Γιάννης Ραγκούσης: «Στις εθνικές θα πάμε καλύτερα»

  • «Δεν είχαμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη βαρβαρότητα, όμως, μετά την αντίδραση του Κ. Καραμανλή, ειλικρινά θα το κάνουμε». Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, υποστηρίζει ότι το σποτ της Ν.Δ. με τα παπαγαλάκια «κινείται στα όρια της πολιτικής ανοησίας και κάνει τους πολίτες να θυμώνουν ακόμη περισσότερο», ενώ προβλέπει ότι «το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών για το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ καλύτερο από το πολύ καλό αποτέλεσμα που θα πετύχουμε στις ευρωεκλογές».

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

**Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, σημειώνει πως το κόμμα αυτό διεκδικεί το δικαίωμα να κρίνει τους πάντες αλλά να μην κρίνεται το ίδιο: «Η στάση της ηγεσίας του δείχνει ότι η συνεργασία με τη Ν.Δ. το 1989 δεν ήταν συγκυριακή».

* Νίκη στις ευρωεκλογές κάτω από το 3% θα είναι ήττα για το ΠΑΣΟΚ; Εχετε καλλιεργήσει προσδοκίες για θρίαμβο…

– Το ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη νίκη στις ευρωεκλογές, όταν οι δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων πέρσι τέτοια εποχή μας ήθελαν τρίτους, αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ανατροπή. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει την πλήρη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών των τελευταίων χρόνων. Θα έχουμε καταφέρει, λαού θέλοντος, να ανατρέψουμε μια διαφορά 9 μονάδων από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και μια διαφορά 4 μονάδων από τις εθνικές του 2007. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την ήττα της, έβαλε αυθαίρετα ως όριο που χωρίζει την ήττα από τη συντριβή το 3%.

* Το αποτέλεσμα θα είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές;

– Θα σας επισημάνω κάτι και, παρακαλώ, κρατήστε το. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα είναι για το ΠΑΣΟΚ, λαού θέλοντος, πολύ καλύτερο από το πολύ καλό αποτέλεσμα που θα πετύχουμε στις ευρωεκλογές.

* Ο Γ. Παπανδρέου θέτει το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Ο Κ. Καραμανλής απαντά ότι αυτό αποτελεί προσβολή για τους ψηφοφόρους του κόμματός του.

– Ο κ. Καραμανλής πέρασε από τη συναίνεση στην πόλωση και από εκεί στη συνειδητή παραποίηση, στη διαστρέβλωση και στο ψέμα. Τον ενοχλεί τώρα το, εδώ και δεκαετίες διατυπωμένο, πολιτικό και φιλοσοφικό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που προφανώς γνωρίζει ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αναφέρεται στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας ούτε και σε οποιονδήποτε πολίτη. Αν πράγματι ο κ. Καραμανλής, με τις απαράδεκτες πολιτικές, και αποφάσεις του, νοιαζόταν για τους οπαδούς του κόμματός του, ας είχε φροντίσει ώστε να μην τους είχε κάνει να ντρέπονται.

* Ποιος είναι ο δρόμος του σοσιαλισμού και ποιος της βαρβαρότητας;

– Ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος που θα υπάρξει στην ανθρωπότητα, αλλά και στην κοινωνία, όταν θα υπάρξουν κανόνες, όταν θα υπάρξουν θεσμοί, θα υπάρξει ένα κράτος δικαίου, όταν θα υπάρχει έλεγχος παντού και διαφάνεια. Και υπάρχει και ο άλλος δρόμος, της βαρβαρότητας. Για παράδειγμα, να σας πω ένα δεύτερο παράδειγμα, επειδή μια μεγάλη πολυεθνική θέλει να παράγει προϊόντα για να μπορεί να έχει κέρδη, για να μπορεί η τιμή της στο Χρηματιστήριο να ανεβαίνει, να καταστρέφει τη φύση, να καταστρέφει το κλίμα, να παράγει διοξείδιο του άνθρακα, ανεξάρτητα αν αυτό οδηγεί στην κλιματική αλλαγή, που μοιραία θα οδηγήσει σε κάποιες δεκαετίες την ανθρωπότητα σε παγκόσμια κρίση. Λοιπόν, αυτό είναι βαρβαρότητα.

* Δηλαδή, θα επιμείνετε;

– Δεν είχαμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «βαρβαρότητα». Μετά την αντίδραση, όμως, του κ. Καραμανλή, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, ειλικρινά θα το κάνουμε. «Βαρβαρότητα» τι είναι; Είναι να κάνει κανείς ό,τι θέλει, να μην υπολογίζει θεσμούς, να μην υπολογίζει κανόνες, να μην υπολογίζει το δίκαιο. Είναι θεσμική βαρβαρότητα να κλείνεις τη Βουλή με τον τσαμπουκά σου, επειδή είσαι πρωθυπουργός, για να σκεπάσεις σκάνδαλα. Είναι θεσμική βαρβαρότητα, επειδή δεν ελέγχεις την κοινοβουλευτική σου ομάδα, να τους αφαιρείς το δικαίωμα που το Σύνταγμα τους δίνει για να εκφράσουν με την ψήφο τους τη γνώμη τους για το τι έγινε στο Βατοπέδι ή τι έγινε σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

*Πώς είδατε τα περίφημα «παπαγαλάκια» της Ν.Δ.;

– Τα σποτάκια της Ν.Δ. θα μείνουν στην ιστορία, ως μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής ανοησίας. Εμπαίζουν τους πολίτες. Νομίζουν ότι μπορούν να τους κοροϊδέψουν. Τους παρουσιάζουν μια πραγματικότητα ονειρική, εντελώς διαφορετική από αυτή που ζουν. Και έτσι τους κάνουν να θυμώνουν ακόμη περισσότερο.

* Η προσήλωσή σας στα σκάνδαλα δεν φαίνεται να συγκινεί τους πολίτες, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Ακολουθείτε τη συνταγή της Ν.Δ. της περιόδου 2000-2004 επειδή αποδείχθηκε νικηφόρα;

– Δεν υπήρξε σκανδαλολογία, αλλά υπαρκτά σκάνδαλα. Γι’ αυτό έσπευσε ο κ. Καραμανλής να κλείσει με βίαιο τρόπο τη Βουλή. Με την κίνησή του αυτή δεν παρέγραψε μόνο τις ευθύνες των υπουργών του. Διέγραψε και την απαίτηση των πολιτών για πλήρη διαλεύκανσή τους και καταλογισμό ευθυνών. Εμείς ούτε σκανδαλολογήσαμε, ούτε σηκώσαμε σημαίες ευκαιρίας, όπως ο κ. Καραμανλής την περίοδο 2000-2004. Και κάτι ακόμη. Εμείς, όταν μιλάμε για σκάνδαλα, δεν αναφερόμαστε μόνο στις υποθέσεις που άπτονται ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο την ώρα που τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση να προσλαμβάνει αγροφύλακες; Δεν αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες και η αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ, που πληρώνουν όλοι οι πολίτες;

* Το πολιτικό σύστημα βυθίζεται στην ανυποληψία. Εχετε τρόπο να το βγάλετε από την κρίση; Αφού και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «αθώο»…

– Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι για ριζικές αλλαγές. Είναι αποφασισμένοι για μια ειρηνική επανάσταση στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, για να τεθούν στην υπηρεσία του πολίτη. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση και των θετικών αλλά και των αρνητικών πλευρών των πολιτικών που ακολουθήσαμε στο παρελθόν. Τα θετικά τα κρατάμε. Τα αρνητικά τα αφήνουμε πίσω μας. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Είναι κάτι που θα δουν οι πολίτες στην πράξη.

* Πρώτος στόχος, λέτε, είναι η αυτοδυναμία. Αν δεν τον πετύχετε; Ξανά εκλογές; Προτάσεις συνεργασίας και σε ποιους;

– Οι στόχοι μας για την επόμενη περίοδο είναι η νίκη μας στις ευρωεκλογές και η νίκη και η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Εκτιμώ ότι θα τους πετύχουμε και τους δύο. Οι πολίτες στις ευρωεκλογές θα κάνουν μαζί μας το πρώτο βήμα για μια βαθιά αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση μας για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων παραμένει στο τραπέζι, ακόμη και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

* «Αντικομμουνιστές, συκοφάντες, γκεμπελίσκοι». Ετσι σας περιγράφει το ΚΚΕ, αφού δεν αποδοκιμάζετε τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.

– Το ΚΚΕ διεκδικεί το δικαίωμα να κρίνει τους πάντες αλλά να μην κρίνεται από κανέναν και να μην ελέγχεται από κανέναν. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα. Ειδικά για τα κόμματα που καλούνται να διαχειριστούν χρήματα του ελληνικού λαού. Τους χαρακτηρισμούς που αναφέρετε στην ερώτησή σας τους προσπερνώ. Δυστυχώς, η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι η συνεργασία με τη Ν.Δ. το ’89 δεν ήταν μια συγκυριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή. Η όξυνση που επιχειρεί ένα πράγμα αποδεικνύει: τη δυσκολία να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί στηρίζουν άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα την κυβέρνηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s