Σεγκολέν Ρουαγιάλ: «Ο ήλιος και η θάλασσα της Ελλάδας αντίδοτα στην κρίση»

*Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ μίλησε στην «Κ.Ε.» λίγο πριν δηλώσει παρούσα στην Αθήνα και στο Διεθνές Συμπόσιο για τη Σοσιαλδημοκρατία που διοργανώνει το Megaron Plus.

* Πώς κρίνετε την τελευταία απόφαση για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

– Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, γιατί η ανάκαμψη έχει ανάγκη από κεφάλαια, κι ένα από τα κύρια προβλήματα των επιχειρηματιών σήμερα είναι η διευκόλυνση στο φθηνό δανεισμό. Με την προϋπόθεση, όμως, αυτό να συνοδεύεται κι από μέτρα ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Δηλαδή, επιχειρηματική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στην οικολογία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα νέα μέσα μεταφοράς, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλάνο ανάκαμψης, που όμως σήμερα δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να συντηρεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Οι προσπάθειές μας, λοιπόν, πρέπει να πολλαπλασιαστούν, κυρίως αν συγκρίνουμε την αδυναμία του ευρωπαϊκού σχεδίου απέναντι στις εξαγγελίες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

* Και οι «αδύναμοι» της Ε.Ε.; Η Ελλάδα και η Ιρλανδία για παράδειγμα;

– Οι χώρες που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν και ένα διαφορετικό «χαρτί» να παίξουν. Το σημερινό βιομηχανικό και χρηματοπιστωτικό μοντέλο έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να εφεύρουμε ένα καινούριο οικονομικό μοντέλο προσανατολισμένο στην πράσινη ανάπτυξη. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, που είναι μια χώρα ηλιόλουστη, πρέπει να παίξει το χαρτί της ανάπτυξης της φωτοβολταϊκής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών γενικότερα. Πιστεύω, επίσης, ότι το ατού της θάλασσας και ιδιαίτερα της Μεσογείου μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Πρέπει, όμως, να δώσουμε στη μεσογειακή συνεργασία συγκεκριμένη διάσταση.

* Για την ώρα, πάντως, δεν γίνονται πολλά και η οργή των εργαζομένων μεγαλώνει. Πρόσφατα κάνατε μία «δήλωση συμπαράστασης», η οποία μάλιστα παρεξηγήθηκε από κάποιους.

– Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να είναι οργισμένοι. Οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν ήταν ψεύτικες. Είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή που τ’ αφεντικά των επιχειρήσεων θησαυρίζουν και που η περίφημη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού δεν έρχεται. Η απάντηση της αριστεράς πρέπει να είναι η δημοκρατική και διαφανής μοιρασιά των κερδών μιας επιχείρησης. Είναι στοιχείο της κοινωνικής ειρήνης. Οπως επίσης και η κοινωνική δικαιοσύνη και ο σεβασμός. Οι εργαζόμενοι επιθυμούν να γίνονται σεβαστοί, να έχουν, δηλαδή, πληροφόρηση και εξασφάλιση. Πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις όπως η επαγγελματική κοινωνική ασφάλιση (σ.σ.: Διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και σε περίπτωση ανεργίας ως «αντίτιμο» της ευελιξίας στην εργασία) που έχουν δοκιμαστεί ήδη στο Βορρά της Ευρώπης. Ετσι, οι βιομηχανικές αλλαγές θα γίνονται χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αφού προηγείται ποιοτικός κοινωνικός διάλογος. Και γιατί υπάρχουν συστήματα κοινωνικής προστασίας που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά με προϋποθέσεις και για τα συμφέροντα της επιχείρησης. Εχουν καταφέρει εκεί τη σύγκλιση της προστασίας των εργαζομένων και της ευελιξίας της επιχείρησης, την οποία έχουμε μεν ανάγκη αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο οι εργαζόμενοι που θα την πληρώνουν.

* Το γαλλικό Σ.Κ. έχει βρει πια τις ισορροπίες του έπειτα από τις τριβές στο εσωτερικό του όπως για το ευρωσύνταγμα ή τη μάχη για την ηγεσία;

– Πιστεύω ότι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Ομως χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια. Συναντήσεις, όπως αυτή που θα γίνει στην Αθήνα, είναι σημαντικές γιατί μας επιτρέπουν να πάρουμε μια απόσταση από την καθημερινή πολιτική πρακτική και ταυτόχρονα να συζητήσουμε για τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες θα προσελκύσουν τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα βγούμε από την κρίση με το σημερινό σύστημα. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να το πούμε στον κόσμο: Δεν θα βγούμε από την κρίση με το σημερινό σύστημα! Πρέπει να το μεταλλάξουμε. Και καθώς οι αλλαγές συχνά τρομάζουν, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη να μπορούν να «συνοδέψουν» τις όποιες αλλαγές στην επιχείρηση.

* Μπορεί να προσεγγίσει σήμερα η σοσιαλδημοκρατία τον πολίτη και με ποιες πολιτικές θέσεις;

– Ναι, μπορεί. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι σήμερα οι ιδέες της αριστεράς θριαμβεύουν, αφού χρεοκόπησε το νεοφιλελεύθερο σύστημα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να διανοηθεί κανείς και με σημαντικές «ανθρώπινες απώλειες». Αυτό δείχνουν η παλινόρθωση του κρατικού παρεμβατισμού, η συζήτηση για την εθνικοποίηση των τραπεζών, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ροών, όπως μόλις αποφάσισε ο πρόεδρος Ομπάμα, η υπεράσπιση των δημόσιων οργανισμών. Αναδεικνύεται τώρα η μεγάλη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης -δηλαδή, στην ουσία, η προετοιμασία για το μέλλον- όπου σημαντικό μοχλό αποτελούν η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Ολα αυτά, λοιπόν, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, την οποία σήμερα πρέπει να εμπλουτίσουμε με νέα δεδομένα, να βάλουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην υπηρεσία της οικονομίας και την οικονομία στην υπηρεσία της ανθρώπινης προόδου. Αυτό είναι σήμερα επιθυμία όλων των λαών της Ευρώπης και αν η αριστερά αποδειχθεί ικανή όχι μόνο να εκφράσει τις αξίες της στην εκλογική αναμέτρηση που είναι μπροστά μας αλλά και να τις μετατρέψει σε συγκεκριμένη δράση -και αυτό είναι συχνά το αδύναμο σημείο της-, τότε θα μπορέσει να κατακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

* Μπορεί, αλλά θα το πετύχει;

– Το ελπίζω. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη – γιατί βλέπουμε πως η απλοϊκή ιδέα ότι «είμαστε μοναδικοί άρα και δυνατοί» έφτασε στα όριά της. Και την ίδια στιγμή όλοι ανησυχούν για την αποτελεσματικότητά της. Απέναντι στην κρίση, λοιπόν πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίρνει αποφάσεις ταχύτατα και ιδίως αποφάσεις που να αφορούν τη διευκόλυνση του δανεισμού, τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την υπεράσπιση των εργαζομένων.

  • , Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s