Γιάννης Μπουτάρης: «Η “Δράση” θα είναι κόμμα λογικής»

Αυτοπροσδιορίζεται ως ενεργός πολίτης που δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλάει για τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκτεθεί στις ευρωεκλογές.
  • Δεν είχατε δείξει πρόθυμος να πρωταγωνιστήσετε στη δημιουργία του νέου κόμματος – είχατε δηλώσει, μάλιστα, ότι δεν ενδιαφέρεστε για την κεντρική πολιτική σκηνή. Τι άλλαξε;

  Ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα, εξακολουθώ να είμαι πολύ δύσπιστος για τη δυνατότητα επιτυχίας ενός νέου κόμματος. Το κομματικό κατεστημένο στη χώρα είναι ακόμη πολύ δυνατό, δεν επιτρέπει την «ελεύθερη» απόφαση. Εξακολουθώ να μην έχω κανένα ενδιαφέρον για την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτά όμως δεν με εμποδίζουν να συμμετέχω και να εκφράζω την άποψή μου ως ενεργός πολίτης σε κινήσεις που θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

  • Ενα κόμμα με φιλελεύθερη σφραγίδα να περιλαμβάνει στελέχη που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, «πέρασαν» από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι περίεργο;

  Οχι, καθόλου. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία ένα φιλελεύθερο κόμμα, αν αποφασίσουμε φυσικά ότι το «φιλελεύθερος» δεν σημαίνει αυτό το νέο φιλελεύθερο κύμα που προκάλεσε με την πλήρη ασυδοσία την παγκόσμια κρίση. Φιλελεύθερος θα πει σκέφτομαι ελεύθερα, σέβομαι το δίπλα μου κ.λπ.

  • Τι σχέση έχετε με το φιλελεύθερο χώρο που εκπροσωπεί ο Στ. Μάνος;

  Πάρα πολλά από αυτά που λέει και πρεσβεύει δεν είναι παρά η κοινή λογική, χωρίς την ουσία και τον επηρεασμό από το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη φιλελεύθερη αντίληψη με την άναρχη και ασύδοτη αγορά.

  • Κατά τον κ. Μάνο η «Δράση» θα οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό κυβέρνησης, εάν το πρώτο κόμμα δεν αποκτήσει αυτοδυναμία. Αυτό θα συμβεί είτε είναι η Ν.Δ. πρώτο κόμμα είτε το ΠΑΣΟΚ;

  Νομίζω πως ναι. Ο στόχος προφανώς και δεν είναι η εξουσία, αλλά η στήριξη μιας λογικής διακυβέρνησης, απαλλαγμένης από μικροκομματική σκοπιμότητα.

  • Δεν θα κατηγορηθείτε για «απολιτίκ» συμπεριφορά; Ή πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα;

  Υπενθυμίζω ότι οι «μετακινούμενες» ψήφοι είναι πάντα αυτές που βγάζουν κυβέρνηση. Τι θα πει «απολιτίκ»; Ως προς το δεύτερο, μέχρι τώρα δεν έχω δει ουσιαστικές διαφορές –τουλάχιστον κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Η Ν.Δ. τα έχει κάνει δυστυχώς θάλασσα πέρα από κάθε φαντασία, αποκαθιστώντας κυρίως ένα κλίμα αμοραλισμού.

  • Ως «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ καταγράψατε μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείτε ότι θα σας ακολουθήσει το δικό σας, πιστό, κοινό;

  Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αντάρτη του ΠΑΣΟΚ, μιας και ποτέ δεν ήμουν γραμμένος στο κόμμα. Ιδεολογικά είμαι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν μπορεί να με χαρακτηρίσει αντάρτη. Προτείνω και αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και, φυσικά, όποιος θέλει με ακολουθεί. Δεν επιβάλλω πειθαρχίες και τέτοια γνωστά. Η δημοτική παράταξη («Πρωτοβουλία») για τη Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ χαλαρή ιεραρχία.

  • Θα δώσετε τη μάχη των ευρωεκλογών; Οχι ως κόμμα, εσείς προσωπικά, ως υποψήφιος.

  Η πρόκληση είναι σημαντική. Θα πρέπει να ζυγίσω προσεκτικά την προσωπική μου ζωή, τις προσωπικές κι επαγγελματικές μου φιλοδοξίες και το τίμημα της αναζήτησης επιτυχίας για την Ευρωβουλή. Θα δείξει όπου να ’ναι.

  • Tης ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 15.03.09

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s