Φ. ΜΑΝΟΥΣΗΣ: Ο γαλάζιος εφοπλιστής που άνοιξε πόλεμο με τον κ. Παυλίδη

  • Πώς ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης εξελίχθηκε σε παράγοντα του δημόσιου βίου

  • Οι φιλίες με στελέχη της ΝΔ, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι τηλεοπτικές περιπέτειες

ΔΥΟ ΠΑΛΙΟΙ φίλοι, οι κκ. Φ. Μανούσης και Αρ. Παυλίδης, βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση και ο ένας μιλάει εναντίον του άλλου με βαρείς χαρακτηρισμούς μετά τις καταγγελίες του πρώτου περί δωροδοκίας συνεργατών του πρώην υπουργού. Η δεκαετία του 1990 που οι κκ. Μανούσης και Παυλίδηςείχαν στενές σχέσεις έχει ξεχαστεί. Οι φίλοι έχουν γίνει εχθροί αλλά πολλοί στη ΝΔ θυμούνται τους στενούς δεσμούς που είχαν τόσο οι ίδιοι μεταξύ τους όσο και με άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως οι πρώην βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης κκ. Σ. Κούβελας και Κ. Ζαχαράκης. Η πληροφορία ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκηςσυναντήθηκε με τον κ. Παυλίδη την περασμένη Πέμπτη επανέφερε στη μνήμη πολλών την περίοδο 1990-1993, όταν ο κ. Μανούσης, έναςαπλός καθηγητής μέσης εκπαίδευσης από τη Νίκαια, άρχισε να εξελίσσεται σε παράγοντα του δημόσιου βίου.

Η ανέλιξη του γιου της μοδίστρας και του δασκάλου ήταν πολύ γρήγορη στην τριετία της ΝΔ 1990-1993, ενώ η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και επί των μετέπειτα κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ. Ο 60χρονος Φ. Μανούσης, γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, βρίσκεται από το μεγάλο λιμάνι στο άλλο λιμάνι, αυτό της Θεσσαλονίκης, στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, με πτυχίο μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, κ. Μανούσης συνδέεται στενά με τον κ. Κούβελα, ισχυρό στέλεχος της ΝΔ επί προεδρίας Κ. Μητσοτάκη, που τον καλεί το 1985 στη Θεσσαλονίκη.

  • Στέλεχος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο κ. Κούβελας μόλις έχει κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο κ. Μανούσης ορίζεται τον Ιανουάριο του 1986 γενικός γραμματέας του δήμου. Η πόρτα στην πολιτική έχει ανοίξει για τον χαμηλών τόνων κ. Μανούση που αρχίζει να γίνεται κεντρικό πρόσωπο στη συμπρωτεύουσα για το κομματικό σύστημα της ΝΔ. Εκεί, και λόγω της θέσεώς του, αναπτύσσει φιλικούς δεσμούς με πολλά πρόσωπα, όπως με τον κ. Ζαχαράκη, που φέρεται να είναι από αυτούς που είχαν ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση Παυλίδη. Οι μετοχές του ανεβαίνουν σιγά σιγά και πολλοί θυμούνται την ικανότητά του να στήνει γέφυρες με συνδικαλιστές, ακόμη και από τον χώρο του ΠαΣοΚ. Λόγω της ικανότητάς του να ελίσσεται είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη από τον τότε σκληρό «πασοκικό» σύλλογο εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αλλοι τον θυμούνται για τις αναζητήσεις του εκείνη την περίοδο στον χώρο των ΜΜΕ. Εξάλλου ήταν αυτός που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στο να προχωρήσει ο κ. Κούβελας στην ίδρυση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού FΜ 100 και στη συνέχεια του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού ΤV100. Η θέση του ως προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης τον βοηθάει στα σχέδιά του, υιοθετώντας το μοντέλο του τότε δημάρχου Αθηναίων και μετέπειτα προέδρου της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ που ίδρυσε τον Ρ/Σ Αθήνα 9,84. Στόχος της ΝΔ, μετά την επικράτηση, το 1985, στους τρεις βασικούς δήμους, στη Θεσσαλονίκη με τον κ. Κούβελα, στην Αθήνα με τον κ. Εβερτ και στον Πειραιά με τον κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλο, ήταν να επιβάλει τη λειτουργία δημοτικών σταθμών για να αντιμετωπίσει, όπως έλεγαν τότε, την προπαγάνδα του ΠαΣοΚ από την ΕΡΤ, αφού ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν υπήρχε τότε.

  • Οι δουλειές στη Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Κούβελας είναι πανίσχυρος. Ετσι ενισχύεται και ο κ. Μανούσης, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για τη δυναμική του διδύμου που, όπως λέγεται, σχεδίασε έργα τα οποία δεσμεύουν ακόμη και τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Παράλληλα ο κ. Μανούσης αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες εισερχόμενος στον χώρο των κατασκευών και δραστηριοποιούμενος στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε Χαλκιδική και Σαμοθράκη.

Η νίκη της ΝΔ τον Ιούνιο του 1989 φέρνει τον κ. Κούβελα στην Αθήνα αφού τοποθετείται υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ταυτόχρονα ο κ. Μανούσης αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου, στην κυβέρνηση υπό τον κ. Τζ. Τζαννετάκη, θέση στην οποία παραμένει και επί Οικουμενικής με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

  • Η περιπέτεια του Νew Channel

Τα επιχειρηματικά σχέδια δεν σταματούν για τον κ. Μανούση, που θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει την παράταξή του από άλλο πόστο. Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει νομοθετικό κενό, εξασφαλίζει μια τηλεοπτική συχνότητα. Ιδρύει τον τηλεοπτικό σταθμό Νew Channel φιλοδοξώντας να τον καταστήσει σημείο αναφοράς για τον χώρο της ΝΔ και, όπως έλεγαν τότε πολλοί Νεοδημοκράτες, θέλοντας να έχει μια τηλεοπτική γαλάζια «Πράβντα». Δεν έλειψαν όμως και καταγγελίες από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη για την τύχη πολλών μηχανημάτων του ΤV100. Ο κ. Μανούσης βρέθηκε στο στόχαστρο αλλά οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, παραμένοντας απλώς σε επίπεδο παραφιλολογίας για το στήσιμο του σταθμού. Η νέα επιχειρηματική προσπάθεια του κ. Μανούση δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα και το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Το κανάλι δεν ήταν εμπορικό και η γρήγορη πτώση της ΝΔ από την εξουσία το 1993 δυσχέρανε τις προσπάθειες του κ. Μανούση, ειδικά μετά την αποδυνάμωση και του άλλοτε ισχυρού πολιτικού του φίλου, του κ. Κούβελα.

Η επάνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία φέρνει νέους παίκτες στο προσκήνιο και ο κ. Μανούσης αναζητεί αγοραστή για το κανάλι, τον οποίο θα βρει στο πρόσωπο του κ. Μιχ. Ανδρουλιδάκη, το 1999, την εποχή που το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν στο απόγειό του.

  • Η είσοδος στην ακτοπλοΐα

Η εξαγορά του σταθμού κοστίζει το 2000 περίπου 5,5 δισ. δρχ. (περίπου 16 εκατ. ευρώ), τα μισά εκ των οποίων επενδύει ο κ. Μανούσης στην ακτοπλοΐα και τα άλλα στο χρηματιστήριο, που δεν αποδείχθηκε, όπως λέγεται, ιδιαίτερα επικερδής επιλογή. Με τα χρήματα αυτά ο κ. Μανούσης εξαγοράζει, ύστερα από συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου, την εταιρεία ΣΑΟΣ, που ήταν τότε στο χείλος της χρεοκοπίας. Στον χώρο της ακτοπλοΐας εμφανίστηκε το 2003, ως ιδιοκτήτης της ΣΑΟΣ, με έδρα τη Σαμοθράκη, με την ελπίδα να γιγαντώσει την εταιρεία που ιδρύθηκε ως ΕΠΕ το 1975 και διέθετε μόλις ένα μικρό καραβάκι που συνέδεε τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

  • Ο στόλος και οι επιδοτήσεις

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο οδηγεί τον κ. Μανούση σε επιθετικές κινήσεις εξαγοράς πλοίων μετά το 2003, με την προσδοκία να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις άγονες γραμμές του Αιγαίου. Βασικός στόχος του ήταν να πάρει την πρωτοκαθεδρία από τον βασικό παίκτη επί σειρά ετών, τον εφοπλιστή κ. Γερ. Αγούδημο, που ανήκει- όπως λένε στο λιμάνι- στον χώρο του ΠαΣοΚ.

Η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία το 2004 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί στον φιλόδοξο κ. Μανούση, η εταιρεία του οποίου επί αρκετό καιρό ήταν μεταξύ των βασικών δικαιούχων κρατικών επιδοτήσεων. Η ρήξη με τον παλαιό φίλο του, τον κ. Παυλίδη- ήταν πλέον υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής-, ξεκίνησε το 2005 με την- κατά τον κ. Μανούση- «παράνομη» κατακύρωση της γραμμής Καβάλα- Λήμνος- Σάμος σε ανταγωνιστή του. Σύμφωνα με τον κ. Μανούση, δεν ανετέθη στον ίδιο, αν και τα πλοία του ήταν μικρότερης ηλικίας από το «Πηνελόπη», το οποίο ανήκε σε offshore εταιρεία συμφερόντων του κ. Αγούδημου και δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η προσφορά της επειδή το σκάφος είχε σημαία Μπαχαμών που άλλαξε μετά την ανάθεση.

  • Α. ΡΑΒΑΝΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 12 Απριλίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s