Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «Ο ΣΥΝ είναι σπίτι μας και το θέλουμε πιο ευρύχωρο

Αποκλείει τη διάσπαση του ΣΥΝ, δεν είναι ωστόσο το ίδιο κατηγορηματικός ο Δ. Παπαδημούλης και σε ό,τι αφορά μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού ξεκαθαρίζει στην «Κ.Ε.» ότι: «Αν ηττηθεί η Ν.Δ., κοντύνει ο δικομματισμός και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε, με γνώμονα το πρόγραμμά μας, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα και θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».
* Σε λίγο ξεκινάει το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ευρωλίστα του ΣΥΝ. Νομίζετε θα επιλεγείτε και πάλι;

– Εχω επίγνωση των εσωκομματικών συσχετισμών, αλλά είμαι αισιόδοξος, γιατί έχω εμπιστοσύνη στο πολιτικό κριτήριο και την αδέσμευτη κρίση των μελών του ΣΥΝ. Τα 15.000 μέλη μας θα επιλέξουν κατά συνείδηση, χωρίς πειθαρχία σε «τασικές οδηγίες», για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ευρωεκλογές. Η μαζική συμμετοχή, οι άψογες διαδικασίες και η απόλυτη ουδετερότητα που κρατούν, προς τιμήν τους, ο πρόεδρος του κόμματος και ο Αλέκος Αλαβάνος διευκολύνουν ώστε να μετατραπούν οι εσωκομματικές εκλογές, στις 8 και 9 Μαρτίου, σε μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας. Πρόκειται για συγκριτική αξιολόγηση συναγωνιστικών υποψηφιοτήτων και όχι για εσωκομματικό πόλεμο. Υπενθυμίζω ότι ο Αλέκος Αλαβάνος εκλεγόταν για χρόνια από τα μέλη μας ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, χωρίς να ανήκει στην τότε πλειοψηφούσα τάση. Ολοι το χειροκροτούσαμε, τότε, ως στοιχείο υγιές, δημοκρατικό και χρήσιμο για τον ΣΥΝ.

*Αισθάνεστε «ζωγράφος που μοιράζει χαμόγελα», όπως σας αποκάλεσαν κάποιοι σύντροφοί σας;

– Αναφέρεστε, προφανώς, σε μια ανοίκεια προσωπική επίθεση που δέχτηκα. Ηταν μια κακή στιγμή ακραίου φανατισμού, ξένη προς τη δημοκρατική παράδοση του κόμματός μας. Γι’ αυτό αποδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων και από τον πρόεδρο. Ελπίζω ο νέος αυτός σύντροφος, που κατέχει μια υψηλή θέση στην ιεραρχία, να το έχει ήδη μετανιώσει.

* Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης;

– Ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι, που το θέλουμε καλύτερο και πιο ευρύχωρο. Οσοι, ελάχιστοι, διακινούν σενάρια διάσπασης για να υπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπιμότητες, βλάπτουν καίρια τον ΣΥΝ, προς όφελος των πανίσχυρων αντιπάλων μας.

* Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;

– Αν ηττηθεί η Ν.Δ., «κοντύνει» ο δικομματισμός και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε, με γνώμονα το πρόγραμμά μας, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα και θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ο συνεδριακός μας στόχος για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης του τόπου. Δεν θέλουμε όμως να γίνουμε βοηθητική ρόδα στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος. Οι σχέσεις μας, και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με το ΚΚΕ, είναι ανταγωνιστικές. Περιθώριο κοινής δράσης σε συγκεκριμένα θέματα υπάρχει. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια γενικευμένης πολιτικής συνεργασίας.

* Αν, τελικά, δεν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, σκέφτεστε την κάθοδό σας στο εθνικό Κοινοβούλιο;

– Αν τα μέλη μας και οι πολίτες δεν κρίνουν χρήσιμη την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσω ό,τι έκανα και πριν από το 2004. Θα ξαναγυρίσω στη δουλειά μου και, φυσικά, θα συνεχίσω να βοηθάω τον Συνασπισμό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους. Είμαι από 18 χρόνων σταθερά με την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά και νιώθω υπερήφανος γι’ αυτό. Δεν γεννήθηκα ευρωβουλευτής και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Φ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  – 22/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s