Μέγας Αλέξανδρος, ο πιο μεγάλος Ελληνας

  • Αναδείχθηκε πρώτος, με 127.011 ψήφους, στην τελική ψηφοφορία της μεγάλης παραγωγής του ΣΚΑΪ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Με ένα μεγάλης διάρκειας και σε απευθείας μετάδοση «ντιμπέιτ» ολοκληρώθηκαν οι «Μεγάλοι Ελληνες» του ΣΚΑΪ, που ανέδειξαν μεγαλύτερο Ελληνα όλων των εποχών τον Μέγα Αλέξανδρο. Πρόκειται για μια σύνθετη και δαπανηρή παραγωγή, που οι διαστάσεις της ξεπερνούν τα τηλεοπτικά όρια, όχι μόνο λόγω της πλατιάς συμμετοχής των τηλεθεατών που αποτυπώθηκε με 700.000 ψήφους, αλλά και λόγω της πολύμορφης συμβολής πολλών προσωπικοτήτων της πνευματικής και πολιτικής ζωής του τόπου, γεγονός που εκφράστηκε και στο προχθεσινό ντιμπέιτ στο Studio Pro της Παλλήνης. Ανάμεσά τους και δύο καθηγητές της Οξφόρδης, ο Τσαρλς Ντέιβιντ και ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, που ήρθαν για να υποστηρίξουν τον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο αντίστοιχα.

  • 250 «υποστηρικτές»

Δεν είναι εύκολη η οργάνωση και ο συντονισμός μιας «λάιβ» μαραθώνιας συζήτησης με τόσες παραμέτρους και με τόσο μεγάλο αριθμό ομιλητών, όμως η εκπομπή κύλησε αβίαστα, ενώ δεν έλειψε και το αλατοπίπερο του χιούμορ.

Ακτινωτά καθισμένοι στις κερκίδες βρίσκονταν 250 καλεσμένοι, «υποστηρικτές» των 10 προσωπικοτήτων για τους οποίους γυρίστηκαν τα ισάριθμα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ. Αυτός που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα ήταν ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, το 96χρονο αστέρι της βραδιάς. Και μόνο για τη χαρά να τον ακούει κανείς να μιλάει, με πνευματικό σφρίγος και νεανικό πάθος, για τον Πλάτωνα «που καθοδηγεί την πολιτική σκέψη όλης της ανθρωπότητας» άξιζε να παρακολουθήσει κανείς την εκπομπή. «Πολύτιμος» ο τηλεοπτικός χρόνος, λέμε συνήθως, αναγκαίο το σύντομο διάλειμμα για διαφημίσεις, όταν όμως ο κ. καθηγητής ζητάει το λόγο, οι τηλεοπτικοί νόμοι ανατρέπονται. «Πώς να αρνηθούμε στον κ. Δεσποτόπουλο;» είπε ο κεντρικός παρουσιαστής Αλέξης Παπαχελάς, αν και λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα προσπαθούσε να βάλει μια «άνω τελεία» στο χείμαρρο των ομιλητών.

Οσοι περίμεναν κοκορομαχίες μεταξύ των υποστηριχτών μάλλον θα απογοητεύθηκαν. Διαφωνίες υπήρξαν, και μάλιστα έντονες, αλλά εκφράστηκαν με κομψότητα. Π. χ., όταν ο Γιάννης Σμαραγδής, παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο, παρουσίασε το χάρτη των κατακτήσεων του Ελληνα στρατηλάτη, η «ομόλογός» του Μαρία Χούκλη, που επιχειρηματολόγησε υπέρ του Γιώργου Παπανικολάου, παρατήρησε ότι οι χώρες όπου το τεστ Παπ σώζει ανθρώπινες ζωές καταλαμβάνουν ολόκληρο τον παγκόσμιο χάρτη. Στους 10 πρώτους Μεγάλους Ελληνες συναντάμε πέντε εκπροσώπους του αρχαίου κόσμου και πέντε της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά επίπεδα και η σύγκριση ίσως είναι άδικη για τους τρεις φιλοσόφους (Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη) που «οικοδόμησαν τον ανθρώπινο πολιτισμό», επισήμανε ο καθηγητής Βασίλης Καρασμάνης, προσθέτοντας ότι «αν η ψηφοφορία ήταν παγκόσμια, οι τρεις αρχαίοι φιλόσοφοι θα έρχονταν πρώτοι».

Συγκινητική ήταν η «υπεράσπιση» του Κολοκοτρώνη από τη Σία Κοσιώνη, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η πολιτισμένη «κόντρα» μεταξύ του Πέτρου Τατσόπουλου και του Στέφανου Μάνου για τον Ελ. Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

  • «Συμπόσιο» και «Πολιτεία»

Οπως τονίστηκε, η παραγωγή αυτή του ΣΚΑΪ δεν ορίζει τελεσίδικα το ποιοι είναι οι Μεγάλοι Ελληνες, αλλά, κυρίως, «δείχνει ποιοι είμαστε εμείς». Και ίσως μια από τις πιο φωτεινές στιγμές ήταν το ρεπορτάζ από ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο της Αθήνας, όπου ένας βιβλιοπώλης μιλάει για τη μεγάλη απήχηση που έχουν οι τόμοι του ΣΚΑΪ για τους 10 Μεγάλους, αλλά και για «την έκρηξη στη ζήτηση βιβλίων όπως το “Συμπόσιο” και η “Πολιτεία”». Ενα ελπιδοφόρο παράπλευρο κέρδος, όπως και η είδηση ότι τα κέρδη από την τηλεψηφοφορία θα διατεθούν για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Αγαθονήσι.

  • Της Μαριαννας Tζιαντζη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/5/2009


[+] ΓPAΦHMA


ΣXETIKA ΘEMATA


Ο Μέγιστος των Ελλήνων

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s