Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Θα διαλυόταν η Ε.Ε. με τις προτάσεις Αλαβάνου»

  • «Δεν θεωρώ το ΚΚΕ προοδευτικό κόμμα. Εκτός από τη μαύρη βίβλο της δεξιάς υπάρχει, στο παρελθόν, και η μαύρη βίβλος του ΚΚΕ».

*Ο βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης συνεχίζει την αντιπαράθεση με τον Περισσό. Δεν χαρίζεται, όμως, ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει τις 5 προτάσεις Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ «βολονταριστικές και ισοπεδωτικές».

* Αν το ΚΚΕ «χρησιμοποιεί τη νομιμότητα για να καταργήσει το Σύνταγμα», όπως λέει ο κ. Πάγκαλος, όταν θα γίνετε κυβέρνηση, θα… το θέσετε εκτός νόμου;

– Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους συναγωνιστές μας ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Το ΚΚΕ έχει να φοβάται μόνο από το ίδιο… Από την πρακτική και τη συμπεριφορά του, που δείχνουν ότι αναζητά τη δικαιολόγηση της ύπαρξής του στο παρελθόν, επικαλούμενο το μαρτυρολόγιο μιας άλλης εποχής. Ομως εκτός από τη δεξιά έχει και το ΚΚΕ τη «μαύρη βίβλο» του για κείνη την περίοδο. Το ΚΚΕ σήμερα δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. Μπλοκάρει, δεσμεύει και καθιστά όμηρους πολίτες που αναζητούν διέξοδο. Είναι ένα κόμμα βαθιά συντηρητικό. Η άποψή του ότι «η μόνη νομιμότητα είναι το δίκιο του εργάτη» φοβάμαι ότι υπονομεύει ουσιαστικά όλο το δημοκρατικό κεκτημένο που δημιουργήθηκε μετά το 1974.

* Τις πέντε προτάσεις Αλαβάνου πώς τις είδατε;

– Δεν εξετάζω την ειλικρίνεια των προθέσεων. Επί της ουσίας όμως εγκλωβίζουν τους πολίτες, σε μια περίοδο που απαιτείται στρατηγική υπέρβασης της κρίσης. Αν εφαρμόζονταν, θα σήμαιναν τη διάλυση της έστω προβληματικής, αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη εμπλουτισμού του Συμφώνου Σταθερότητας. Η κατάργησή του, όμως, όπως προτείνει ο κ. Αλαβάνος, ισοδυναμεί με τη διάλυση της ευρωζώνης, δηλαδή με τη διάλυση του ευρώ. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί στην Ελλάδα να υποστηρίξει κάτι τέτοιο; Θεωρώ ότι οι προτάσεις του έχουν ένα βολονταριστικό, ισοπεδωτικό χαρακτήρα.

* Αρα, μονόδρομος για σας η αυτοδυναμία…

– Είναι στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ η αυτοδυναμία, η οποία, ωστόσο, δεν θα μας περιχαρακώσει στη μονοπωλιακή αντίληψη της εξουσίας. Η αυτοδυναμία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε συνθήκες για ευρύτερες συνεννοήσεις με τις όμορες δυνάμεις. Θα επιζητήσουμε αυτή τη συνεργασία ακόμη και με αυτοδυναμία.

* Η αυτοδυναμία, όμως, φέρνει αλαζονεία.

– Στο παρελθόν είχαμε αυτές τις παθογένειες. Είδαμε μεγαλοϊδεατισμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και μικρομεγαλισμό από την πλευρά της αριστεράς. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε μάθει από το αρνητικό παρελθόν μας και θα εξαρτηθούν πολλά από τους μηχανισμούς ελέγχου που θα διαμορφώσουμε.

* Πάλι στη δίνη των σκανδάλων…

– Πρέπει να αναδείξουμε την ανάγκη κάθαρσης, την ανάγκη να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα.

* Αυτό σημαίνει και πρόταση για παραπομπή του Αρ. Παυλίδη;

– Θα ήταν πρόωρο να το πούμε, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Θα δούμε τα στοιχεία και στο τέλος θα τα αξιολογήσουμε. Οι πρωτοβουλίες μας δεν διακατέχονται από το σύνδρομο του ’89. Αν συναινέσουμε όμως σε συμψηφισμό ή κουκούλωμα, θα είναι αδύνατον να κυβερνήσουμε την επόμενη της εκλογικής νίκης μας.

* Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απουσιάζει από τη διεθνή σκηνή.

– Η εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια λειτουργεί όπως ένα εκκρεμές: από την απόλυτη ακινησία του δόγματος Μολυβιάτη στην επικοινωνιακή και ρηχή υπερκινητικότητα της κ. Μπακογιάννη και τις στιγμιαίες φωτογραφικές συναντήσεις του κ. Καραμανλή. Είναι ασπόνδυλη, δεν έχει στόχους και στρατηγική.

  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s