Μίκης Θεοδωράκης

  • Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Μίκη
  • Μαρτυρίες μιας ζωής που σκιαγραφούν το πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνονται στην έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης – πολιτικός – στοχαστής» που εγκαινιάστηκε χτες παρουσία του συνθέτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, που διοργανώνει την έκθεση. (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων – Σύνταγμα). Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και άλλοι. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
  • Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβρη παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και η πορεία του συνθέτη.
  • Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος, όπου εκτός από το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και κείμενα που αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του δημιουργού.

«Απ’ όλες τις πλευρές μου που παρουσιάζονται στην έκθεση, ανέφερε συγκινημένος ο Μ. Θεοδωράκης, ξεχωρίζω εκείνη του βουλευτή, του ενεργού πολίτη γιατί θεωρώ ότι χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο την προσήλωσή μου σε ό,τι αγάπησα περισσότερο στη ζωή μου, την πατρίδα και το λαό μας… Η έκθεση αποδεικνύει στην πράξη τα μεγάλα οφέλη που εισέπραξα ως απλός Ελληνας στηριγμένος πάντοτε στη μία και μόνη Ελλάδα… Τα δραματικά γεγονότα (ξένη κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, δικτατορία) δε μου επέτρεπαν να είμαι ένας απλός παρατηρητής και ως πολίτης θεώρησα πρώτο μου καθήκον την ανάμειξή μου στα κοινά. Γι’ αυτό από τις εποχές κατά τις οποίες η ανάμειξη στα κοινά οδηγούσε ανθρώπους σαν κι εμένα στο βουνό, στις φυλακές και στις εξορίες, φτάσαμε στη δεκαετία του ’60, όταν ακολουθώντας την ίδια λογική οδηγήθηκα στα βουλευτικά έδρανα, στα 1964».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης – πολιτικός – στοχαστής»

«Η εθνική ενότητα, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, υπήρξε ανέκαθεν η Μεγάλη Ουτοπία της ζωής μου, ώστε να θεωρώ την τυπική και ουσιαστική, αλλά δυστυχώς συγχρόνως και εφήμερη πραγματοποίησή της μέσα στα στενά όρια αυτής της έκθεσης, ως μια μικρή προσωπική μου νίκη».

Τα παραπάνω λόγια βαθιάς συγκίνησης ανήκουν στο Μίκη Θεοδωράκη, που παρέστη απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης – οφειλόμενης τιμής, που του απέδωσε η Βουλή των Ελλήνων.

Στο Ιδρυμα της Βουλής, εγκαινίασε την έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης – πολιτικός – στοχαστής», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα και πλήθος βουλευτών. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από τη μουσική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, το σύλλογο Οι φίλοι της Μουσικής, την ΕΡΤ, την ΕΡΑ τα ΑΣΚΙ, τη βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους φορείς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πλαισιωμένος από τη γυναίκα του Μυρτώ, τη Μαρία Φαραντούρη, την κόρη του Μαργαρίτα και τους εγγονούς του συνέχισε: «εδώ μέσα δεν θα βρείτε ούτε μία νότα και ούτε ένα στοχασμό, που να μη βγαίνει από τα βάθη της ελληνικής γης, της ελληνικής θάλασσας, της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής σκέψης».

«Εθεσα την ιδιότητα του Πολίτη πάνω από εκείνη του καλλιτέχνη, μιας και τα δραματικά γεγονότα (ξένη κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, δικτατορία) δεν μου επέτρεπαν να είμαι ένας απλός παρατηρητής και ως πολίτης θεώρησα πρώτο μου καθήκον την ανάμιξή μου στα κοινά» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης ευχαριστώντας τη Βουλή των Ελλήνων και όλους τους διοργανωτές της έκθεσης «που είχαν την τόλμη να λάβουν μια τόσο γενναία απόφαση να αφιερώσουν σε έναν τόσο αιρετικό και αμφιλεγόμενο – από πάσης απόψεως – Έλληνα πολίτη αυτή τη θαυμάσια έκθεση».

Ο Δημήτρης Σιούφας προλογίζοντας απόψε την έκθεση τόνισε ότι «για πολύ λίγους, σπάνιους ανθρώπους, η αποτίμηση της συνεισφοράς ζωής που προσέφεραν στην ανθρωπότητα, το λαό τους, τον πολιτισμό και την πολιτική, υπερβαίνει τα συνήθη όρια της εθνικής ιστορίας και γίνεται σημείο αναφοράς για την εποχή τους. Μια τέτοια μορφή είναι ο Μίκης Θεοδωράκης ένας μεγάλος άνθρωπος που έγινε θρύλος κατά τη διάρκεια της ζωής του. ελληνικός θρύλος παγκόσμιων διαστάσεων και αναγνώρισης. Ανθρωπος αναφοράς για την Πατρίδα μας και την παγκόσμια τέχνη. Συνέδεσε την ελληνικότητα με την οικουμενικότητα της τέχνης».

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων) παραβρέθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οι βουλευτές Τηλέμαχος Χυτήρης, Συλβάνα Ράπτη, Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Λεβέντης, Αννα Φιλίνη, Γιάννης Μπανιάς και πολλοί ακόμα [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s