Γιώργος Παπακωνσταντίνου: “Η ατιμωρησία κουράζει τον κόσμο”

«Η ατιμωρησία κουράζει τον κόσμο»

Σκάνδαλα και οικονομία, διαφθορά και καθημερινότητα συνδέονται απολύτως γιατί αφορούν την ποιότητα διακυβέρνησης της χώρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά στην κριτική της κυβέρνησης περί σκανδαλολογίας, εξηγεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετεί τις υποθέσεις διαφθοράς στο κέντρο της πολιτικής της και λέει στον ΕΤ.Κ ποιο αποτέλεσμα θα αποτελέσει νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

  • Σκανδαλολογίας συνέχεια, κύριε εκπρόσωπε, τη στιγμή που πάνω από έξι στους δέκα πολίτες ζητούν από τα κόμματα να ασχοληθούν κυρίως με την οικονομία. Πού το πάει το ΠΑΣΟΚ;

Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε το δάκτυλο που δείχνει το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά σκάνδαλα που βλέπουν οι πολίτες, ούτε θέλουμε να τα συγκαλύψουμε όπως η Ν.Δ. Γιατί έχουν να κάνουν με την ποιότητα διακυβέρνησης στη χώρα, αλλά και με την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν αφορά τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα δομημένα ομόλογα; Ή η χαριστική εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων; Δεν επηρεάζει η πτώση της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις διαφθοράς από το 2004 τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας; Προφανώς η χώρα μας έχει πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτά μιλάμε συνέχεια, από το ζήτημα της οικονομικής κρίσης έως την Παιδεία, από τη δημόσια ασφάλεια έως τα οξύτατα προβλήματα του ΕΣΥ. Αναδεικνύουμε τις ευθύνες της Ν.Δ. και τις δικές μας προτάσεις διεξόδου. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σκάνδαλα, ούτε βέβαια καθορίζουμε εμείς τη θεματολογία στα δελτία ειδήσεων.

  • Θα πάτε στις ευρωεκλογές ως μονομάχοι στο Κολοσσαίο; Αυτό εννοείτε όταν λέτε ότι οι ευρωεκλογές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και στόχος σας είναι η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής;

Η κυβέρνηση επιδιώκει εκλογές σε κλίμα λασπομαχίας – βυθίζεται στο βούρκο και θέλει να μας τραβήξει μαζί της. Δεν θα την ακολουθήσουμε. Στις ευρωεκλογές θα αναδείξουμε τις ριζικά διαφορετικές μας αξίες και προτεραιότητες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να στείλουν ένα πολύ σαφές μήνυμα καταδίκης αφενός της πολιτικής της Ν.Δ., που μας οδήγησε στο σημερινό πρωτοφανές αδιέξοδο, αφετέρου των νεοσυντηρητικών πολιτικών που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό εννοούμε όταν λέμε πως οι ευρωεκλογές πρέπει να λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζική αλλαγή πορείας της χώρας, αλλά και για μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.

  • Δεν σκέπτεστε ότι αυτή η τακτική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον σας; Είτε γιατί οι αποκαλύψεις αφορούν και στελέχη σας, όπως στην υπόθεση Siemens, είτε γιατί ο κόσμος θα κουραστεί;

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τη μη απόδοση ευθυνών. Αν κάποιοι πλήρωναν τις συνέπειες για τις πράξεις τους, αυτό θα λειτουργούσε εξυγιαντικά για το δημόσιο βίο. Γι’ αυτό εμείς απαιτούμε την απόδοση των ευθυνών, όπου και αν αυτές ανήκουν. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη Ν.Δ. στον ολισθηρό δρόμο της συγκάλυψης, ακόμη και αν αποδειχτεί πως ευθύνες βαρύνουν και κάποια δικά μας στελέχη. Το έχουμε ήδη αποδείξει με τη στάση μας, ζητώντας να διερευνηθούν όλες ανεξαιρέτως οι υποθέσεις.

  • Ηδη κατηγορείστε ότι στην ανάδειξη των σκανδάλων επιχειρείτε να κρύψετε την προγραμματική σας αδυναμία ή ακόμα να μην πέσει πολύ φως σε σημεία του προγραμματικού σας λόγου. Η Ν.Δ., για παράδειγμα, σας έχει κατηγορήσει ότι ετοιμάζετε νέους φόρους…

Η Ν.Δ. κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για αυτά που η ίδια κάνει. Μας κατηγορούσε πως θα αυξάναμε το ΦΠΑ και τελικά αυτή είναι που το αύξησε. Οι πολίτες την έχουν ταυτίσει με τις πιο άγριες φοροεπιδρομές στα μεσαία και χαμηλά στρώματα και τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους έχοντες και κατέχοντες.

  • Πώς προκύπτει αυτό;

Προκύπτει από τη μείωση των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια, την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και της φορολογίας στις μεγάλες κληρονομιές. Οσο για εμάς, το πλαίσιο της φορολογικής μας πολιτικής έχει ήδη ανακοινωθεί. Στοχεύει στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Καμία περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

  • Προσφάτως ο κ. Παπανδρέου στο Λονδίνο προέταξε τις αλλαγές στους θεσμούς ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν άλλες τομές που ετοιμάζετε στο κράτος, τη φορολογία, τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ. Θα μας αποκαλύψετε κάποια σχέδιά σας;

Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μερεμέτια – είναι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Στη δημοσιονομική διαχείριση, στο μοντέλο ανάπτυξης, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Ολα αυτά προϋποθέτουν πράγματι ένα διαφορετικό κράτος. Ενα νέο εκλογικό σύστημα που κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής. Αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και θωράκιση των θεσμών. Ριζική αποκέντρωση για να έρθει το κράτος πιο κοντά στον πολίτη. Πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να σπάσουμε τη γραφειοκρατία. Κανόνες διαφάνειας, αξιολόγησης και λογοδοσίας παντού.

  • Σύμφωνα με τη Ν.Δ. μια διαφορά μέχρι τρεις μονάδες στις ευρωεκλογές είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να ανατραπεί ως τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, από αυτό εδώ το βήμα, ένα ευανάγνωστο μήνυμα νίκης. Τι θα θεωρήσετε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Διεκδικούμε την πρωτιά στις ευρωεκλογές, κάτι που έχει να συμβεί από το 1994. Προφανώς, η Ν.Δ. μπορεί να παριστάνει πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα και να ονειρεύεται μια μελλοντική ανάκαμψη. Η σύγκριση όμως με τις ευρωεκλογές του 1999, την τότε ήττα του ΠΑΣΟΚ και τη μετέπειτα ανάκαμψή του είναι παντελώς άστοχη. Γιατί τότε το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε ένα σχέδιο για τη χώρα με απτά επιτεύγματα, και αυτό επιβραβεύθηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν. Σήμερα ποιο επίτευγμα θα μπορούσαν οι πολίτες να αναγνωρίσουν στην κυβέρνηση της Ν.Δ.; Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο η σημερινή Ελλάδα να είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2004. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δεν μπορεί να ανακάμψει.

  • Είναι έτοιμος ο κ. Παπανδρέου, σε περίπτωση που θα έχουμε μόνο ευρωεκλογές, να εισπράξει αρνήσεις από κορυφαία στελέχη σας να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο; Ηδη, για παράδειγμα, Σημίτης, Πάγκαλος και Λοβέρδος έχουν αρνηθεί.

Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Ολα τα στελέχη δουλεύουμε συντεταγμένα για τους στόχους του Κινήματος και τη νίκη στις ευρωεκλογές, από όποια θέση κριθεί καλύτερη για τον καθένα από εμάς. Εξάλλου είναι γνωστό πως διαθέτουμε ιδιαίτερα πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ είναι η δυσκολία επιλογής.

  • ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 03.05.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s