ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: «Το ρεύμα Βενιζέλου υπάρχει ακόμη»

  • «Οι εγχώριοι ανταγωνιστές της Ολυμπιακής δεν θέλουν τον ανταγωνισμό και πολλές από τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγιναν μόνο και μόνο για να μην υπάρξει εξέλιξη».

*Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν βάζει κανόνες στο θέμα της Ολυμπιακής και «υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε σκηνές γελοιοποίησης. Ελπίζω να τις αποφύγουμε».

*Απαντώντας στο ερώτημα αν ο Γ. Παπανδρέου θα είναι καλός πρωθυπουργός, σημειώνει με νόημα ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι παντοδύναμοι». Και επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι που αποτελούσαν το ρεύμα Βενιζέλου και η συγκολλητική ύλη που τους ένωσε, υπάρχουν και τώρα. Προσωπικά δεν θα δεχτώ να ποινικοποιούνται οι πολιτικές αναζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων».

*Σ’ ό,τι αφορά, τέλος, το χρόνο των εκλογών, προβλέπει πως «όσο ο Καραμανλής θα βρίσκει λεφτά για να δανείζεται, δεν θα κάνει εκλογές».

* Είχατε προτείνει να τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών πρόσωπο κοινής αποδοχής. Επιμένετε;

– Συνέδεσα τότε την πρότασή μου εκείνη με την ανάγκη να προσδιοριστεί ο χρόνος των εκλογών. Απορρίφθηκε όμως μετ’ επαίνων από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θεώρησε ότι έτσι θα έμπαινε υπό επιτήρηση -που έπρεπε να μπει υπό επιτήρηση- και το διάστημα που διέρρευσε από τότε τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Η πρότασή μου θεωρώ ότι ήταν σωστή γιατί έπρεπε να υπάρξει ένα άλλο πρόσωπο της χώρας προς τα έξω…

* Ούτε το κόμμα σας πάντως πανηγύρισε όταν την άκουσε…

– Το χορό τον έσυρε η Ν. Δημοκρατία.

* Σας κατηγόρησαν, μάλιστα, ότι προσφέρετε σανίδας σωτηρίας στη δεξιά.

– Ενα με δύο στελέχη είπαν κάτι παρόμοιο, ωστόσο άλλα στελέχη μας την είχαν δεχθεί και μάλιστα την είχαν διευρύνει προτείνοντας κι άλλους υπουργούς κοινής αποδοχής. Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι ότι έχουμε μια κρίση μέσα στην κρίση και ως χώρα έχουμε περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία σε σχέση με άλλες χώρες γιατί δεν φροντίσαμε να θεραπεύσουμε τις παθογένειές μας.

* Η κυβέρνηση λέει ότι τις κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ.

– Η Ελλάδα του 2004 ήταν πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2009 σε όλα τα επίπεδα! Παράδειγμα: σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία ΔΕΚΟ που μπορεί να επιδείξει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με το 2004. Η κυβέρνηση έχει κάνει κακές επιλογές και πολιτικών και ανθρώπων.

* Πρέπει να μπούμε σε επιτήρηση;

– Στην πράξη είμαστε. Ολοι μάς κοιτάνε με μισό μάτι. Η επιτήρηση είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Και βλέπω να μην υπάρχει σχέδιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος φθίνει, με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη θερμική μόνωση των κατοικιών, την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Εκανα την πρόταση πριν από τρεις μήνες, δεν πήρα όμως απάντηση από κανέναν.

* Αν έτσι είναι τα πράγματα, γιατί βιάζεστε να κυβερνήσετε;

– Την άποψή μου την είπα με την πρότασή μου για άλλο πρόσωπο στο υπουργείο Οικονομικών. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πρόσωπο διεθνώς. Αυτή η κυβέρνηση δεν πείθει ούτε τους έλληνες πολίτες ούτε τη διεθνή οικονομική κοινότητα.

* Ούτε κι εσείς πείθετε, πάντως, αν κρίνω από τις δημοσκοπήσεις.

– Το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ έχει βρει ένα στέρεο έδαφος, ένα βηματισμό που δίνει αισιοδοξία.

* Εκτός από το βηματισμό, βλέπω τα βρίσκετε και με τους επιχειρηματίες. Εχουμε τραπέζια, επαφές…

– Δεν πρέπει ένα κόμμα που είναι στην πόρτα της εξουσίας να έχει μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην αγορά; Από πού θα το μάθει, από το Ιντερνετ;

* Είστε, όμως, κατά δήλωσή σας και σοσιαλιστικό κόμμα…

– Δεν έχουμε αντιδικία με τους οικονομικούς παράγοντες. Εχουμε την πρόθεση να βάλουμε κανόνες και είναι πολύ θετικό που υπάρχει μια διαδικασία συνομιλιών. Αυτό γινόταν πάντοτε και θα γίνεται πάντοτε.

* Η καχυποψία των πολιτών για σχέσεις διαπλοκής;

– Δεν μπορεί κανείς να βγάλει ξαφνικά μέσω γενετικής μηχανικής ένα κόμμα ή πολιτικούς που θα ‘ρθουν από το πουθενά για να μάθουν το τι συμβαίνει στην αγορά, με τα μονοπώλια, τη φοροδιαφυγή, τις στρεβλώσεις, την ανεργία. Ολα αυτά ένα κόμμα πρέπει να τα γνωρίζει από πριν.

* Μπορείς να τα έχεις καλά και με τους πλούσιους και με τους φτωχούς;

– Οι πλούσιοι σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να οργανωθεί η αλληλεγγύη του κοινωνικού κράτους.

* Και γιατί να κάτσουν να πληρώσουν; Παίρνουν τα λεφτά τους και φεύγουν… γι’ άλλες πολιτείες.

– Γιατί μια χώρα όπως η Ελλάδα για κάποιους έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οταν τελειώσει η κρίση τα πράγματα δεν θα επανέλθουν στην ίδια λογική. Ο καπιταλισμός του τριτογενούς χρήματος πρέπει να τελειώσει. Είναι διαχρονικό το λάθος μας, έχει φτάσει η σύνθεση του ΑΕΠ να είναι 30% παραγωγή και 70% υπηρεσίες. Αυτή η σχέση πρέπει ν’ αλλάξει.

* Την Ολυμπιακή ουδείς την ήθελε και αίφνης οι μνηστήρες έγιναν πολλοί.

– Οι ανταγωνιστές της Ολυμπιακής δεν θέλουν ανταγωνισμό.

* Και οι ντόπιοι και οι ξένοι;

– Κυρίως οι ντόπιοι. Είναι σημαντικό να υπάρχουν στην όποια συμφωνία όλες οι εγγυήσεις ώστε να συνεχίσει η εταιρεία το πτητικό της έργο. Ο κίνδυνος προέρχεται από την ασαφή διαδικασία στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση. Ελπίζω να μη δούμε σκηνές γελοιοποίησης.

* Τι φοβάστε;

– Φοβάμαι ότι κάποιες από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος ήταν περισσότερο για να μην υπάρξει εξέλιξη.

* Το ΠΑΣΟΚ τι θέλει;

– Ιδιωτικά κεφάλαια με την παραμονή του Δημοσίου. Τότε που είχαμε τη διαχείριση είχε εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον που έδινε για το πτητικό κομμάτι 150 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους εργαζόμενους. Αυτό το επενδυτικό κεφάλαιο στη συνέχεια αγόρασε την Telestet, την Info Quest, επένδυσε στην Ελλάδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση όμως δεν δέχτηκε να συζητήσει καν αυτή την προοπτική. Σήμερα όλη η ιστορία είναι επί ξυρού ακμής.

* Διαβάζω ότι είστε «κομμένος» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

– Αισθάνομαι μια χαρά στην υγεία μου. Κάνω τη δουλειά μου ως βουλευτής και είμαι ευχαριστημένος.

* Πολλοί σύντροφοί σας είναι σίγουροι ότι οι εκλογές είναι θέμα εβδομάδων.

– Οσο ο Καραμανλής βρίσκει λεφτά και δανείζεται, έστω και με επαχθείς όρους, θα αποφύγει να κάνει εκλογές.

* Αυτή είναι διαδικασία χωρίς όριο;

– Οχι, βεβαίως. Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θ’ ακούσουμε ότι έχουν στενέψει πάρα πολύ τα όρια δανεισμού της Ελλάδας.

* Ο Γ. Παπανδρέου θα είναι καλός πρωθυπουργός;

– Ενα πράγμα πρέπει να αποφεύγουν οι πολιτικοί, να συμπεριφέρονται σαν να είναι παντοδύναμοι. Αν υπάρχει μέτρο και γνώση, καλή χρήση της εμπειρίας του παρελθόντος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι καλός πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου.

* Το «ρεύμα Βενιζέλου» υφίσταται ακόμη στο ΠΑΣΟΚ;

– Οι άνθρωποι υπάρχουν, η συνεκτική ύλη υπάρχει, είμαστε σ’ ένα κόμμα που δηλώνει ότι είναι ανοιχτό και κανένας δεν θέλει τα σύγχρονα κόμματα να είναι κόμματα ιδεολογικής καθαρότητας. Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε τις πολιτικές αναζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων. Προσωπικά δεν θα το δεχτώ ποτέ.

  • Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ
  • ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  – 08/03/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s