Ι. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: “Μέτρο υγείας η επάρκεια προβλέψεων και κεφαλαίων”

Ο πρόεδρος της Αlpha Βank δεν αποκλείει να εμφανίσει η τράπεζα ζημιές το τέταρτο τρίμηνο του 2008 καθώς θεωρεί «φρόνιμο» σε μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας, όπως ήταν η προηγούμενη, να αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις για όλο το έτος

Ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Ι. Κωστόπουλος

«Η επάρκεια των προβλέψεων και των κεφαλαίων καθίσταται το κύριο μέτρο υγείας μιας τράπεζας υπό τις παρούσες συνθήκες» τονίζει ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Ι. Κωστόπουλος μιλώντας στο «Βήμα». Στο πλαίσιο αυτό δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για το 2008 ώστε να ξεκινήσει «καθαρό», όπως λέει, το 2009. Δεν αποκλείει μάλιστα η Αlpha Βank να εμφανίσει ζημιές το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καθώς θεωρεί «φρόνιμο» σε μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας όπως το 2008 να αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις για όλο το έτος. Προβλέπει δε ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει ουσιαστική επιδείνωση των προβληματικών δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρήσεις είτε ιδιώτες, και ελπίζει πως και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των υψηλών προβλέψεων για το καλό του συστήματος.

Οσον αφορά το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ, θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κρίνει άκαιρη τη συζήτηση για τη δημιουργία Βad Βank, διότι, όπως τονίζει, οι τράπεζες τώρα ξεκινούν να αντλούν κεφάλαια από τα 28 δισ. ευρώ και να τα διοχετεύουν στην οικονομία. Εκτιμά δε ότι οι θετικές επιδράσεις του πακέτου θα φανούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Θεωρεί πάντως τις κρατικοποιήσεις πιο ρεαλιστική λύση από την ίδρυση Βad Βank για την αντιμετώπιση της κρίσης και τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν ακριβά την κρατική ενίσχυση. «Δεν νομίζω ότι είναι λίγο το ετήσιο μέρισμα του 10% των προνομιούχων μετοχών που εισπράττει το Δημόσιο από τις τράπεζες» αναφέρει και προσθέτει ότι οι τράπεζες θέλουν να ξεπληρώσουν το «ταχύτερο δυνατόν αυτό το ακριβό χρήμα». Χαρακτηρίζει ιστορικό σφάλμα το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, καθώς πιστεύει ότι οι χώρες της περιοχής αποτελούν ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών. Τονίζει δε ότι, όταν υποχωρήσει το κλίμα πανικού που επικρατεί στην παρούσα συγκυρία στην περιοχή και η κατάσταση ομαλοποιηθεί, κερδισμένοι θα βγουν εκείνοι που τόλμησαν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν. Οσον αφορά την έξοδο από την κρίση, εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αρχίσει να κινείται η αμερικανική οικονομία, από την οποία πιστεύει ότι θα προέλθει η ανάκαμψη. Για την ελληνική οικονομία επισημαίνει τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και αναφέρει ως παράδειγμα την πτώση του πληθωρισμού η οποία όπως σημειώνει, επανατοποθετεί τη βάση για αυξήσεις σε μισθούς και υπηρεσίες.

– Κύριε πρόεδρε, έχει ήδη συμπληρωθεί ενάμιση χρόνος από τότε που ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση;

«Πιστεύω ότι από εκεί που ξεκίνησε η κρίση από εκεί θα ξεκινήσει και η ανάκαμψη. Προς το παρόν όμως δεν διακρίνω μεγάλη αισιοδοξία, αν κρίνω από την αντίδραση της Wall Street μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των μέτρων του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ. Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα μηνύματα, όπως για παράδειγμα στη ναυτιλία, στις μεταφορές πρώτων υλών, όπου ο σχετικός δείκτης μετά τη μεγάλη πτώση που υπέστη δείχνει σημάδια αντιδράσεως. Ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ως την ομαλοποίηση».

– Τελικά τι λάθος έκαναν οι τράπεζες και φθάσαμε σε αυτή την κρίση;

«Η ευθύνη που αποδίδεται στις τράπεζες για την κρίση είναι υπερβολική. Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση διότι η διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα στο 1% εξώθησε τις τράπεζες στο να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις μέσω νέων, σύνθετων προϊόντων. Οι καταθέσεις δεν απέδιδαν, οι πελάτες ζητούσαν κάτι παραπάνω, και οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν. Βεβαίως μια μικρή έκθεση στα προϊόντα αυτά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. Υπήρξαν όμως υπερβολές από ορισμένες τράπεζες και ήταν θέμα των εποπτικών αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. Πράγμα που τελικώς δεν κατάφεραν να κάνουν».

– Πιστεύετε ότι έχει κορυφωθεί η κρίση;

«Νομίζω πως ναι». – Είχατε πει στην τελευταία γενική συνέλευση της Αlpha Βank πριν από έναν μήνα ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο προτού αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;

«Ναι, πιστεύω ότι απαιτείται επιεικώς ένα εξάμηνο για να αρχίσει να κινείται η αμερικανική οικονομία. Αφού συμβεί αυτό, η σκυτάλη θα περάσει στην Ευρώπη και κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και η Ελλάδα».

– Οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,2%. Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις;

«Δεν έχει σημασία αν θα είναι 0,2% ή 0,5%. Το θέμα είναι αν θα πάμε επάνω ή θα πάμε κάτω».

– Σίγουρα όμως από το 3,5% και 4% κατεβήκαμε σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

«Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι απαραιτήτως κακό. Καιρός είναι να δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο ανοδικά. Και σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις, τις οποίες θα τις δούμε σταδιακά. Οπως, για παράδειγμα, η πτώση του πληθωρισμού στο 1,8%- επίπεδο πρωτοφανές για τη χώρα μας-, είναι εξέλιξη που θα επανατοποθετήσει τη βάση για αυξήσεις σε μισθούς και υπηρεσίες».

– Σήμερα η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Η παρέμβασή σας δημιούργησε μια θετική δυναμική για τη συμμετοχή των τραπεζών στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας των 28 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμη τα χρήματα να μπαίνουν στην αγορά.

«Πράγματι, αρχικώς είχε δημιουργηθεί μια διστακτικότητα από κάποιες τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο, η οποία ξεπεράστηκε και το σχέδιο έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό. Το ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χρήματα να μπαίνουν στην αγορά μπορεί να δικαιολογηθεί σε κάποιο βαθμό από την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και τον απαιτούμενο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Προσφάτως η Αlpha Βank έκανε χρήση 1,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο και εκτιμώ ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των 5,5 δισ. ευρώ που μας αναλογούν. Το ποσό αυτό θα λειτουργήσει επικουρικά στη ρευστότητα που διαθέτουμε, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις χορηγήσεις μας με διψήφιο ποσοστό το 2009».

– Χορηγήσεις όμως στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια; Γιατί η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζονται αντίθετες στη χρήση της ρευστότητας εκτός συνόρων.

«Θα ήταν ιστορικό σφάλμα αν οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα συγκυρία αναγκάζονταν να αποσυρθούν αφήνοντας χωρίς στήριξη τις 8.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίες έσπευσαν μεταξύ των πρώτων να επενδύσουν εκεί. Είναι πεποίθησή μου ότι η διεθνοποίηση των ελληνικών τραπεζών προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν ανταγωνιζόμενες με πολύ μεγαλύτερες αυστριακές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες να ελέγχουν πλέον του 20% της αγοράς των Βαλκανίων. Αν η Ελλάδα δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα απεμπολήσει τον ηγετικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σε αυτόν τον ζωτικό χώρο. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει και σφάλματα στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να διεισδύσουν γρήγορα στην περιοχή. Πάντως να σημειώσω πως ένας από τους λόγους που οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τοξικά είναι ακριβώς το ότι ήταν προσηλωμένες στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων από τραπεζικές εργασίες στα Βαλκάνια. Εμείς ως Αlpha Βank αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς αφενός η είσοδός μας στην περιοχή έγινε με οργανική ανάπτυξη, αποφεύγοντας έτσι να πληρώσουμε “αέρα”, αφετέρου έχουμε εστιάσει τη δραστηριότητά μας κατά βάση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων».

– Δηλαδή τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου από το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των χωρών αυτών;

«Επαναλαμβάνω ότι τα κεφάλαια που αντλούμε από το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ λειτουργούν συμπληρωματικά στη ρευστότητα που διαθέτουμε. Επιπλέον, λάβετε υπ΄ όψιν σας ότι από τις χώρες αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν κέρδη τα οποία επιστρέφουν στην Ελλάδα».

– Οι χώρες αυτές όμως εξαρτώνται από την εισροή ξένων κεφαλαίων. Πού θα βρεθούν οι πόροι ώστε να μην υπάρξει συστημικός κίνδυνος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και κατ΄ επέκταση πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες;

«Έχετε δίκιο, το ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες, δεδομένης της μέχρι τώρα εξαρτήσεώς τους από την εισροή ξένων σε μεγάλο βαθμό τραπεζικών κεφαλαίων. Είναι σαφές ότι η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο η στήριξη από τις θυγατρικές ξένων τραπεζών μέσω προγραμμάτων ρευστότητας από τις χώρες καταγωγής τους. Αυτό αφενός θα έφερνε σε μειονεκτική θέση χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι ξένες τράπεζες έχουν μικρή παρουσία και αφετέρου θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, π.χ., τις ελληνικές τράπεζες αν τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα για τις αυστριακές ή γαλλικές τράπεζες τους επέτρεπαν τη μεταφορά πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η λύση είναι η ενίσχυση των οικονομιών αυτών απευθείας από την ΕΕ και από σχετικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, ώστε να εξασφαλιστεί η ενταξιακή πορεία των χωρών αυτών. Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινούνται και οι δηλώσεις που προσφάτως έχουν γίνει από διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

– Είναι αρκετά τα 28 δισ. ευρώ; Σας ερωτώ διότι ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται απόψεις για τη δημιουργία Βad Βank και στην Ελλάδα…

«Νομίζω ότι το πρόγραμμα που εκπόνησε η Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Κοιτάξτε, η δημιουργία σχήματος που εξαγοράζει προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, δηλαδή κακά δάνεια κτλ., το οποίο θα εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και εξετάζεται από την ΕΕ, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα λεγόμενα τοξικά προϊόντα, ώστε να εκλείψουν τα σημαντικά ζητήματα αξιοπιστίας κάποιων τραπεζών. Τα κρίσιμα ερωτήματα όμως είναι ποια είναι αυτά τα προϊόντα που θα εξαγοραστούν και σε ποια τιμή. Οσον αφορά την Ελλάδα, το ερώτημα εκτιμώ ότι δεν μπορεί να μας απασχολήσει αυτή τη στιγμή καθώς τώρα αρχίζει η χρήση των 28 δισ. ευρώ».

– Η ιδέα της Βad Βank θεωρείται ότι αποτελεί εναλλακτική λύση στις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως και οι κρατικοποιήσεις τραπεζών. Πώς κρίνετε τις κρατικοποιήσεις;

«Πιστεύω ότι μια τέτοια λύση είναι πιο ρεαλιστική για την αντιμετώπιση της κρίσης από την ίδρυση Βad Βank. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος επιβάλλει σε μια τράπεζα με ανοίγματα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και, αν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, εισέρχεται το ίδιο στο μετοχικό της κεφάλαιο».

– Δηλαδή οι τράπεζες απολαμβάνουν μόνες τα κέρδη τους και ο φορολογούμενος συμμετέχει στις ζημιές;

«Κοιτάξτε, το ετήσιο μέρισμα των προνομιούχων μετοχών που εισπράττει το Δημόσιο από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο αντίστοιχο σκέλος του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ είναι 10%. Και δεν νομίζω ότι το 10% είναι λίγο. Το ζητούμενο είναι πότε το σύστημα θα έρθει σε μια ισορροπία, ώστε να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν αυτό το ακριβό χρήμα».

– Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ετήσια αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Τι πρέπει να περιμένει;

«Για πρώτη φορά εφέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, το ενδιαφέρον απομακρύνεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την κερδοφορία των τραπεζών και εστιάζεται αποκλειστικά στην υγεία του ισολογισμού, δηλαδή τη ρευστότητα, την επάρκεια των κεφαλαίων και την επάρκεια των προβλέψεων. Το μήνυμα από την αγορά τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο: αποτυπώστε τα μεγέθη σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την υγεία των τραπεζών. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι τα στοιχεία του ισολογισμού αντικατοπτρίζουν τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα.

– Δηλαδή θα δώσετε έμφαση στις προβλέψεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα εννεαμήνου καθώς η Αlpha Βank διαφοροποιήθηκε από τις άλλες τράπεζες αυξάνοντας κατακόρυφα τις προβλέψεις για επισφάλειες;

«Ναι».

– Τι σημαίνει αυτό;

«Οπως σας είπα, η επάρκεια των προβλέψεων και των κεφαλαίων καθίσταται το κύριο μέτρο υγείας μιας τράπεζας υπό τις παρούσες συνθήκες. Στην Αlpha Βank αποφασίσαμε να φύγουμε από την απολογιστική λογική που επιβάλλουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, δηλαδή στην ουσία τη λήψη προβλέψεων “κατόπιν εορτής”, και να ενεργήσουμε προληπτικώς ενισχύοντας τις προβλέψεις μας. Εδώ επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτος: τα επόμενα τρίμηνα πρόκειται να δούμε ουσιαστική επιδείνωση των δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρήσεις είτε ιδιώτες. Και αυτό σας το λέει κάποιος από μια τράπεζα που έχει τη συνετή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου στο αίμα της. Ετσι, σε αυτό το περιβάλλον επιδείνωσης των επισφαλειών θεωρούμε φρόνιμο σε μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας να αυξήσουμε σημαντικά τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος σε επίπεδα αισθητά άνω του 1% επί των δανείων μας, το οποίο ανταποκρίνεται και στο επίπεδο των προβλέψεων που διενεργούσαν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία 30 χρόνια. Με την ενέργεια αυτή αφενός κτίζουμε αναχώματα αν τα πράγματα εξελιχθούν πιο άσχημα από ό,τι περιμένουμε και αφετέρου δείχνουμε εμπράκτως στην αγορά ότι θα βγούμε νικητές από την επερχόμενη κρίση. Σε αυτή την ενέργεια έχουμε αρωγό την κεντρική τράπεζα και ελπίζουμε ότι και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας για το καλό του συστήματος».

– Δεν θα διστάζατε, δηλαδή, να εμφανίσετε και ζημιές το τέταρτο τρίμηνο του 2008;

«Γιατί όχι; Εφόσον η χρονιά αυτή έχει τρία κερδοφόρα τρίμηνα, γιατί να μην αποτυπώσεις στο τέταρτο τρίμηνο τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέψεων και να ξεκινήσεις καθαρός το 2009;».

– Οι προβλέψεις αυτές δεν μειώνουν την κερδοφορία σας και τη δυνατότητα καταβολής μερίσματος;

«Παρά τις αυξημένες προβλέψεις, η Αlpha Βank είχε το 2008 κερδοφορία τέτοια που να μας επιτρέπει την καταβολή μικρού μερίσματος στους μετόχους μας. Για εμάς το μέρισμα έχει ουσιαστική διάσταση, αφού για τους χιλιάδες Έλληνες ιδιώτες μετόχους το εισόδημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στον προγραμματισμό των οικονομικών τους. Επιπλέον, έχει και συμβολική σημασία, καθώς είμαστε η μόνη ελληνική εισηγμένη επιχείρηση που καταβάλλουμε μέρισμα ανελλιπώς από το 1948, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω λοιπόν ότι η διανομή ενός κατάλληλου για τις περιστάσεις μερίσματος θα συμβάλει στη συνοχή του συστήματος, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των Ελλήνων μικρομετόχων, οι οποίοι στηρίζουν μαζικά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες».

  • Οι τράπεζες μετά την έξοδο από την κρίση

– Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία καθιστά το μέλλον περισσότερο αβέβαιο. Τι να περιμένουν οι πελάτες και οι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών μετά την έξοδο από την κρίση;

«Το διάστημα που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα δοκιμαστούν τρεις βασικές συνθήκες για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να βγει με τη μικρότερη δυνατή φθορά από την κρίση. Κατ΄ αρχάς πρέπει οι τράπεζες να παραδεχθούν και να αναστρέψουν άμεσα τυχόν υπερβολές στο επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθούσαν ως σήμερα, είτε αναφορικά με ανεπαρκείς προβλέψεις σε σχέση με τους κινδύνους που έχουν αναλάβει είτε με επιθετικές μορφές χρηματοδότησης. Επιπλέον, πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό πρότυπο τραπεζικών εργασιών, δηλαδή αυτό της διευρύνσεως της καταθετικής βάσεως, η οποία επιτρέπει τη συντηρητική ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων. Αυτό το πρότυπο τραπεζικής συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη για δεκαετίες, χωρίς στρεβλώσεις, και έδωσε σταθερές αποδόσεις στους μετόχους. Τέλος, θα πρέπει να αναμένουμε την επίδραση των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας που υλοποιούνται παραλλήλως σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, με στόχο την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ καταφέρουν να αναστρέψουν την αρνητική πορεία της οικονομίας τους, δίνοντας έτσι στήριγμα στην Ευρώπη, έχω βάσιμες ελπίδες ότι εκείνες οι ελληνικές τράπεζες που θα προσαρμοστούν εγκαίρως στη διαμορφούμενη νέα πραγματικότητα θα διαψεύσουν τους απαισιόδοξους. Εξάλλου μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, όταν υποχωρήσει το κλίμα πανικού που επικρατεί στην παρούσα συγκυρία στην περιοχή μας και η κατάσταση ομαλοποιηθεί, κερδισμένοι θα βγουν εκείνοι που αφενός διαχειρίστηκαν την κρίση με σύνεση και αφετέρου τόλμησαν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν. Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και μόλις βγούμε από την κρίση θα μπορέσουν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πρόοδο της οικονομικής σύγκλισης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

  • Συνέντευξη στον Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s