Μια μεγάλη βραδιά για τους Μεγάλους Ελληνες

Δευτέρα 18 Μαΐου, ώρα 20.30. Οι πρώτοι προσκεκλημένοι για την εκπομπή «Μεγάλοι Ελληνες» φτάνουν στο στούντιο και παίρνουν τις θέσεις τους στο εντυπωσιακό σκηνικό υπό το βλέμμα των δέκα που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην ψηφοφορία. «Πρώτη φορά μας καλούν στην τηλεόραση για να μιλήσουμε και όχι για να τσακωθούμε», δηλώνουν διάφοροι πολιτικοί παρόντες στο στούντιο. «Ηρθαμε για να υποστηρίξουμε τον μεγάλο γιατρό», δηλώνουν φίλοι του Γεωργίου Παπανικολάου, που αναδεικνύονται στην πιο δημοφιλή και ηχηρή κερκίδα. «Εμείς είμαστε με τον νικητή, τον Αλέξανδρο», λένε υποστηρικτές του αδιαφιλονίκητου φαβορί της βραδιάς, και οι συζητήσεις μεταξύ των κερκίδων ήδη φουντώνουν.

  • Οι θεατές
  • Ενθουσιασμός αλλά και περιέργεια κυριαρχούν στους 250 θεατές που συμμετέχουν στο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας τηλεοπτικό πρόγραμμα, βασισμένο σε ιδέα του βρετανικού BBC. Οι πιο ενθουσιώδεις εξ αυτών κάνουν ήδη πρόβες σηκώνοντας ψηλά τα πλακάτ τους με τα ονόματα των Δέκα Μεγάλων Ελλήνων. Στο στούντιο μπαίνουν και οι παρουσιαστές των δέκα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, αφού πρώτα χαιρετούν τις κερκίδες τους.
  • Ωρα 21.30: Η κορύφωση της προσπάθειας ενός χρόνου πλησιάζει. Γίνονται οι τελευταίες δοκιμές στα φώτα, στον ήχο και τη μουσική, αφού 10 παρά 1 βγαίνουμε στον αέρα. Η «καρδιά» της βραδιάς χτυπάει δύο ορόφους πιο πάνω. Το «κοντρόλ» με τις δεκάδες οθόνες και τα αναρίθμητα λαμπάκια μοιάζει περισσότερο με αίθουσα της ΝΑSΑ όπου επίκειται εκτόξευση διαστημοπλοίου. Επικρατεί ησυχία και το μόνο που ακούγεται είναι η φωνή του σκηνοθέτη, όπως μια ορχήστρα έχει τον μαέστρο της. «Καλή εκπομπή να έχουμε» εύχεται ο σκηνοθέτης και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα πλημμυρίζει την αίθουσα.
  • Η προσοχή όλων γρήγορα στρέφεται στον 96χρονο ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, ο οποίος κερδίζει τους πάντες με τη ζωντάνια, το πάθος και τις γνώσεις του. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αεικίνητος, ανταλλάσσει απόψεις με φίλους του από τις άλλες εξέδρες, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να «διδάξει» τους φοιτητές που κάθονται γύρω του.
  • Μοναδικός στην υπεράσπιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο εξ Οξφόρδης καθηγητής Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος δεν χάνει την προσοχή του ούτε λεπτό και μάλιστα λέει ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στους φοιτητές του για να τους πει τι έγινε με τον αγαπημένο του Αλέξανδρο. Η ώρα κοντεύει μεσάνυχτα, το ενδιαφέρον όμως αμείωτο, και όπως λέει ο παρουσιαστής, «στην Αγγλία τέτοια ώρα είχαν τελειώσει, αλλά εδώ είναι Ελλάδα».
  • Ο Μέγας Αλέξανδρος

  • Στη διάρκεια των διαφημίσεων, πολλοί από τους θεατές «βάζοντας μεγάλα μέσα» προσπαθούν να κερδίσουν το μικρόφωνο για την κερκίδα τους στην επόμενη φάση και κανείς δεν αποχωρεί από το στούντιο, ούτε καν οι πολιτικοί. Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και ο Μέγας Αλέξανδρος αναδεικνύεται ο Μεγαλύτερος Ελληνας όλων των εποχών.

  • Αλλά κάθε κερκίδα έχει τη δική της ερμηνεία του αποτελέσματος. Ο προσωπικός γραμματέας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα χρόνια της χούντας κ. Κωνσταντίνος Χρυσοστάλλης, ο οποίος παρά τα 92 του χρόνια ταξίδεψε από το Παρίσι ειδικά για τη βραδιά του τελικού, δηλώνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, γιατί έτσι ο Καραμανλής είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός όλων των εποχών! Οι υποστηρικτές του Γεωργίου Παπανικολάου, από την άλλη, δεν κρύβουν τη χαρά τους που σχεδόν όλοι οι παρουσιαστές αλλά και μεγάλο μέρος του κοινού δίνουν την ψήφο τους στον Ελληνα γιατρό. Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, τα φώτα της μεγάλης βραδιάς σβήνουν και όλοι αποχωρούν με μία ευχή: να βλέπουμε τέτοια τηλεόραση πιο συχνά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s