Ντόρα Μπακογιάννη: «Λειτουργώ με όρους μέλλοντος»

«Λειτουργώ με όρους μέλλοντος»

«Εμείς θα δώσουμε λογαριασμό στον ελληνικό λαό, θα δώσουμε λογαριασμό και στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο η δική μας γενιά διαχειρίστηκε αυτή τη μεγάλη κρίση», τονίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών μιλάει στον ΕΤ.Κ για τη συναίνεση, τον καραμανλισμό και δηλώνει «κεντρώα».

  • Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «συναίνεση σε τι;» έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Γιατί να συναινέσουν μαζί σας σε βασικά πράγματα και αυτονόητα, όταν κατηγορείστε ότι είπατε ψέματα για τα έσοδα, ότι δεν δεχτήκατε ούτε μία πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πρώτα απ’ όλα δεν είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέτε. Τα έσοδα πράγματι έπεσαν έξω, αλλά δεν αστόχησαν τα έσοδα μόνο στην Ελλάδα. Ζούμε μια πρωτοφανή περίοδο τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες. Οποιος ταξιδεύει όσο ταξιδεύω εγώ και βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο αντιλαμβάνεται ενδεχομένως πιο εύκολα το μέγεθος του προβλήματος. Θυμάμαι ότι το πρώτο πράγμα που είπε ο Τρισέ στον πρωθυπουργό, στην πρώτη συνάντηση που είχαν, ήταν: «κύριε Καραμανλή, φοβάμαι το αναπάντεχο». Τα αναπάντεχα συμβαίνουν κάθε μέρα. Επειτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε στα βασικά και κεντρικά ζητήματα. Κατ’ αρχήν ποια είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτή; Αυτή δεν αλλάζει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό ή το ΚΚΕ. Είναι μία η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι, παραδείγματος χάριν, ότι έχουμε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο τρώει τις σάρκες μας.

  • Ωστόσο η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι «αφού εγώ δεν ευθύνομαι γι’ αυτή την πραγματικότητα θέλω να γίνουν εκλογές τώρα».

Εάν επρόκειτο να πάρουμε αυτό το σενάριο το οποίο ισχυρίζεται η αντιπολίτευση και με ένα μαγικό τρόπο περνούσε η ευθύνη από τον κ. Καραμανλή στον κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπανδρέου θα όφειλε να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τι θέλει να κάνει. Δεν μπορεί η πολιτική πρόταση να είναι μόνο άρνηση και ωραία συνθήματα.

  • Μήπως πρέπει να πείτε θαρραλέα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ποια είναι η κατάσταση της χώρας σήμερα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει;

Αυτό πράττουμε. Ο πρωθυπουργός σε κάθε του παρέμβαση μιλάει καθαρά και λέει στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Μπορεί οι απαισιόδοξες προβλέψεις που γίνονται για τον τουρισμό να μην επαληθευτούν, μπορεί όμως και να επαληθευτούν. Μπορεί να δείτε χώρες, στις οποίες υπάρχει όμως άμεσο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον, να κλονισθούν πάρα πολύ και αυτό να έχει συνέπειες. Η κρίση μεταλλάσσεται και μπροστά μας είναι το απρόσμενο. Εχουμε μπροστά μας δύσκολη πορεία, αλλά εγώ είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας. Τελικώς θα βγούμε από την κρίση. Θα βγούμε σοφότεροι και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα.

  • Μπορείτε να κάνετε τώρα, λαμβανομένης υπόψη της συγκυρίας, τις μεταρρυθμίσεις-σοκ που ζητεί ο ΟΟΣΑ σε κράτος και ασφάλιση;

Δεν πιστεύω στις πολιτικές-σοκ, δεν πιστεύω σε πολιτικά θαύματα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, με σχέδιο, με σύνεση, με συνέπεια και συνέχεια. Κανείς δεν είναι θαυματοποιός. Τη σωστή πολιτική για το μέλλον του τόπου θα την εφαρμόσουμε. Χωρίς να σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος. Διότι εμείς θα δώσουμε λογαριασμό στον ελληνικό λαό, θα δώσουμε λογαριασμό και στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο η δική μας γενιά διαχειρίστηκε αυτή τη μεγάλη κρίση. Προηγούμενες γενιές από εμάς διαχειρίστηκαν πολέμους. Για τη δική μας γενιά είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας.

  • Σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το πρώτο πράγμα που αναφέρεται είναι ότι η κυβέρνηση είναι ασταθής με τους 151 βουλευτές. Αυτό δεν σας προβληματίζει;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη και σταθερή. Αρα η κυβέρνηση και με 151 μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Για εμένα η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δεν είναι θέμα κομματικής αριθμητικής. Το θέμα είναι να διαμορφώσουμε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις οι οποίες βεβαίως είναι δύσκολες, αλλά μόνο μέσα από αυτές μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

  • Σας ενόχλησε που το προηγούμενο διάστημα κάποιοι προσπάθησαν να σας κολλήσουν τη «ρετσινιά» του νεοφιλελεύθερου;

Ανάξιες λόγου επιδιώξεις. Σήμερα κάποιοι παίζουν με την ταμπέλα «νεοφιλελεύθερη», οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι στο παρελθόν έπαιζαν με άλλες ταμπέλες, όπως η «τουπαμάρος». Είμαι βασικά κεντρώα πολιτικός και ανήκω στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, για την οποία έχω δώσει δύσκολους και σκληρούς αγώνες.

  • Λένε πολλοί φίλοι σας ότι «η Ντόρα έχει μια ξεχωριστή πολιτική ταυτότητα». Εχει κανένα λόγο κάθε τρεις και λίγο να δηλώνει πίστη στον «καραμανλισμό» όταν ο καθένας γνωρίζει ότι έχει μια ξεχωριστή, δική της ταυτότητα;

Βρίσκω υπερβολική και υποκριτική αυτή τη συλλογιστική την οποία και δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω. Θεωρώ ότι είναι αυτονόητες οι αναφορές στον πρωθυπουργό και στις επιλογές του για έναν άνθρωπο ο οποίος συνεργάζεται μαζί του σε καθημερινή βάση και συμμετέχει στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου. Οπως και οι αναφορές στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή έχουν λογική όταν μιλάμε για την ιστορική διαδρομή και τη διαχρονική προσφορά της παράταξης στον τόπο. Γενικότερα όμως σε τέτοιου είδους «-ισμούς» δεν έχω αναφερθεί ποτέ. Δεν πιστεύω σ’ αυτή τη λογική και θεωρώ ότι τέτοιοι διαχωρισμοί και τέτοιοι τρόποι σκέψης είναι ξεπερασμένες προσεγγίσεις και ανήκουν στο παρελθόν. Προσωπικά, προτιμώ να λειτουργώ με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

  • Πιστεύετε ότι όταν θα έρθει η ώρα να γίνουν οι εκλογές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα πρέπει να παίξει ρόλο και το ηθικό κριτήριο;

Τις εύκολες κατηγορίες οι οποίες έχουν ακουστεί κατά διαστήματα για ανθρώπους δεν τις έχω αποδεχθεί ποτέ. Οι κατηγορίες πρέπει να αποδεικνύονται. Υπάρχει Δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε όλοι. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία κατά διαστήματα μπορεί να πλήξει έναν πολιτικό, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο αποφάσεων. Τα κόμματα έχουν συγκεκριμένες καταστατικές διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων βουλευτών. Θεωρώ ότι οι διαδικασίες αυτές ανάδειξης υποψήφιων βουλευτών ορθώς ξεκινούν από τη βάση και διά του Πολιτικού Συμβουλίου καταλήγουν στην κορυφή. Είναι μια διαδικασία στην οποία ένα κόμμα κρίνει την προσφορά, τα θετικά και τα αρνητικά των υποψηφίων και από εκεί και πέρα τούς βάζει στα ψηφοδέλτιά του.

  • ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 08.03.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s