Μίκης Θεοδωράκης: «Η δημοκρατία μας είναι βαριά άρρωστη»

  • Πριν αρχίσει η συνέντευξή μας, ο Μίκης Θεοδωράκης θέλησε να κάνει μια σύντομη ανάλυση για το πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα -πού οφείλεται η κακοδαιμονία της:

«Ο συχωρεμένος ο πατέρας μου, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα, έλεγε: Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια: 30% αριστεροί, 30% κεντρώοι, 30% δεξιοί. Το ότι η αριστερά είναι εκεί περίπου φάνηκε το 1958, όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 25%, αλλά ο φόβος της δεξιάς έδωσε το 1964 το 53% στον Γεώργιο Παπανδρέου, όπως το 1974 ο φόβος των τανκς έδωσε το 54% στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Εχουμε, όμως, το φαινόμενο ότι η δεξιά, ενώ είναι μειοψηφία, να έχει απέναντί της ένα 60% που δεν είναι μονοιασμένο. Κι εκεί είναι που ο πανέξυπνος Αν. Παπανδρέου έριξε το σύνθημα “Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”, και με τον δικό της μπαμπούλα πήρε την αριστερά και κατάφερε να κυβερνήσει 20 χρόνια. Αλλά κι αυτός την πάτησε, όπως όλες οι εξουσίες. Η εξουσία διαφθείρει.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει μαζί του τα πιο νευραλγικά κομμάτια του ελληνικού λαού, που είναι τα συνδικάτα, οι ΔΕΚΟ, οι δημοσιογράφοι. Ο κόσμος όμως εκδικείται, ακόμα κι αυτούς που αγαπάει. Εμπιστεύτηκε την αριστερά κάποτε, χύθηκε αίμα, δεν συγχώρεσε όμως τα λάθη της. Αγάπησε τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν του συγχώρεσε τα λάθη. Εγινε όργιο οικονομικό. Μπορούσαν να κάνουν πολλά για τον τόπο, υπήρχε το πακέτο Ντελόρ, έπρεπε τότε να γίνει η αγροτική και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δεν κάνανε χωματερές -τα κρατάει αυτά ο κόσμος.

Από την άλλη μεριά ο Καραμανλής χτυπιέται από παντού, ακόμα και από την “Καθημερινή”, ακόμα και από τον “Ελεύθερο Τύπο” της Αγγελοπούλου. Θεωρώ ότι όταν μια κυβέρνηση έχει απέναντί της κομματικοποιημένα σε τέτοιο βαθμό τα Συνδικάτα, τις ΔΕΚΟ, τα ΜΜΕ είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει. Γεγονός που καταδικάζει τη χώρα σε ουσιαστική ακυβερνησία.

Απ’ την άλλη μεριά φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει χάσει τους ψηφοφόρους της αλλά αντιθέτως ένα μεγάλο τμήμα τους εξακολουθεί να την στηρίζει. Η κατάσταση αυτή οδηγεί προς το παρόν σε μια ουσιαστική ακινησία.

Δύο είναι οι λύσεις: να βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να κυβερνήσει, λύση που θεωρώ σωστή και δημοκρατική ή να παραιτηθεί, πράγμα που δεν ξέρω αν θα βοηθούσε, όμως το θεωρώ τελείως αντιδημοκρατικό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η σημερινή ακινησία και τα σημερινά αδιέξοδα (για τα οποία φυσικά δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση). Θύμα αυτής της κατάστασης είναι και το ΚΚΕ, που το Σύστημα έχει τη δύναμη να το κρατά στο περιθώριο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η δημοκρατία μας είναι βαριά άρρωστη.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s