ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα στο πριμ των 50 εδρών»

 • Το «μπαλάκι» στον ίδιο τον Αρ. Παυλίδη για το αν πρέπει να παραιτηθεί, πετάει ο Α. Σπηλιωτόπουλος: «Είναι έμπειρο στέλεχος κι έχει κρίση ώστε να αποφασίσει τι είναι σωστό», λέει ο υπουργός Παιδείας. Δεν πιστεύει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. *Για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας προβλέπει ότι «θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται» και ζητάει «αλλαγές εκ βάθρων στη λειτουργία όλων των κομμάτων».

 • *Πιστεύετε ότι ο κ. Παυλίδης πρέπει να παραιτηθεί, όπως ζητούν στελέχη σας;

– Επιτρέψτε μου να πω ότι ο κ. Παυλίδης είναι έμπειρο στέλεχος και έχει τιμηθεί από τον πρωθυπουργό με υπουργική θέση. Συνεπώς, έχει κρίση να αποφασίσει ο ίδιος ό,τι είναι το σωστό.

 • *Εκτιμάτε ότι η υπόθεση Παυλίδη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;

– Αλίμονο αν η χώρα μπορούσε να οδηγηθεί σε εκλογές, σε αστάθεια και σε επιπρόσθετη κρίση μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις από την υπόθεση της έρευνας για έναν βουλευτή, η οποία έχει δρόμο μέχρι να καταλήξει. Και, πάντως, μην ξεχνάμε ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

 • *Ο πρωθυπουργός δηλώνει κουρασμένος, αλλά κουρασμένοι από τον τρόπο διακυβέρνησης δηλώνουν και οι πολίτες…

– Είναι λογικό στο μέσο της δεύτερης τετραετίας μιας κυβέρνησης να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μια κόπωση του εκλογικού σώματος. Με δεδομένη και τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, την ψυχολογία της αγοράς και την ανασφάλεια στα ελληνικά νοικοκυριά, είναι λογικό η κόπωση να καταγράφεται και στις έρευνες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εμάς μας αποθαρρύνει. Αντίθετα, είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: Να εργαστούμε σκληρά και με τόλμη και να παράγουμε έργο, κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε και τους πολιτικούς συσχετισμούς της στιγμής. Τώρα, τα περί κουρασμένου πρωθυπουργού επιτρέψτε μου να πω ότι μας κούρασαν ως επιχείρημα. Εκεί εξαντλείται ο πολιτικός λόγος των αντιπάλων μας; Αν κουράζεται ο πρωθυπουργός γιατί εργάζεται σκληρά πάνω στα χρόνια προβλήματα; Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνει; Να είναι φρέσκος και ξεκούραστος γιατί δεν θα ανταποκρινόταν στο καθήκον του; Ολοι κουραζόμαστε όταν ο πολιτικός διάλογος είναι τόσο ρηχός, μονότονος και κινείται πάνω στη βάση του αυτονόητου, που γίνεται ξαφνικά «δήθεν» καινούριο.

 • *Υπάρχει κλίμα πολιτικής αστάθειας. Θα λειτουργούσε θετικά μια συμφωνία για εφαρμογή του «εκλογικού νόμου Παυλόπουλου» νωρίτερα;

– Υπάρχει κυβέρνηση και μάλιστα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους με ορίζοντα τετραετίας. Δηλαδή, το πολιτικό σύστημα είναι σταθερό. Μόνο η εκλογολογία βλάπτει τη σταθερότητα της χώρας και μειώνει το διεθνές κύρος ή ακόμη και την πιστοληπτική της ικανότητα. Αλλά, επειδή διαρκώς το ΠΑΣΟΚ εκλογολογεί και επικαλείται την αστάθεια και αφού δείχνει τόσο σίγουρο, ας ζητήσει η κοινοβουλευτική δύναμή του να προστεθεί τώρα στη δική μας και να εφαρμοστεί ο δικός μας εκλογικός νόμος (σ.σ.: αυτός που πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο κόμμα) από την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση. Γιατί δεν το κάνει; Τι φοβάται; Μήπως δεν είναι σίγουρο για το αποτέλεσμα των εκλογών;

 • *Φαίνεται ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Μήπως τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων;

– Ασφαλώς και δεν ζούμε το τέλος της ιστορίας ή των ιδεολογιών, όπως πίστευε ο Φουκουγιάμα. Ομως, ζούμε το τέλος της ετικέτας, του πλαστικού, της κάθετης διαχωριστικής γραμμής. Οι κοινωνίες σε επίπεδο αναζητήσεων σπρώχνουν να πάμε πιο μπροστά και τα κόμματα ως ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί επιβιώνουν όσο θα είναι σε διαρκή μεταρρύθμιση και προσαρμογή στις νέες προκλήσεις της οικονομίας, της κοινωνίας, της οικολογίας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας. Φιλοδοξία μας πρέπει να είναι η Ν.Δ. να είναι πρωτοπόρος στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

 • *Στον τομέα της παιδείας, πότε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος;

– Με βάση το χρόνο που έθεσε ο επικεφαλής του διαλόγου στο ΣΠΔΕ, καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης, ο χρόνος που χρειάζεται είναι έξι μήνες. Αμέσως μετά, το όργανο αυτό θα καταλήξει σε ένα σύνολο ολοκληρωμένων προτάσεων προς το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες θα έχουν προκύψει ύστερα από συναίνεση όλων των μερών.

 • *Πότε, λοιπόν, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα;

– Το νέο σύστημα για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 χρόνια. Εχω δηλώσει ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα εφαρμοστούν σε χρόνο που δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν και κυρίως τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Και οι όποιες αλλαγές δεν υπαγορεύονται από καμία προεκλογική διάθεση ή σκοπιμότητα. Η κοινωνία ζητεί από εμάς λύσεις οικουμενικές, οι οποίες επιτυγχάνονται μόνο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Και ένα εθνικό σχέδιο για να έχει αξιοπιστία και ορίζοντα εφαρμογής, πρέπει να ξεπερνάει τον στενό ορίζοντα μιας τετραετίας. Γι’ αυτό και σας λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχω λάβει καμία εντολή και δεν έχω καμία πρόθεση να συμπεριφερθώ προεκλογικά. Ούτε υπάρχει στις προθέσεις του πρωθυπουργού κάτι τέτοιο.

 • *Ο τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο είναι ένα μέρος του εκπαιδευτικού προβλήματος. Μήπως πρέπει να αλλάξει συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα;

– Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μέρος του διαλόγου. Είναι το τελικό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφού απαντήσουμε πειστικά στα εξής: τι σχολείο θέλουμε, ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος του εκπαιδευτικού σε ένα σύστημα το οποίο θα ενισχύει την κριτική σκέψη, την ουμανιστική παιδεία, την υιοθέτηση ζώνης πολιτισμού κ.ά. Είναι σαφές, πάντως, ότι πρέπει να αποσυνδέσουμε το σχολείο από τον τρόπο εισαγωγής.

 • *Πανεπιστημιακό άσυλο. Θα αλλάξετε το νομοθετικό πλαίσιο;

– Είμαστε ξεκάθαροι: το άσυλο δεν καταργείται! Καθιερώνεται στο Σύνταγμα και αποτελεί ιστορικό συμβολικό κεκτημένο δημοκρατικών και πανεπιστημιακών αγώνων. Δεν σβήνεται επειδή λειτουργεί λανθασμένα. Εκείνο που απαιτείται είναι η προστασία του ως θεσμού. Ναι στο άσυλο των ιδεών, όχι στο άσυλο της βίας. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Και στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε πρόταση για την καλύτερη εφαρμογή του είναι καλοδεχούμενη.

 • *Στα εσωτερικά της Ν.Δ., έχει αρχίσει κουβέντα περί διαδοχής. Ο Κ. Καραμανλής πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι της Ν.Δ. ακόμη κι αν χάσει;

– Αν δουλέψουμε σκληρά πάνω σε στόχους, αν σηκώσουμε τα μανίκια πάνω στις προκλήσεις, τότε ο κόσμος θα μας εμπιστευθεί και πάλι. Και ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο Κώστας Καραμανλής ακόμη και στις πιο δυσάρεστες για εμάς δημοσκοπήσεις, παραμένει ένα σημείο υπεροχής.

 • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 5 Απριλίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s