Γιώργος Καρατζαφέρης: «Θέλω τον Νίκο Καραχάλιο στο ευρωψηφοδέλτιο»

«Θλω τον Νίκο Καραχάλιο στο ευρωψηφοδλτιο»

«Ο έχων την ευθύνη οφείλει να αναζητήσει τη λύση», λέει ο Γιώργος Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Κώστα Καραμανλή, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα διαθεσιμότητας για την παράταση του βίου της κυβέρνησης της Ν.Δ. που θεωρεί ότι κινδυνεύει λόγω «κακών σκέψεων στο εσωτερικό της». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξιφουλκεί κατά της οικογενειοκρατίας στην ελληνική πολιτική ζωή και δηλώνει ότι θέλει τον Νίκο Καραχάλιο στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.

  • Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία πήρατε θέση κατά των πρόωρων εκλογών. Μπορεί η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται έτσι;

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν γίνουν τώρα εκλογές, ο ΛΑΟΣ θα αυξήσει τη δύναμή του και ενδεχομένως να τη διπλασιάσει. Αν σκεφτόμουν με κομματική ιδιοτέλεια, έπρεπε να απαιτώ και εγώ εκλογές. Ομως, μέσα σε μία οικονομική κρίση και με υποβόσκουσα κοινωνική κρίση συμφέρει να μπούμε στην ταλαιπωρία των «πενταπλών» εκλογών, όπως είπε και η κ. Παπαρήγα; Κάθε εκλογική αναμέτρηση κοστίζει 280 εκατ. κι αν πάμε σε 5 εκλογικές αναμετρήσεις, το κόστος ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά λύνουμε το πρόβλημα των αγροτών και το θέμα της φτώχειας. Νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και όχι να σκεφτόμαστε μόνο αυτό που μας ωφελεί κομματικά.

  • Είπατε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση, ευρύτερης αποδοχής. Με δεδομένη την αρνητική στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά είστε ο μόνος στον οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να προστρέξει ο πρωθυπουργός διεκδικώντας αποδοχή. Θα δίνατε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Μιλάω για μία προσπάθεια ευρύτερης συναίνεσης. Εχουμε μία κρίση, δεν βρισκόμαστε σε ομαλή περίοδο και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να προσεγγίσουμε ιδέες και σκέψεις τις οποίες κατέθεσαν πριν από μερικούς μήνες τόσο ο κ. Πάγκαλος όσο και ο κ. Βερελής. Υπάρχουν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού βίου που θα μπορούσαν να αναλάβουν ευθύνες ώστε να βγει το κάρο από το βάλτο. Ο κ. Καραμανλής λοιπόν πρέπει να εγκαταλείψει την αλαζονεία του και να ζητήσει αυτό το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και επαφής. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε προσκλητήριο της πατρίδας, όποιος και αν το εκπέμπει, σήμερα ενδεχομένως ο κ. Καραμανλής, αύριο αν χρειαστεί ο κ. Παπανδρέου ή και κάποιος άλλος.

  • Δεδομένης της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. θα μπορούσε αυτή η χείρα βοηθείας που τείνετε να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης ή ενδεχομένως να βοηθήσει και την επανεκλογή της;

Ο κ. Καραμανλής είναι στο τιμόνι, αυτός μπορεί να διερευνήσει και να έχει και την ευθύνη. Εμείς θέλουμε μία ομαλή εξέλιξη πραγμάτων, την οποία όμως δεν μπορεί να δώσει η εύθραυστη πλειοψηφία των 151 βουλευτών που δημιουργεί συνθήκες επώασης κακών σκέψεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ο έχων την ευθύνη οφείλει να αναζητήσει τη λύση.

  • Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ;

Ζούμε σε μια δημοκρατία που όλα επιτρέπονται. Και αυτό ακόμη… Ομως, το ζητούμενο είναι αν η Ελλάδα έχει ανάγκη της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι θέσεις τους είναι εξτρεμιστικές και η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα προσέθετε παρά θα αφαιρούσε προβλήματα. Αυτό το γνωρίζει και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τους έχει σε μία κατάσταση «εντός και εκτός», επιδιώκοντας την αυτοδυναμία αλλά μη απαγορεύοντας την προϋπόθεση της συλλειτουργίας. Μια συλλειτουργία όμως που έχω την αίσθηση πως θα καθαιρέσει τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

  • Σε όλες τις παρεμβάσεις σας, ξεκινώντας από το τελευταίο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, αναφέρεστε σε τρεις οικογένειες που κυβερνούν τον τόπο, ως δείγμα παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος…

Ναι, η παθογένεια του πολιτικού συστήματος έχει να κάνει με τις τρεις οικογένειες που τα τελευταία 60 χρόνια εναλλάσσονται στην πολιτική ζωή της χώρας. Κουβαλά γραμμάτια και η οικογένεια Καραμανλή και η οικογένεια Παπανδρέου και η οικογένεια Μητσοτάκη. Ζούμε σε καθεστώς ενός ιδιότυπου Σομόζα, είμαστε αναγκασμένοι να πορευόμαστε με αυτές τις τρεις οικογένειες. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει γιος Μακ Μίλαν, κόρη Τσόρτσιλ, ανιψιά Χιθ. Ούτε Μπομπιντού ούτε Ζισκάρ ντ’ Εστέν ούτε Ντε Γκολ ούτε Κολ ούτε Σμιτ ούτε Αντενάουερ ή Κράξι.
Είναι μοναδικό φαινόμενο για την περιοχή μας. Ούτε καν στην Τουρκία δεν συμβαίνουν αυτά. Κι εκεί ακόμη ο τελευταίος απόγονος ήταν ο Ινονού πριν από 25 χρόνια. Αυτή είναι κατάντια και κάποια στιγμή πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά και να απελευθερωθούμε. Οσες φορές υπήρξαν αναμετρήσεις έγιναν μόνο και μόνο για να αναμετρηθούν αυτές οι οικογένειες. Το παιχνίδι είναι άνισο, ποιος θα πει ότι από την ίδια αφετηρία ξεκινά ένας απλός βουλευτής και η κ. Μπακογιάννη, με όλη αυτή την οικογενειακή προίκα; Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι η δημοκρατία έχει και τη δύναμη και τον τρόπο να απαλλαγεί. Μπορεί να της πάρει 60 χρόνια, αλλά θα απαλλαγεί τελικά και θα δούμε την πλήρη δημοκρατία κι όχι μια οικογενειακή δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο. Τότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

  • Πιστεύετε ότι εσείς με διαφορετικό επώνυμο θα ήσασταν αρχηγός μεγάλου και όχι μικρού κόμματος;

Εγώ με το επώνυμο ενός γιου σανοπώλη κατόρθωσα αυτό που μέχρι στιγμής θεωρείται ακατόρθωτο, να στήσω ένα κόμμα με σοβαρές προϋποθέσεις για το μέλλον της χώρας. Αντιστρέφω λοιπόν το ερώτημά σας: Αν ο κ. Παπανδρέου λεγόταν Παπαδημητρόπουλος, ο κ. Καραμανλής λεγόταν Μητζιθρόπουλος και η κ. Μπακογιάννη, Δημητριάδου, θα είχαν τις ίδιες ελπίδες της ταχύτατης πολιτικής ανέλιξης; Είναι ένα ερώτημα που θέτουν όλοι οι βουλευτές αλλά φοβούνται να το πουν δημοσίως, για την ανάγκη της κομματικής πειθαρχίας. Το επώνυμο τους έκανε πολιτικούς πρωταγωνιστές. Εμένα με έκανε η πολιτική μου προσπάθεια, δράση και καταξίωση.

  • Αναζητείτε κάποιο γνωστό πρόσωπο για το ευρωψηφοδέλτιό σας. Το έχετε βρει; Πότε τελειώνει η διορία προς τον Νίκο Καραχάλιο για να σας δώσει μια απάντηση;

Σαφέστατα ψάχνουμε για 22 λαμπερά ονόματα που να έχουν απήχηση και να δημιουργούν όραμα. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να έχουμε ένα μικρό μέσο όρο ηλικίας, στα 30 χρόνια, ανθρώπους που να εκτιμά η κοινωνία ή να μπορεί να επενδύσει επάνω τους. Με τον κ. Καραχάλιο έκανα μια κουβέντα, του είπα ότι έχει τα προσόντα ενός ευρωβουλευτή και μάλιστα του είπα ενδεικτικά ότι, από τους 24 που είναι σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο μέσος όρος των διανοητικών του δυνατοτήτων θεωρώ ότι είναι ψηλότερος. Πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Προηγείται βέβαια το κόμμα που τον ανέθρεψε πολιτικά και του είπα ότι αν μέχρι τα μέσα Μαρτίου η απάντηση που θα πάρει από το κόμμα του είναι αρνητική, τότε να έρθει να κάνουμε ένα δεύτερο κύκλο συζητήσεων για να βρούμε μία κοινή συντεταγμένη.

  • ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 15.02.09

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s