Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: «Δεν είμαστε ένα κόμμα, αλλά η φωνή της λογικής»

  • «Η πρόκληση των ευρωεκλογών είναι να παλέψουμε με ένα σύστημα που έχει γεράσει, που δεν αποδίδει, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν παραδίδει».

Ετσι βλέπει τα πράγματα ο Γ. Μπουτάρης, εκ των ιδρυτών της «Δράσης», μαζί με τον Στ. Μάνο και τον Β. Κοντογιαννόπουλο.

*«Δεν είμαστε κόμμα, είμαστε πρωτοβουλία ανθρώπων που από διαφορετικές αφετηρίες διεκδικούμε λύσεις» λέει και ζητά «να καταγραφεί η φωνή της λογικής». Στόχος; «Ενα ποσοστό 1,5% – 3% θα είναι αξιοπρεπές».

*Τι περιμένει η «Δράση» στις ευρωεκλογές;

– Ο στόχος είναι διπλός: Να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά η φωνή που ξεπερνάει τη λογική του πολιτικού κόστους και του κομματικού συμφέροντος και να πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, της τάξεως του 1,5-3%, οπότε και θα αποφασιστεί αν η «Δράση» θα εξελιχθεί σε κόμμα για τις εθνικές εκλογές. Επιδίωξή μας είναι όχι απλά να καταγραφεί η κούραση των πολιτών από τα κομματικά τερτίπια αλλά να αντιληφθεί ο πολίτης ότι είναι στο χέρι του να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή, εφαρμόζοντας την κοινή λογική. Μην ψηφίζετε αυτό το σύστημα που σας έχει φέρει εδώ που σας έχει φέρει! Στείλτε ένα μήνυμα!

*Ποια η ειδοποιός διαφορά σας;

– Κατ’ αρχήν δεν είμαστε κόμμα. Το γεγονός ότι ο Στ. Μάνος και ο Β. Κοντογιαννόπουλος έχουν πολλά χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας δεν κάνει αυτόματα τη «Δράση» κόμμα. Κόμμα θα πει δομή, ιεραρχία, προγράμματα, χρηματοδότηση κ.λπ. Εδώ έχουμε μια πρωτοβουλία ανθρώπων διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων, που όμως πιστεύουν βαθιά στη διαδικασία της συζήτησης και της συναινετικής λύσης των προβλημάτων.

*Απέναντι, όμως, σ’ ένα σύστημα που έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής, αλλά παραμένει ανεκτό, τι τύχη μπορεί να έχει η πρότασή σας;

– Αυτό ακριβώς είναι η πρόκληση. Να παλέψουμε με ένα σύστημα το οποίο έχει γεράσει, δεν αποδίδει, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν παραδίδει. Ομως, η παγκόσμια κρίση και ο «θάνατος του καπιταλισμού», όπως και ο θάνατος του κομμουνιστικού συστήματος έγιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Κατέρρευσαν. Στην Ελλάδα έχουμε ένα απολύτως παραμορφωμένο σύστημα οικονομίας, δήθεν δυτικού τύπου, το οποίο έχει επηρεάσει βαθιά την κοινωνική συμπεριφορά. Πιστεύω ότι και γι’ αυτό ήρθε η ώρα της αντίστροφης μέτρησης.

*Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος;

– Δεν θα κουραστώ να το λέω: Μ’ ενδιαφέρει η πόλη μου και η αυτοδιοίκηση γιατί πιστεύω βαθύτατα ότι μόνο με μια ικανή τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να υπάρξει συνολική πρόοδος. Φυσικά και θα είμαι πάλι υποψήφιος. Μια αναγκαία συνθήκη, πάντως, για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι μόνο με μια συνένωση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων μπορεί να ανατραπεί το σύστημα που έχει ρίξει τη Θεσσαλονίκη 100 χρόνια πίσω.

*Φαντάζομαι πως δυσκολεύεστε να τα εξηγήσετε όλα αυτά στα εγγόνια σας…

– Προσπαθώ όσο πιο παιδικά γίνεται να παρομοιάζω την κοινωνία με την τάξη του καθενός: Αλλοι είναι καλοί, άλλοι κακοί, άλλοι τεμπέληδες, άλλοι σπασίκλες, άλλοι καλοί αθλητές, άλλοι συντροφικοί, άλλοι μονήρεις. Ομως, όλοι αυτοί είναι μια τάξη που μαθαίνει τα ίδια πράγματα, τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς. Μάλιστα, για να γίνονται από τώρα ενεργοί πολίτες, τους μοιράζω τα αυτοκόλλητα που τυπώσαμε και γράφουν «Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω», για να τα κολλάνε στα κακοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες και στα πεζοδρόμια. Τρελαίνονται απ’ τη χαρά τους τα πιτσιρίκια.

  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s