Μελίνα Μερκούρη: Δυναμική, ερωτική, ανυπότακτη

Δυναμική, ερωτική, ανυπότακτη

Μέσα από τους ρόλους και τη ζωή της ανέτρεψε τα στερεότυπα της εποχής της και δημιούργησε ένα νέο πρότυπο. Mε αφορμή τη συμπλήρωση, προχθές 6 Μαρτίου, 15 χρόνων από το χαμό της αλλά και το σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, πέντε άνθρωποι των τεχνών προσεγγίζουν το φαινόμενο Μελίνα.

 • Ελλη Πασπαλα, ερμηνεύτρια
 • Ήταν γυναίκα αλλά και αντράκι ταυτόχρονα

Ως γυναίκα ήταν πολύ εκρηκτική. Την είχα γνωρίσει όταν ήμουν 16 ετών. Ηταν αυτόφωτο πλάσμα που δεν χωρούσε σε καμία κατηγορία. Τη λάτρεψαν. Αντρες, γυναίκες νέες, μεγάλες. Ισως σε κάποιους ανθρώπους προκαλούσε φόβο γιατί ο ερωτισμός της ήταν διάχυτος και δεν του έθετε κανέναν περιορισμό. Ηταν πραγματικά εκθαμβωτική. Είχε τρομερή αυτοπεποίθηση και τεκμηριωμένη σιγουριά. Γνώριζε πολύ καλά τον εαυτό της αλλά και τους ανθρώπους και είχε και η ίδια μεγάλη ανθρωπιά και τρυφερότητα. Ηταν γυναίκα αλλά και αντράκι ταυτόχρονα».

 • Στεφανια Γουλιωτη, ηθοποιός
 • Δεν έμπαινε σε καλούπια

Ηταν πάντα το είδωλό μου. Την κουβαλάω από μικρή. Οταν πέθανε κάτι συνέβη μέσα μου κι άρχισα να μελετώ τη ζωή και το έργο της. Η Μελίνα ήταν από τις γυναίκες που δεν έμπαιναν σε καλούπια. Την οδηγούσαν πάντα το ένστικτο και η παρόρμησή της. Και σήμερα, αν υπήρχαν δέκα γυναίκες – πρότυπα σαν εκείνη, η κοινωνία μας θα ήταν διαφορετική».

 • Πετρος Τατσoπουλος, συγγραφέας
 • Είχε τη χαρά της ζωής

Σίγουρα η Μελίνα προηγήθηκε της εποχής της και στη Στέλλα τιμωρείται με θάνατο για την ελευθερία της. Εδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου εξαιρετικά αλέγρου που είχε τη χαρά της ζωής και ήταν από τις λίγες προσωπικότητες που από ένα σημείο και μετά διαχειρίζονται τον εαυτό τους ως προϊόν. Δεν θυμάσαι τους ρόλους, θυμάσαι τη Μελίνα… Δεν ήταν η τυπική Ελληνίδα στον τρόπο που έζησε και νομίζω ότι τις περισσότερες γυναίκες τις φόβιζε. Σήμερα Μελίνες βλέπεις πολλές. Η νέα γενιά θυμίζει το παράστημα της Μελίνας».

 • Εύη Σαουλιδου, ηθοποιός
 • Ανέτρεψε τους τύπους στο ελληνικό σινεμά

Η Μελίνα Μερκούρη είχε όραμα για τον πολιτισμό και δεν σταμάτησε να παλεύει γι’ αυτό μέχρι το τέλος της ζωής της. Μέχρι να εμφανιστεί η Μελίνα στη μεγάλη οθόνη το σινεμά ήταν κολλημένο σε τύπους. Εκείνη τους ανέτρεψε. Εκανε την αλλαγή. Από τις γυναίκες “engenie”, τις αδύναμες, περάσαμε στις σκληρές, στιβαρές, στις ανεξάρτητες. Απέδειξε ότι μια δυναμική παρουσία μπορεί να κρύβει μια ευαίσθητη γυναίκα και το αντίστροφο».

 • Κορα Καρβουνη, ηθοποιός
 • Από παιδί με ενθουσίαζε ο ερωτισμός της

Ηταν μια γυναίκα που πάλεψε για την Ελλάδα με ειλικρίνεια και εκ βαθέων αγάπη, κάτι που ήταν και είναι αξιοθαύμαστο. Από παιδί με ενθουσίαζε στη Μελίνα ο ερωτισμός της. Είναι το πιο ερωτικό πλάσμα που έχω δει σε ταινία εκείνης της εποχής, απόρροια της λαμπρής και τόσο έντονης προσωπικότητάς της. Ελαμπε, κι η ομορφιά της ήταν τόσο ασυνήθιστη. Η πολυσχιδής προσωπικότητά της επηρέασε κι επηρεάζει γενεές ανθρώπων. Πρότυπα, όπως η Μελίνα Μερκούρη, απουσιάζουν από την εποχή μας».

 • Των Ελπίδας Πασαμιχάλη, Δέσποινας Σαββοπούλου, Χριστίνας Φαραζή. Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 08.03.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s