ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: “Δεν υπάρχει θέμα διαδοχής”

 • Ο υπουργός Άμυνας επιχειρεί να βάλει τέλος στη διαδοχολογία, αθωώνει τα γεύματα υπουργών και δηλώνει ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

«Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται»δηλώνει κατηγορηματικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος αρνείται ότι άνοιξε θέμα διαδοχής στη ΝΔ και τονίζει με έμφαση πως όλοι στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν και αγωνίζονται για τη νίκη. Αρνείται ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που υποδαυλίζουν τη διαδοχολογία, ενώ «αποποινικοποίησε» τα γεύματα των υπουργών λέγοντας:

«Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι της παραπολιτικής». Μιλάει για τη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών, υπερασπίζεται τη χρήση των καμερών και ουσιαστικά δηλώνει ότι η μείωση της θητείας έρχεται όλο και πιο κοντά.

 • Κύριε υπουργέ, κυρίαρχη είναι η αίσθηση στους πολίτες, ακόμη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ότι ο Πρωθυπουργός θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος αν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Κατ΄ αρχάς δημιουργείτε κλίμα ηττοπάθειας. Δεν θεωρείτε ότι αυτό το κλίμα, σε συνδυασμό με όλη τη συζήτηση περί «κούρασης» του κ.Καραμανλή,ανοίγει ουσιαστικά το θέμα της διαδοχής στη ΝΔ;

«Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Αλλωστε, όπως και εσείς αναφέρατε στην ερώτησή σας, αυτό προϋποθέτει ήττα, ενώ όλοι εμείς πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για τη νίκη. Θεωρώ λοιπόν ότι οι έλληνες πολίτες, κρίνοντας το έργο μας και τα θετικά αποτελέσματά του, θα εμπιστευθούν και πάλι τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή».

 • Πολλά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο ρόλος σας θα είναι καταλυτικός στις εσωκομματικές εξελίξεις, εάν και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας.Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τι ρόλο πιστεύει ότι μπορεί να διαδραματίσει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Θεωρείτε τον εαυτό σας εν δυνάμει δελφίνο;

«Ως βάση της ερώτησής σας θέτετε το “εάν και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας”. Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται και κατά συνέπεια η όποια συζήτηση εντάσσεται σε σενάρια και στη σφαίρα της παραπολιτικής».

 • Πάντως τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα «μυστικά» δείπνα και γεύματα μεταξύ υπουργών και στελεχών. Μήπως όλες αυτές οι κινήσεις ενισχύουν τη διαδοχολογία;

«Οι υπουργοί οφείλουν να συναντώνται, να συνεργάζονται, να συζητούν αλλά και να ακούν τα στελέχη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο της παρερμηνείας και να είμαστε όμηροι της παραπολιτικής. Η εφηρμοσμένη πολιτική απαιτεί, ιδιαίτερα τούτη την κρίσιμη ώρα, οι υπουργοί- και όχι μόνο- και να συναντώνται και να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν απόψεις, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων».

 • Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα της διαδοχολογίας, υπάρχουν στελέχη σας που υποδαυλίζουν τη σχετική συζήτηση. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη ΝΔ και, εάν ναι, ποια τα κίνητρά τους;

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν στελέχη μας που υποδαυλίζουν τη συζήτηση».

 • Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται σημαντική ρωγμή στο πρωθυπουργικό προφίλ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως κάποιοι, ακόμη και εντός της ΝΔ, προσπαθούν να υποσκάψουν τον Πρωθυπουργό;

«Αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι ότι οι έλληνες πολίτες, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και παγκόσμιας κρίσης, εμπιστεύονται τον Κώστα Καραμανλή. Σας υπενθυμίζω ότι, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος, δεν ενδιαφέρεται για την πρόσκαιρη θετική δημοτικότητα και τις εφήμερες εντυπώσεις και είναι αποφασισμένος να λέει την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι, όποιο και αν είναι το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας. Είναι και παραμένει η σταθερά του πολιτικού μας συστήματος και διατηρεί τα ηγετικά του χαρακτηριστικά».

 • Η κυβέρνηση καταρρέει δημοσκοπικά, ενώ ο Πρωθυπουργός διατηρεί ακόμη, και παρά τη φθορά, τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Μήπως τελικά το πρόβλημα υπάρχει με τους υπουργούς και την κυβέρνηση που τραβάνε δημοσκοπικά προς τα κάτω τον κ. Καραμανλή;

«Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για την έξοδο από την κρίση και χρεώνονται το πολιτικό κόστος. Αυτό είναι λογικό, καθώς ο πολίτης καταλογίζει ευθύνη πάντοτε στην εκάστοτε κυβέρνηση, και καταγράφεται σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το πολιτικό στίγμα της κάθε κυβέρνησης. Οταν η προσπάθεια ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι πολίτες θα καταλάβουν ότι αντιμετωπίσαμε την κρίση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θα μας κρίνουν θετικά και θα δώσουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ και στον Κώστα Καραμανλή».

 • Ολη αυτή η συζήτηση περί κούρασης, διαδοχής και πρωθυπουργικής φθοράς επαναφέρει την παλαιότερη κριτική περί επικοινωνιακών λαθών. Θεωρείτε ότι πάσχει η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης;

«Δεν συμφωνώ με αυτές τις παρατηρήσεις. Για εμάς το κυρίαρχο είναι να υπάρχουν πολιτικές οι οποίες δίνουν λύσεις στα καυτά προβλήματα των πολιτών. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά η ουσία. Και εκεί θα κριθούμε».

 • Εσείς είχατε ζητήσει επανειλημμένα παλαιότερα τη δημιουργία ενός επικοινωνιακού επιτελείου διαχείρισης κρίσεως. Δικαιωθήκατε από τις εξελίξεις και μήπως θεωρείτε τώρα επιβεβλημένη τη σύστασή του;

«Ο,τι είχα να πω για αυτά τα θέματα το είπα και οι απόψεις μου έχουν καταγραφεί. Δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Αλλωστε προσωπικά εστιάζω στα θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός».

 • Πού βάζετε τον πήχη για τις ευρωεκλογές; Επίσης θα ήθελα να μου πείτε πόσο διαχειρίσιμη και με ποιο ποσοστό είναι μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές.

«Οι κάλπες αυτές έχουν το δικό τους χρώμα. Δεν βγάζουν κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε το είχε επισημάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών είναι γνωστό ότι αφήνει περιθώρια έκφρασης διαμαρτυρίας εκ του ασφαλούς. Δεν αποτελεί, ως εκ τούτου, μέτρο σύγκρισης για τις εθνικές εκλογές, όπου ο πολίτης καλείται να κρίνει, να εκτιμήσει και τελικά να αναδείξει τον ικανότερο να κυβερνήσει».

 • Υπό την προϋπόθεσηότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές,κάποιοι προτείνουν να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις προτάσεις του και όλοι εμείς δεν είναι ανάγκη να τις σχολιάζουμε».

 • Συνήθως οι κυβερνήσεις που επανεκλέγονται είναι αυτές που καταφέρνουν να συσπειρώσουν απέναντι σε έναν κοινό στόχο. Ποιος είναι ο βασικός στόχος που έχει θέσει αυτή η κυβέρνηση; Μη μου πείτε την οικονομική κρίση, γιατί αυτήν την έφεραν οι εξελίξεις.

«Τα πέντε αυτά χρόνια, με βάση το τι συνέβαινε στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, η Ελλάδα κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Γι΄ αυτό μας βρήκε θωρακισμένους το ξέσπασμα της κρίσης. Σκοπός μας να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που θα προετοιμάσουν τη χώρα για το μέλλον. Σας υπενθυμίζω ότι εν μέσω της κρίσης προχωρήσαμε στην υπογραφή για την Ολυμπιακή, κάτι που το ΠαΣοΚ απέτυχε παταγωδώς να κάνει. Και δεν θα σταματήσουμε να προωθούμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

 • Μεγάλη συζήτηση άνοιξε για την επαναλειτουργία των καμερών στους δρόμους και πληθαίνουν οι αντιδράσεις. Μήπως παίζετε πάλι με το αίσθημα φόβου των πολιτών και με το χαρτί της ασύμμετρης απειλής; Προσπαθείτε να βρείτε διέξοδο με την επιβολή μέτρων τα οποία αντίκεινται στα δικαιώματα του πολίτη;

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών στο σύνολό τους, ώστε όλοι να μπορούν να κινούνται, να εργάζονται και να εκφράζονται άφοβα, χωρίς να αισθάνονται ανασφάλεια. Ανασφάλεια που οφείλω να σημειώσω ότι δημιουργείται εξαιτίας συγκεκριμένων ταραχών, που προκαλούνται από μεμονωμένα άτομα ή από μικρές ομάδες. Τα δικαιώματα της πλειονότητας των πολιτών όμως δεν πρέπει να φαλκιδεύονται και η κοινωνική ειρήνη να διαταράσσεται από στοιχεία που δρουν αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά».

 • Με τους εξοπλισμούς τι γίνεται; Υπάρχει τις επόμενες ημέρες η συνάντηση των κκ. Καραμανλή και Σαρκοζί, ενώ ασκούνται πιέσεις και από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Εχω κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι οι αποφάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν είναι αιφνιδιαστικές ούτε αποσπασματικές. Ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα του 2000 όπως αυτό επικαιροποιήθηκε το 2005 με στόχο την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως εκ τούτου όλα όσα αναφέρονται και αφορούν συναντήσεις με αρχηγούς άλλων κρατών ή πιέσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 • Εχετε προαναγγείλει τη μείωση της θητείας. Πότε θα την ανακοινώσετε;

«Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι επιχειρησιακές προϋποθέσεις που επιτρέπουν να προχωρήσουμε στη μείωση της θητείας».

 • Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην υπουργού κ.Αρ. Παυλίδη.Πρέπει να παραιτηθεί μετά την κατάθεση πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής; Μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές με αφορμή αυτή την υπόθεση;

«Η ΝΔ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι δεν διαπραγματεύεται τη θέση της ως προς τα θέματα διαφάνειας. Η θέση της είναι πάγια, σταθερή και κρυστάλλινη. Οι βουλευτές της ΝΔ θα αξιολογήσουν τα στοιχεία και θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση».

 • Συνέντευξη στονΑ. ΡΑΒΑΝΟ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 5 Απριλίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s