Αλέκα Παπαρήγα: «Να πατώσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ»

  • «Η αποχή και το λευκό είναι άσφαιρα πυρά που βολεύουν την Ε.Ε. Το θέμα για μας τίθεται ως εξής: να πατώσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ».*Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πιστεύει ότι «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα δύο είναι κόμματα του Μάαστριχτ».

* Αναφερόμενη στην κόντρα με τον Θ. Πάγκαλο καταγγέλλει ότι «ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κάνουν συκοφαντία και προβοκάτσια». Ωστόσο, παραδέχεται ότι μπορεί κάποιος να είναι αντι-ΚΚΕ χωρίς να είναι αντικομμουνιστής, γιατί «αντικομμουνισμός είναι να πολεμάς το ΚΚΕ με ανήθικα μέσα».

*Αυτό που λέμε ευρωσκεπτικισμός είναι πλειοψηφικό ρεύμα στα κόμματα, εκτός Ν.Δ. Δικαιώνεται η πολιτική σας;

-Και στο χώρο της Ν.Δ. υπάρχουν ψηφοφόροι δυσαρεστημένοι. Βλέπουν ότι σε άλλα πίστεψαν για την Ε.Ε., σε σύγκριση με τα συμβαίνοντα. Θεωρούμε ότι το ΚΚΕ έχει συμβάλει αποφασιστικά στο ξεθώριασμα του οράματος που φιλοτεχνήθηκε. Είναι το μόνο κόμμα που εναντιώθηκε στο Μάαστριχ, στην ΟΝΕ και στις άλλες επιλογές της Ε.Ε., που αποφασίστηκαν με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική του ΚΚΕ δικαιώνεται. Αυτό θα συνειδητοποιηθεί πολύ περισσότερο στην πορεία. Οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται σε αντιστοιχία με τον χαρακτήρα της Ε.Ε. ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης. Στρέφεται κατά των λαών, αφού σε όλα τα κράτη-μέλη της κτυπιούνται δικαιώματα, η κατάσταση των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει.

*Ωστόσο, όταν το ερώτημα τίθεται ευθέως στους πολίτες, «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.», η πλειονότητα επιλέγει «μέσα». Πώς το εξηγείτε;

-Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που η ταξική πάλη υπολείπεται, δεν αντιστοιχεί στην εκφραζόμενη αγανάκτηση. Υπάρχουν αυταπάτες ότι η Ε.Ε. μπορεί να αλλάξει υπέρ των εργαζομένων. Ταυτόχρονα πολλοί εργαζόμενοι, που αντιλαμβάνονται ότι η θέση για αποδέσμευση είναι σε όφελός τους και σωστά την προσλαμβάνουν ως συνδυασμό με ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία, δεν νιώθουν έτοιμοι να στρατευθούν σε έναν αγώνα που είναι δύσκολος. Πάρτε επίσης υπόψη ότι ζούμε τις συνέπειες της αντεπανάστασης του 1989-1991. Επιδρά και η ιδεολογική τρομοκρατία, ότι αν ήμαστε έξω από την Ε.Ε., θα είχαμε χαθεί. Τους φόβους του το κεφάλαιο έχει καταφέρει, μέσω των μηχανισμών του και των πάσης αποχρώσεως κομμάτων του, να τους κάνει φόβους των απλών ανθρώπων. Αλλά το ψέμα έχει κοντά πόδια.

*Η αποχή και το λευκό στις ευρωεκλογές δεν συνιστούν μια πράξη αντίστασης στις επιλογές της Ε.Ε.;

-Το αντίθετο. Είναι άσφαιρα πυρά. Τα ποσοστά αποχής στις χώρες της Ε.Ε. είναι γιγάντια. Ποιοι τα παίρνουν υπόψη; Κανένας. Η αποχή και το λευκό βολεύουν την Ε.Ε. Θέλουν τους λαούς στο περιθώριο, για να τους κρατάνε «εντός των τειχών». Φοβούνται τη συμμετοχή που ενισχύει τα κομμουνιστικά κόμματα, το ΚΚΕ στην Ελλάδα.

*Παρά το γεγονός ότι βιώνουμε την κρίση του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, οι δυνάμεις που τον υπηρέτησαν εξακολουθούν να υπερέχουν. Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική λύση;

-Δεν ζούμε κρίση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά κρίση του καπιταλισμού. Αυτή είναι αντικειμενική, σύμφυτη του συστήματος. Κρίση υπερπαραγωγής και υπερκερδών. Δεν τη δημιουργούν κόμματα. Η συμβολή των αστικών κομμάτων στην κρίση είναι ότι υπηρετούν την κερδοφορία, που, όταν φουσκώνει, το σύστημα «σκάζει». Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του Μάαστριχτ γενικά, την εφαρμόζουν τα σοσιαλδημοκρατικά, τα φιλελεύθερα και τα «νεοκομμουνιστικά» κόμματα. Δεν ήταν δυνατό, λοιπόν, να έχουν λύση. Εχουν ίδια στρατηγική. Η εναλλακτική λύση θα προκύψει μόνο με ισχυρά Κ.Κ. και λαϊκή συμμαχία που θα διαμορφώσει όρους για τη λαϊκή εξουσία.

*Ο δικομματισμός, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα προσεγγίσει το 70%. Από τις εκλογές του 2007 και μετά υποχωρεί. Απειλείται;

-Πάντως, δεν ήταν το ΚΚΕ που μιλούσε για το τέλος του δικομματισμού. Ο δικομματισμός έχει κάμψη, όμως το ζητούμενο είναι να νικηθεί η πολιτική του και τα οικονομικά του στηρίγματα. Να νικηθεί, δίχως να αντικαθίσταται από τον διπολισμό. Το θέμα τίθεται ως εξής: Να πατώσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

*Το ΚΚΕ μιλάει για ανυπακοή. Στην πράξη αυτό πώς μεταφράζεται στο εσωτερικό της χώρας;

-Ανυπακοή σημαίνει να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους οι εργαζόμενοι τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το 65ωρο, τη συνταξιοδότηση στα 70, το κτύπημα της ασφάλισης και λοιπά, έστω κι αν αυτά κατοχυρώνονται με νόμους. Σημαίνει δράση κατά της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας, με όποια μορφή πάλης αποφασίζουν οι εργαζόμενοι. Συσπείρωση και προετοιμασία για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Στην ουσία, η ανυπακοή εκφράζεται και με τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Το ΚΚΕ την πηγαίνει παραπέρα από την αυθόρμητη εκδήλωσή της.

*Με ποιο αποτέλεσμα το ΚΚΕ θα ήταν ικανοποιημένο;

-Με όσο το δυνατό πιο υψηλό ποσοστό, τέτοιο που να δημιουργεί τη γενική αίσθηση ότι η επομένη των εκλογών δεν είναι ίδια μέρα με τις προηγούμενες. Αυτόν τον πήχη πρέπει να βάλει ο λαός.

*Υποστηρίζετε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για τα σκάνδαλα προσχηματικά. Υπάρχουν, όμως, καπιταλιστικές χώρες όπου η διαφθορά δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Και οι νόμοι τηρούνται και οι εμπλεκόμενοι τιμωρούνται…

-Η διαφθορά είναι γενικευμένη και το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε ένα ζύγι. Γίνεται τόσος θόρυβος για τη Siemens και αναφέρονται πολλές χώρες στις οποίες η Siemens λάδωσε. Εχουμε, λοιπόν, χώρες, όχι μία. Δεύτερο, το λάδωμα δεν συνιστά και γερμανική διαφθορά; Και δεν είναι μόνο η Siemens. Ας θυμηθούμε την Ιταλία, τη Γαλλία (και ο Σιράκ εμπλέχτηκε) και άλλες. Ας μην πούμε για τις ΗΠΑ… Τίποτα ουσιώδες δεν έρχεται στο φως. Τη διαφθορά γεννά η ανταγωνιστικότητα. Εδώ γίνονται πόλεμοι για τις αγορές! Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούν τη διαφθορά με την πολιτική τους, που είναι θέμα ταξικής επιλογής. Αυτή δεν θέλουν να αποκαλύπτεται, γι’ αυτό ο ένας κουκουλώνει τα σκάνδαλα του άλλου, όχι μόνο τα δικά του.

*Για ένα διάστημα το σύστημα και οι μηχανισμοί του είχαν στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που λειτουργεί εκτός κοινοβουλευτικής λογικής. Εσείς λέτε ότι είναι το ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό των μαζών. Τι από τα δύο ισχύει;

-Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όταν θεωρεί ότι το κίνημα βρίσκεται χαμηλά, προσαρμόζεται αναλόγως. Οταν θεωρεί ότι ανεβαίνει, εκφράζεται με μία φρασεολογία ριζοσπαστική. Επί της ουσίας, δεν έχει πολιτική ρήξης. Η στρατηγική του ταυτίζεται με του ΠΑΣΟΚ. Είναι και τα δύο κόμματα του Μάαστριχτ.

*Η διένεξή σας με τον κ. Πάγκαλο θα λυθεί στα δικαστήρια; Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι αν δεν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του κατά του ΚΚΕ, θα παραιτηθεί από την πολιτική. Με το ΚΚΕ μπήκε στην πολιτική από το ΚΚΕ θα βγει. Ειρωνικό δεν είναι αν συμβεί;

-Η αντίθεσή μας είναι με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που με το ΛΑΟΣ πρωτοστατούν στον αντικομμουνισμό. Οποιος κατηγορεί, οφείλει να φέρνει αποδείξεις. Συκοφαντία και προβοκάτσια κάνουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Δεν μας πτοούν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γνωρίζει το ΚΚΕ πώς να υπερασπίσει τον εαυτό του.

*Μπορεί κάποιος να είναι αντι-ΚΚΕ χωρίς να είναι αντικομμουνιστής;

-Φυσικά. Αντικομμουνισμός σημαίνει να πολεμάς το ΚΚΕ με ανήθικα μέσα. Εμείς επιδιώκουμε να γίνεται πολεμική στις θέσεις μας. Αισθανόμαστε ισχυροί. Αλλο αυτό, άλλο να λέει καθένας την άποψή του και άλλο το ψέμα. Να μας πουν δογματικούς ή κάτι παρόμοιο, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά δεν είναι αντικομμουνισμός. Είναι πολιτική άποψη. Την πολεμάμε, αλλά δεν τη θεωρούμε αντικομμουνισμό.

*Ενας παλιός μαχητής των δημοκρατικών της Ισπανίας κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό της συνολικής πορείας της αριστεράς είπε ότι «χάσαμε όλες τις μάχες, αλλά έχουμε τα καλύτερα τραγούδια». Το θέμα, ωστόσο, είναι πόσοι τα τραγουδάνε σήμερα, κ. Παπαρήγα.

-Πολλοί. Λιγότεροι από πριν, αλλά θα γίνουν περισσότεροι και στην πορεία θα γίνουμε πλειοψηφία. Θα έχουμε τα παλιά, θα έχουμε και τα νέα τραγούδια μας, γιατί είμαστε σοφότεροι. Ο καπιταλισμός κατατρώγεται από τις αντιθέσεις του. Είναι το παλιό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s