Φάνη Πάλλη-Πετραλιά: «Μονόδρομος η παραίτηση Παυλίδη»

«Μονόδρομος η παραίτηση Παυλίδη»

Να προχωρήσει σε μια γενναία πράξη, στερώντας από τους αντιπάλους του τη δυνατότητα της συκοφάντησης και της σπίλωσης, καλεί τον Αριστοτέλη Παυλίδη η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η κ. Πετραλιά τονίζει ότι οι ευρωεκλογές σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοψήφισμα, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος διαφωνεί με τη μη παραπομπή Παυλίδη. Μήπως η στάση σας υπονομεύει την αξιοπιστία σας;
Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη, την επεξεργασία της πολιτικής μας στρατηγικής. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καταγράφουν το πρόσκαιρο και το εφήμερο. Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπαγορεύουν την πολιτική μας, και πολύ περισσότερο να την υποκαθιστούν.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στην υπόθεση Παυλίδη. Γι’ αυτό και συμφωνήσαμε με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στη διαδικασία αυτή οι συνάδελφοι του κόμματός μου προσπάθησαν να αποσαφηνιστεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση.

Η επιλογή της ηγεσίας, να ψηφίσουμε κατά συνείδηση, απέδειξε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά, καμία γκρίζα περιοχή που θα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και θα καλλιεργεί αμφιβολίες. Η επιλογή μας αυτή αποδεικνύει και την αξιοπιστία μας.

Δεχθήκαμε να διερευνηθούν οι όποιες καταγγελίες χωρίς προαποφάσεις. Και, το κυριότερο απ’ όλα, χωρίς να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις με την εξυπηρέτηση της οποιασδήποτε μικροκομματικής σκοπιμότητας, όπως δυστυχώς έπραξε η αντιπολίτευση.

Θα σας στοιχίσει αυτή η υπόθεση στις ευρωεκλογές;
Ούτε εμείς οι εκπρόσωποι της πολιτικής ούτε εσείς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να υποτιμάμε τους πολίτες. Μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά όλων μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Οι πολίτες γνωρίζουν τι κρίνεται, τι διακυβεύεται στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η επιλογή τους, η πολιτική τους στάση, η ψήφος τους δεν καθορίζονται από τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα, από τη σκανδαλολογία. Ούτε από τα νοσηρά φαινόμενα που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Η ψήφος τους καθορίζεται και επηρεάζεται από τη στάση μας που εμείς, ως υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, κρατάμε στα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, να φορτίσει το πολιτικό κλίμα της χώρας και να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης δεν βρίσκει ανταπόκριση στην πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Πολλοί συνάδελφοί σας ζητούν με έντονο τρόπο να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης. Θεωρείτε ότι τα πράγματα θα γίνονταν πιο εύκολα;
Χωρίς να υιοθετώ αντιλήψεις και λογικές ανθρωποθυσίας στο χώρο της πολιτικής, πιστεύω ότι ο κ. Παυλίδης μπορεί να δώσει μόνος του μια λύση που θα βοηθά τον ίδιο και την παράταξη. Τιμώντας την αξιόλογη και πολύχρονη κοινοβουλευτική του θητεία, θα μπορούσε, μετά την απόφαση της Βουλής, να προχωρήσει σε μια γενναία πράξη, στερώντας από τους αντιπάλους του τη δυνατότητα της συκοφάντησης και της σπίλωσης. Η παραίτηση του κυρίου Παυλίδη είναι μονόδρομος. Γνωρίζοντας την προσφορά και το ήθος του, εκτιμώ ότι έχει τα αποθέματα αντοχής να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Δεν έχει όμως κάποιο δίκιο ο κ. Παυλίδης; Αφού το πόρισμα και η κυβερνητική πλειοψηφία τον αθώωσαν, γιατί να παραιτηθεί;
Μια παραίτηση δεν είναι κατ’ ανάγκην αποδοχή ενοχής. Είναι μια πράξη αυτοσεβασμού και υψηλής αυτοσυνειδησίας.

Σε ένα μήνα από σήμερα έχουμε ευρωεκλογές. Τι περιμένετε; Και πού βάζετε τον πήχυ;
Οι ευρωεκλογές είναι μια κορυφαία πολιτική αναμέτρηση. Αφορά την εκπροσώπησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνδέεται με την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια ισχυρή και δυνατή ομάδα ευρωβουλευτών, που θα υπερασπίζονται και θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, σε συνδυασμό με τα μεγάλα και μείζονα προβλήματα της κοινωνίας, των πολιτών, της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος. Οι ευρωεκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκλογές εσωτερικού χώρου. Ούτε είναι δημοψήφισμα, όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ, για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι απόψεις αυτές αντικειμενικά περιφρονούν την Ευρώπη, υποτιμούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αντιστρατεύονται την ανάγκη η χώρα μας να είναι παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να προσδώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα προσπαθεί να αλιεύσει δυνάμεις στα θολά νερά μιας αποπνικτικής σκανδαλολογίας, αποσκοπώντας στην υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτές τις υποδείξεις;
Είμαι υπερήφανη γιατί επί υπουργίας μου κάναμε πράξη τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σήμερα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υλοποιούμε με ταχείς ρυθμούς τη μεταρρύθμιση αυτή. Να σας υπενθυμίσω ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι καμιά ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε και να υλοποιήσουμε, όλοι εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, θα αποδιοργανωθεί και θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Πεποίθησή μου είναι ότι δεν χρειάζονται πρόσθετες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε πέρυσι.

Προέκυψε ένα πρόβλημα με το Ταμείο Ππρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Πού έχετε καταλήξει; Και υπήρξε γι’ αυτό αντιπαράθεση με τον κ. Παπαθανασίου;
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω πως με τον κύριο Παπαθανασίου έχουμε άριστη συνεργασία και καμία απολύτως κόντρα. Το πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας οφείλεται σε δύο αιτίες: Η πρώτη είναι πως επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με ρυθμίσεις τους μονιμοποιούσαν δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς και κληρικούς, οι οποίοι έπαιρναν εφάπαξ χωρίς να έχουν καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές. Εκεί οφείλεται το έλλειμμα των 600.000.000€ που έχει σήμερα το Ταμείο.

Επιπλέον τριπλασιάστηκε ο αριθμός των υπαλλήλων που αποχωρούσαν και έκαναν αίτηση για εφάπαξ. Από περίπου 5.000-6.000 που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός έφτασε πέρυσι στις 18.500. Το θέμα εξετάζεται. Οπως γνωρίζετε, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από το υπ. Οικονομικών και είναι αρμοδιότητά του. Εμείς συνεργαζόμαστε μαζί τους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Αυτή που θεωρούμε εφικτή λύση είναι ο δανεισμός με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχεδιάζετε νέα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης; Και ενδεχομένως κάτι καινούργιο για τον κατασκευαστικό τομέα;
Πριν από λίγες μέρες είχα τη δυνατότητα να ανακοινώσω για την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία των εργαζομένων συγκεκριμένες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.239.000 ευρώ, οι οποίες καλύπτονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Οι δράσεις αυτές που ήδη υλοποιούνται και θα καλύψουν 1.333.650 εργαζομένους και ανέργους.

Οσον αφορά στον κατασκευαστικό τομέα, υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης και υποστήριξής του. Πιο συγκεκριμένα έχουμε σχεδιάσει τη δημοπράτηση από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 2.692 κατοικιών συνολικού προϋπολογισμού 600.000.000 ευρώ. Παράλληλα, υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης, συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ, δημιουργώντας 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

  • ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 10.05.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s