Ο Θόδωρος [Ρουσόπουλος] ξανά στα θρανία!

Ποιος είπε ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν… δουλεύει για τον εαυτό του και το μέλλον του; Και η «δουλειά» του δεν είναι (μόνο) να κυνηγά σταυρούς στο Υπόλοιπο Αττικής, όπου επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Δουλεύει για τον εαυτό του και το μέλλον του, επιχειρώντας να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να βάλει τις βάσεις για ενδεχόμενη αποκατάστασή του, στην (απευκταία γι’ αυτόν) περίπτωση που είτε δεν εκλεγεί είτε εγκαταλείψει την πολιτική. Και δεν σκέπτεται μόνο τη δημοσιογραφία – αλλά και την ακαδημαϊκή καριέρα. Εχει ήδη ξεκινήσει, γι’ αυτό, την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, συνεχίζοντας τις σπουδές Ελληνικού Πολιτισμού που έκανε στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

  • «Παρών» στην πολιτική

Σε πολιτικό επίπεδο δηλώνει δυναμικό «παρών» στη μάχη των ψηφοδελτίων, παρά τις αντιδράσεις στελεχών της Ν.Δ. που ζητούν να κοπούν από τις λίστες οι λεγόμενοι «βατοπαιδινοί» αλλά και τη φημολογία που τροφοδότησε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος έκλεισε το ζήτημα με τρόπο που εκλήφθηκε ότι «αδειάζει» τον κ. Ρουσόπουλο.

Για να το κάνει αυτό ο κ. Ρουσόπουλος, χρειάστηκε να παρέμβει –για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του– στη Βουλή με όρους… προεκλογικού μπαλκονιού απέναντι στον Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος εκλέγεται επίσης στο Υπόλοιπο Αττικής. Κάτι που θεωρήθηκε ως μήνυμα προς τους… ανθυποψηφίους του στη «γαλάζια» λίστα, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι πως την Πέμπτη στα «πηγαδάκια» της προ ημερησίας για την οικονομία στο καφενείο της Βουλής κυβερνητικό στέλεχος που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια εξέφραζε αντιρρήσεις για τη συμμετοχή «βατοπαιδινών» στα ψηφοδέλτια, φωτογραφίζοντας ευκρινώς τον κ. Ρουσόπουλο και τον Πέτρο Δούκα.

Θέμα του διδακτορικού του κ. Ρουσόπουλου είναι «Η συνεισφορά της Φλαγγινείου Σχολής στον Ελληνικό Διαφωτισμό», κάτι που έχει πραγματευτεί και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καραθανάσης. Αλλά τι είναι η Φλαγγίνειος Σχολή; Ιδρύθηκε στη Βενετία στα μέσα του 17ου αιώνα από τον Κερκυραίο δικηγόρο Θωμά Φλαγγίνη και αποτέλεσε λίκνο του νεοελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους του που συνέχιζαν τις σπουδές τους στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα. Ανέστειλε τη λειτουργία της το 19ο αιώνα και σήμερα στο κτίριό της στεγάζεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Το πτυχίο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου ο κ. Ρουσόπουλος το απέκτησε ενόσω βρισκόταν στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκανε αίτηση εγγραφής το 2000, λίγο πριν εισέλθει στην πολιτική, έχοντας ως τότε εφόδιο μόνο τις σπουδές στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Επέλεξε τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και συγκεκριμένα τον κλάδο του Ελληνικού Πολιτισμού, παρακολουθώντας μαθήματα όπως ιστορία τέχνης, εικαστικά, θέατρο, φιλοσοφία, λογοτεχνία.
«Δηλώνω περήφανος, γιατί σε μεγάλη ηλικία κατάφερα να τελειώσω το Πανεπιστήμιο, το οποίο θεωρώ ότι δεν ήταν ένα κοινωνικό έλλειμμα, αλλά ήταν μια άλλη διάσταση της ζωής που εγώ δεν είχα νιώσει μέχρι εκείνη την ώρα και συνεχίζω. Γιατί πιστεύω ότι σε κάθε ηλικία πρέπει να είναι κανείς μαθητής», είχε πει στην πρόσφατη (μετά την παραίτησή του) συνέντευξή του στον Antenna, όπου παράλληλα αποκάλυψε ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις πέτυχε με τη δεύτερη στην Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, αλλά δεν πήγε ποτέ.

Ανικανοποίητος
Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να ορκιστεί ως πτυχιούχος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και λέγεται ότι οι καθηγητές του δεν είχαν παράπονο – τουλάχιστον από τον… φοιτητή Ρουσόπουλο. Αλλά η ιδέα για το «κάτι παραπάνω» στις σπουδές του φαίνεται ότι ήταν δεδομένη πριν ακόμη πάρει αυτό το πτυχίο για το οποίο ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν με «άριστα». Εκανε τις διερευνητικές επαφές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2002, όταν συνόδευε τότε τον Κώστα Καραμανλή σε μία επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία και εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του εν λόγω ιδρύματος (σ.σ. κατατάσσεται στην πεντάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου). Βάζοντας μπροστά τα εντατικά μαθήματα Αγγλικών, όταν πήρε το πτυχίο, κατέθεσε την αίτηση για το διδακτορικό στο τμήμα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Δικαιολογώντας την επιλογή του, σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστήριξε ότι εάν επέλεγε ελληνικό πανεπιστήμιο, θα γινόταν στόχος αρνητικών σχολίων ότι «βολεύτηκε» ως υπουργός. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι δεν τον αφήνει ασυγκίνητο η ακαδημαϊκή καριέρα και στο βιογραφικό του ο ίδιος σημειώνει ότι δίδαξε για δύο χρόνια στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας την Ιστορία των Πολιτικών Debate. Οπότε, ενδεχομένως να τον κερδίσει η καθηγητική, η πανεπιστημιακή έδρα, εφόσον δεν βρεθεί ξανά στη βουλευτική…

  • Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 15.02.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s