ διαφορετικό όμως το να είσαι πατριώτης γιατί πιστεύεις ότι η πατρίδα σου έχει δημοκρατία, έχει ελευθερίες και φροντίζει για το καλό της ανθρωπότητας. Αν κάνει αυτά τα τρία πράγματα είμαι πολύ φανατικός πατριώτης».

*** Κράτος-Εκκλησία διαζύγιο;

* «Διαζύγιο».

***Οριστικό;

* «Οριστικό».

***Να πάψει δηλαδή το κράτος και να πληρώνει τους κληρικούς;

**«Ναι, εννοείται. Η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει στους ανθρώπους, στους πιστούς, την ελπίδα για τη μετά θάνατον ζωή και μια εξήγηση του κόσμου “Αποκαλυπτική”, αυτή που προσφέρουν οι θρησκείες, που λυτρώνει ανθρώπους, τους βγάζει το άγχος…».

***Συνεπώς να φύγουν και τα Θρησκευτικά από τη διδακτέα ύλη στα σχολεία;

* «Τα Θρησκευτικά δεν έχουν καμία θέση… Είναι κατήχηση. Δεν έχει σχέση με μάθημα, δεν προσφέρει κάποια γνώση».

***Το «ηθοποιός σημαίνει φως» το θεωρείς λίγο υπερβολικό στις μέρες μας;

* «Νομίζω ότι αυτό είναι μέσα στη μυθολογία οι καλλιτέχνες να αισθάνονται ότι είναι κάτοικοι ενός άλλου πλανήτη και ήρθαν εδώ να φωτίσουν την ανθρωπότητα. Αυτό τους βοηθάει. Εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης. Είμαι της άποψης ότι είμαστε άνθρωποι πολύ κανονικοί και ότι η δουλειά μας, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται είναι εξαιρετικά δημιουργική και είναι και ολιστική, δεν γίνεται μόνο με το μυαλό ή μόνο με το σώμα ή μόνο με εκείνο ή μόνο με το άλλο».

***Κάνεις και διαφήμιση…

* «Ναι, έχω κάνει».

***Διαφημίζεις οτιδήποτε ή το ψάχνεις πρώτα λίγο;

* «Κατ’ αρχήν πάει με τα χρήματα. Δηλαδή, αν δεν είναι αρκετά δεν με απασχολεί το προϊόν. Η δουλειά είναι δουλειά, αλλά δεν θα πρέπει να συγκρούεται αυτό που διαφημίζω με τις αρχές μου. Εχω αρνηθεί πολλές φορές να κάνω διαφήμιση τέτοιων προϊόντων».

***Η βιολογική γεωργία έχει κάνει μια προσπάθεια να φέρει ποιοτικότερα προϊόντα, χωρίς χημικά… Καταναλώνεις βιολογικά;

**«Οταν βρίσκω. Είναι νόστιμα αλλά είναι πολύ ακριβά. Δεν είναι μαζικά προϊόντα. Κάποιοι πρέπει να καθοδηγήσουν την έρευνα και να βοηθήσουν την παραγωγή».

***Την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, την ξέρεις. Την πολιτική στο ποδόσφαιρο τη βλέπεις καθόλου; Θεωρείς τη βία στα γήπεδα τυχαία ή καθοδηγούμενη; Είναι ίδια με εκείνη στους δρόμους;

* «Είναι απ’ όλα. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται για τυχαίους λόγους, υπάρχουν πράγματα που γίνονται καθοδηγούμενα, από ομάδες και από προέδρους ομάδων…».

***Χωράει άλλο γήπεδο στην πόλη αυτή ή ένα μόνο, της ΑΕΚ;

* «Νομίζω ότι το σχέδιο του Νικολαΐδη να φτιάξει ένα γήπεδο στην Εθνική ή Αττική Οδό, κοντά σε σταθμό με τρένο ή με μετρό και με μεγάλο πάρκινγκ, ήταν ένα πολύ καλό σχέδιο».*

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s