Λούκα Κατσέλη: «Θα σπάσουμε τα κυκλώματα»

«Θα σπάσουμε τα κυκλώματα»

Αυστηρό έλεγχο στη χρηματοδότηση δημόσιων οργανισμών (π.χ. νοσοκομείων) και ΟΤΑ προαναγγέλλει η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για κυκλώματα που πρέπει να σπάσουν. Απαντώντας στην ερώτηση «πού θα βρείτε τα λεφτά;», υπόσχεται περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου και φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των συναλλαγών με offshore εταιρίες και της εκκλησιαστικής περιουσίας που αξιοποιείται εμπορικά.

  • Ασκείτε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στην οικονομία, εν μέσω κρίσης. Ποια μέτρα δεν θα λαμβάνατε εσείς, αν είχατε την ευθύνη της ελληνικής οικονομίας;

Δεν θα αφήναμε για πέντε χρόνια να εξαντληθούν τα αναπτυξιακά αποθέματα της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα επιτρέπαμε το όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στα δημόσια οικονομικά.

Δεν θα αφήναμε την αγορά ανεξέλεγκτη και την ακρίβεια να θερίζει. Δεν θα επιτρέπαμε τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα να φθάσουν στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο. Επομένως, δεν θα είχαμε αφήσει την πραγματική οικονομία αθωράκιστη εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Οσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης, δεν θα δίναμε λευκή επιταγή αξίας 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, αλλά θα εξασφαλίζαμε μέσω Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης και αναμορφωμένου ΤΕΜΠΜΕ ότι η ρευστότητα θα διοχετευόταν στις επιχειρήσεις που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεν θα παγώναμε μισθούς και συντάξεις ούτε θα επιβάλλαμε έκτακτες εισφορές σε εργαζόμενους. Αντίθετα, θα υλοποιούσαμε τη δέσμη μέτρων που έχουμε καταθέσει από το Φεβρουάριο στη Βουλή, για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και δημοσιονομική εξυγίανση.

  • Ο κ. Βενιζέλος, την περασμένη Κυριακή, είπε ότι μία κυβέρνηση μόνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ απολύτως με τη διαπίστωση ότι για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και συνεργασίες. Από την κοινή όμως αυτή διαπίστωση μέχρι την υιοθέτηση της λογικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., ότι συναίνεση σημαίνει εφαρμογή ενός «προγράμματος λιτότητας», όπου το λογαριασμό τον πληρώνει ο πιο αδύνατος, μας χωρίζει πολύς δρόμος.

  • Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμά σας ενέχει νέους φόρους. Τι απαντάτε;

Νέους φόρους, και μάλιστα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, επιβάλλει συνεχώς, από το 2004 και μετά, η Νέα Δημοκρατία. Για να αναπληρώσει έσοδα που χάθηκαν από τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των φορολογικών συντελεστών προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την προώθηση πλήθους φοροαπαλλαγών και χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος ολίγων και εκλεκτών. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οσοι έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα πρέπει να επωμίζονται αναλογικά μεγαλύτερα βάρη, γι’ αυτό θα υιοθετήσουμε μια ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές. Για τον ίδιο λόγο υιοθετούμε την κατάργηση του ΕΤΑΚ και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από την οποία δεν εξαιρείται κανένας, ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται εμπορικά.

  • Πού θα βρείτε τότε εσείς πόρους;

Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο. Πόροι θα προέλθουν από τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, τη στοχευμένη ανακατανομή των δημοσίων δαπανών, την αποτελεσματική φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τη φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες και την κατάργηση όλων των χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων και την ενεργοποίηση των κοινοτικών πόρων. Μεσοπρόθεσμα, από το «μέρισμα ανάπτυξης» που θα προκύψει από την εφαρμογή της συνολικής δέσμης μέτρων για τη στήριξη και αναθέρμανση της οικονομίας.

  • Ο περιορισμός της σπατάλης ακούγεται σαν ευχολόγιο…

Μπορεί, αλλά δεν είναι. Ενα μόνο παράδειγμα αρκεί: Στη Γερμανία ένα στεντ για αγγειοπλαστική επέμβαση καρδιάς πωλείται 800-1.000€. Στην Ελλάδα η τιμή υπερβαίνει τα 4.500€! Το κόστος αυτό το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Ελληνες φορολογούμενοι. Υπάρχουν κυκλώματα που πρέπει να σπάσουν. Γι’ αυτό προτείνουμε μεταξύ άλλων:
– Χρηματοδότηση βάσει «Προϋπολογισμού Προγραμμάτων» σε κάθε υπουργείο, δημόσιο οργανισμό και ΟΤΑ, με ξεκάθαρη αποτίμηση μετρήσιμων στόχων και ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων.
– Εισαγωγή σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος, με υπηρεσίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου και εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος παντού.
– Καθιέρωση διαφανών και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του Δημοσίου.
– Ριζική αλλαγή και αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και του συστήματος ελέγχων.
– Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, με σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και μείωση στο ελάχιστο όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων και στην πληρωμή φόρων, τελών και δασμών.

  • Σας προβληματίζει, ως κομματικό επιτελείο πλέον και όχι μόνο προσωπικά, πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο βαθμός εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλός;

Δυστυχώς τα όσα συνέβησαν στην πολιτική ζωή του τόπου επί κυβερνήσεως Ν.Δ. με τα σκάνδαλα, την απαξίωση του πολιτικού ήθους και την αδιαφανή και αναποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, έχουν κλονίσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Οι πολίτες ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς το ΠΑΣΟΚ επιζητώντας μια εναλλακτική, σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας. Καθώς οι θέσεις και οι προτάσεις μας γίνονται ευρύτερα γνωστές, ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ βελτιώνεται δραματικά. Με τον ίδιο όμως ρυθμό αυξάνονται οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις για συνέπεια λόγων και έργων, προσεκτική επιλογή στελεχών και χρηστή διοίκηση, ώστε να υλοποιηθεί με συνέπεια το πρόγραμμά μας για βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή και αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

  • Δίδυμες εκλογές βλέπετε και ποιος είναι ο πραγματικός πήχυς των ευρωεκλογών για εσάς; Μία νίκη, για παράδειγμα, του ΠΑΣΟΚ με λιγότερο από τρεις μονάδες κλονίζει την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, όπως και δημοσίως το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι επιδιώκει;

Το αν θα υπάρξουν δίδυμες εκλογές το γνωρίζει μόνο ο κ. Καραμανλής. Αυτό όμως το οποίο μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο το κόστος της αποσπασματικής, πελατειακής και αναποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής. Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές πρέπει να δώσει ένα ηχηρό, διπλό μήνυμα: Για μεν την Ευρώπη, ότι απαιτείται μια εναλλακτική, προοδευτική, ευρωπαϊκή πολιτική για την προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Για δε την Ελλάδα, ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ.

  • Του Γιάννη Καμπουράκη, Ελεύθερος Τύπος, Σάββατο, 18.04.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s