ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: «Βατοπέδι-Παυλίδης αμέσως στη Βουλή»

  • «Στις υποθέσεις Βατοπεδίου, ομολόγων και Παυλίδη παραβιάζεται ευθέως το Σύνταγμα. Γίνεται μάχη παρασκηνίου από τη Ν.Δ. προκειμένου να κρατηθούν αυτές οι δικογραφίες εκτός Βουλής».
  • *Ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς «να αποκρούσουν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης» και υποστηρίζει ότι ειδικά για το Βατοπέδι «είναι ανάγκη να γίνει προανακριτική επιτροπή». Όσο για την υπόθεση Siemens, κατηγορεί την κυβέρνηση πως «πρώτος στόχος της είναι η συγκάλυψη και δεύτερος ο συμψηφισμός».

* Η υπόθεση Siemens απασχολεί επί μία τριετία την πολιτική ζωή, αλλά η έρευνα της Δικαιοσύνης προχωρεί αργά. Γιατί;

  • Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρεμβαίνει σε όλες τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με σκάνδαλά της. Οι παρεμβάσεις άλλοτε αποσκοπούν σε αρχειοθέτηση των υποθέσεων, άλλοτε σε καθυστέρησή τους άλλοτε σε ευνοϊκή αντιμετώπιση των στελεχών της.

* Υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόθεση συμψηφισμού;

  • Κάνουν ό,τι μπορούν στην υπόθεση Siemens, επιχειρώντας να την περιορίσουν στην εποχή ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν τη διερεύνηση της εποχής της Ν.Δ. Στις προθέσεις τους νομίζω ότι προηγείται η απόκρυψη σε σχέση με τη Ν.Δ. και έπεται ο συμψηφισμός. Το ΠΑΣΟΚ αναμένει από τη Δικαιοσύνη να αποκρούσει τις παρεμβάσεις της Ν.Δ.

* Οι εισαγγελείς στην ιστορία του Βατοπεδίου «σκοντάφτουν» συνεχώς σε πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να επιστρέψει ο φάκελος στη Βουλή;

  • Στις υποθέσεις Βατοπεδίου, ομολόγων και Παυλίδη παραβιάζεται ευθέως το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 86 παρ. 2, διότι έπρεπε οι δικογραφίες να διαβιβαστούν «αμελλητί» στη Βουλή, αφού προέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με υπουργούς και πρώην υπουργούς. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν δικαίωμα να διερευνούν ευθύνες των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή.

* Γιατί δεν το κάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί;

  • Γίνεται «μάχη παρασκηνίου» από πλευράς Ν.Δ., προκειμένου να κρατηθούν αυτές οι δικογραφίες εκτός Βουλής, ώστε να αποφύγει έναν νέο πολιτικό διασυρμό. Από τα στοιχεία που έχουν ήδη προκύψει σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι προφανές ότι είναι αναγκαία η σύσταση της λεγόμενης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη κατά των υπουργών. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της αποχώρησης της Ν.Δ. από τη Βουλή δύο φορές. Είμαι περίεργος τι δικαιολογία θα βρουν για να αποχωρήσουν τρίτη φορά, όταν η δικογραφία θα έρθει στη Βουλή από την Εισαγγελία. Διότι δεν μπορεί να μην έρθει.

* Σε εκκρεμότητα είναι και ο «φάκελος Παυλίδη»…

  • Στη μία από τις δύο υποθέσεις Παυλίδη, η δικογραφία εστάλη στη Βουλή, σύμφωνα με τους ρητούς ορισμούς του Συντάγματος, αλλά δεν έφτασε λόγω παρέμβασης του κ. Σανιδά. Η πρακτική αυτή θεωρώ ότι αφ’ ενός μεν συνιστά μείζον θεσμικό ατόπημα, αφ’ ετέρου δε δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις εις βάρος των πολιτικών προσώπων, τις οποίες μάλιστα δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν, αφού μόνο η Βουλή είναι αρμόδια να τους κρίνει.

* Το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη. Τις ίδιες καταγγελίες έκανε όμως και η Ν.Δ. εναντίον σας όταν ήταν εκείνη στην αντιπολίτευση…

  • Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση Καραμανλή στη Δικαιοσύνη από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχουν προηγούμενο. Αρκεί να θυμηθούμε την υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών, το σκάνδαλο Βατοπεδίου, τις υποθέσεις Ζαχόπουλου, Παυλίδη, την υπόθεση Siemens, την υπόθεση των υποκλοπών κ.λπ. Θέλω να θυμίσω ως κορυφαία αρνητική στιγμή και επιβεβαιωτική των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη τις παραιτήσεις από το δικαστικό σώμα των δύο αντιεισαγγελέων εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, εξαιτίας των παρεμβάσεων και προσβολών που εδέχθησαν, προκειμένου να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Το χειρότερο δε είναι ότι ακολούθησε τελικά και ουσιαστική δίωξη κατά του κ. Κολιούση, μέσω δυσμενούς μετάθεσής του, που τον οδήγησε σε δεύτερη παραίτηση. Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. είναι και εμπαθής…
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 22/03/200

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s