Νίκος Κωνσταντόπουλος: Ενίσχυση του ΣΥΝ

Με λόγο αιχμηρό για το πολιτικό μας σύστημα, με λόγο δικαιωμένο για τις εξελίξεις που αφορούν σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens και με σταθερή επιμονή στην ανάγκη ενίσχυσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, μιλά στην “Αυγή της Κυριακής” για τις τρέχουσες εξελίξεις και καταθέτει ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

* Γιατί ο πρωθυπουργός έκλεισε μ’ αυτόν τον τρόπο τη Βουλή;

Κοινοβουλευτικά και κομματικά κόλπα δεν αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα. Μικροκομματισμός και ηγεμονικός κυβερνητισμός είναι κοινό χαρακτηριστικό του δικομματισμού. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αφέντης των πάντων, υποταγμένη στο αρχηγοκεντρικό και πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο. Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα δεν λύνει τα προβλήματα στην ώρα τους, τα κρύβει και τα αναμασάει, γι’ αυτό κακοφορμίζουν και γεμίζουν τον δημόσιο βίο με δύσοσμες αναθυμιάσεις.

* Τι πρέπει να γίνει με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις χωρίς συνταγματική αναθεώρηση;

Τρεις συνταγματικές αναθεωρήσεις, με διαφορετικές κυβερνήσεις, δεν λύσανε το θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είναι μόνιμο φαινόμενο η μη δίωξη, η ατιμωρησία και η παραταξιοποίηση των σκανδάλων. Τα συνθήματα ποινικοποίησης της πολιτικής και κομματικοποίησης της δικαιοσύνης δίνουν και παίρνουν, αλλά λείπει η κάθαρση.

Στις ευρωπαϊκές χώρες γίνονται διαφορετικά πράγματα. Μέχρι και πρωθυπουργοί διώκονται. Στην Ελλάδα παίζεται το θέατρο της ανευθυνότητας. Μέχρι την επόμενη αναθεώρηση ό,τι κι αν επιχειρηθεί θα είναι αντισυνταγματικό, ο καθένας θα το προσβάλλει και κανένα δικαστήριο δεν θα το εφαρμόζει. Λαϊκίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα με όσα λένε. Καλό είναι να μη λαϊκίζουμε όλοι, για τα μάτια του κόσμου.

* Στην υπόθεση Siemens, άρχισαν οι απολογίες, οι προφυλακίσεις, οι ενστάσεις κι οι εξαφανίσεις…

Απ’ το 1996 φωνάζω για το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής Siemens – Intracom – ΟΤΕ, για σάπιο βασίλειο διαφθοράς σε προμήθειες, συμβάσεις, έργα, κοινοτικά κι εξοπλιστικά προγράμματα. Οι υποκλοπές έγιναν με δίδυμο στόχο την εσωτερική πληροφόρηση και διείσδυση ενόψει μεγάλων κρατικών συμβάσεων. Προφανώς και δεν είναι όλοι ανήθικοι. Μήπως το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι χαμηλού επιπέδου και υψηλής διαθεσιμότητας; Μήπως η πολιτική συμμετοχή δεν είναι η προσφορά, αλλά η επαγγελματική προβολή κι εξασφάλιση; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμένες θητείες και ασυμβίβαστα υπουργικής θέσης;

Μήπως οι πολίτες θα πρέπει να μην εκλέγουν ανάξιους; Ποια εξισορρόπηση εξουσιών γίνεται, ώστε να υπάρχουν αντίβαρα υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας; Πώς αντιμετωπίζεται εσωτερικά η διακομματική βάση των σκανδάλων; Η αριστερά πρέπει να είναι ένα βήμα παραπέρα, με λόγο καίριο κι ανοιχτά μέτωπα γι’ αυτά τα θέματα.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

* Τα στοιχεία του ΕΣΡ για τα δελτία ειδήσεων δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα “να παίζουν μόνα τους”…

Δεν χρειάζονται αυταπάτες για τον ρόλο των ΜΜΕ. Ελέγχουν τις εξελίξεις και τις φέρνουν στα μέτρα τους. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θέλουν το μονοπώλιο της προβολής. Εμπαίζουν τους πολίτες και περιπαίζουν τις αρχές της πολυφωνίας και της ισότητας στον διάλογο. Ξέρουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί κερδοσκοπούν πολιτικά και οικονομικά ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας της δημοκρατίας και τις εκλογικές κομματικές δαπάνες. Έτσι ανοίγει δρόμος για τη διαπλοκή. Είναι διαβρωμένο και δικτυωμένο το πολιτικό και θεσμικό σύστημα της χώρας.

* Εν μέσω και της κρίσης, παράγοντες, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλούν για το τέλος της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις αυτές;

Σωστή διαπίστωση, αλλά μονομερής και καθυστερημένη. Τη μεταπολίτευση την αποτελείωσαν πολλές αιτίες. Όπως η άνιση σχέση μεταξύ επιχειρηματικού τομέα και πολιτικών – κυβερνητικών κέντρων, η προκλητική υπεροχή του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι δημοσίων αγαθών, η άδικη κατανομή βαρών και ωφελημάτων μεταξύ ασθενέστερων και ισχυρότερων.

Πέρα από τις διαπιστώσεις, τι χρειάζεται να γίνει; Τι θα προσφέρει και θα επωμιστεί ο καθένας; Πώς θα αλλάξουν οι πολιτικές, οι συσχετισμοί και τα δεδομένα της κρίσης; Αυτά δεν θα προκύψουν από την εναλλαγή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ούτε απ’ τις ανέξοδες διαπιστώσεις του ΣΕΒ, βασικού υποστηρικτή του αποτυχημένου συστήματος.

* Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Θα αλλάξει κάτι την 8η Ιουνίου;

Το κύκλωμα κομματικού ανταγωνισμού κι επικοινωνιακής τακτικής χειρίζεται τις ευρωεκλογές σαν δημοσκοπικό υλικό για τις εθνικές εκλογές. Θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίση, η ελληνική δημοκρατία βιώνει πολύπλευρη καθυστέρηση και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει δυσκολίες. Η ευρωπαϊκή διάσταση των προβλημάτων είναι καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην αριστερά. Άλλωστε η Ευρώπη είναι το υπερεθνικό – μετακρατικό κοινωνικό και πολιτικό πεδίο της αγωνιστικής αλληλεγγύης, των εναλλακτικών πολιτικών διεκδικήσεων και των διαφορετικών θεσμικών κατακτήσεων.

* Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατών στην Αθήνα, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι, παρά την κρίση, δεν φαίνεται να ενισχύεται η σοσιαλδημοκρατία;

Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πληρώνουν την πολιτική προσαρμογή τους στα νεοφιλελεύθερα θεωρήματα. Η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση αποτελεί δραματική διάψευση αυτών των αντιλήψεων για τις σχέσεις οικονομίας και κράτους, αγοράς και κοινωνίας, διακυβέρνησης και κυβερνοοικονομίας.

Αυτό το λάθος έχει ιδεολογικές και στρατηγικές συνέπειες πολιτικής ταυτότητας και κοινωνικής νομιμοποίησης της σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς δεν έχει την πολιτική τόλμη για γενναία αυτοκριτική και την προγραμματική έμπνευση για τολμηρές πρωτοβουλίες, προς ένα νέο όραμα της ανθρωπότητας και μια νέα σχέση με τις δυνάμεις της αριστερής κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό ισχύει και γι’ αυτές τις δυνάμεις.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μεγάλη δυναμική όλο το προηγούμενο διάστημα. Εκτιμάτε ότι θα καταγραφεί και στην κάλπη;

Η ριζοσπαστική ανανεωτική αριστερά είναι χώρος που θέλει και μπορεί να αγωνιστεί για εναλλακτικές πολιτικές και διαφορετικούς συσχετισμούς. Με ενδιαφέρει να ενισχύονται αποφασιστικά, τόσο εκλογικά όσο και προγραμματικά, οι προσπάθειες του ΣΥΝ για να είναι παρουσία με περιεχόμενο και κοινωνική απήχηση έναντι της κρίσης και για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Οι πολίτες που οργίζονται κι αηδιάζουν, που συντρίβονται και ασφυκτιούν, που ψάχνουν μ’ ανοιχτά μυαλά και τολμηρή θέληση για διαφορετικούς δρόμους της δημοκρατίας, της πολιτικής και της αριστεράς, που οραματίζονται κι αντιστέκονται για το διαφορετικό κόσμο, πρέπει να ενισχύουν τη δυνατότητα, την τόλμη και την ελπίδα του ΣΥΝ.

* Ο ΣΥΝ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν δεχτεί αρκετές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Πού τις αποδίδετε;

Υπάρχουν διεργασίες διαφορετικών εκλογικών τάσεων. Η ενίσχυση του ΣΥΝ ανατρέπει τους συσχετισμούς. Αυτό καταγράφτηκε κι έσπευσαν να το εναγκαλιστούν, για να το αφομοιώσουν, διάφοροι «ντερμπεντέρηδες». Να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες επιθέσεις. Επίσης, και για τις απαντήσεις που χρειάζονται σε όσους δεν θέλουν, για δικούς τους λόγους ο καθένας, να πετύχει η ηγεσία Τσίπρα ως νέα πρόταση άσκησης της πολιτικής.

  • Παπαδόπουλος Α., Η ΑΥΓΗ: 24/05/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s