ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: «Υπερεκτιμήσαμε την αγορά, ας ξαναδούμε το κράτος»

Εκλογές δεν χρειάζονται τώρα, αλλά σταθερότητα και πολλή δουλειά. «Αλλωστε πολιτική είναι και η διαχείριση των κρίσεων», λέει ο βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης στην «Ε» και συνιστά σε ορισμένου υπουργούς «αντί να διατυπώνουν την άποψή τους επί παντός του επιστητού, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της ευθύνης τους». Δηλώνει ότι δεν βλέπει θέμα διαδοχής του Καραμανλή ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι έχει διαφωνίες μαζί του. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δημοσίως δεν κρίνει ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τους υπουργούς και βουλευτές «για την πολιτική ή επιχειρησιακή επάρκειά τους».
Το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν γνωστό πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση. Ομως και ο υπουργός Οικονομίας και ο πρωθυπουργός καμώνονταν ότι όλα πάνε καλά. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η κυβέρνηση τώρα που ζητά κατανόηση για μια νέα προσπάθεια;

«Μια εισαγωγική παρατήρηση. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανείς άλλος ισχυρίστηκε ποτέ ότι όλα πάνε καλά στην οικονομία. Αυτονόητα οι συνέπειες της κρίσης δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Παρ’ όλ’ αυτά, η οικονομία μας χάριν των πολιτικών μας αποδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Δέχομαι βεβαίως την κριτική ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Από εκεί όμως που ξεκινήσαμε το 2004 κάναμε σημαντική πρόοδο.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης για τον χρόνο και την ένταση της κρίσης δεν υπάρχει. Οι εκτιμήσεις από μήνα σε μήνα αλλάζουν επί το δυσμενέστερον. Ολες οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε τέσσερις φορές τις εκτιμήσεις της για τις συνέπειες της κρίσης μόνο τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση και όλοι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, σε επαγρύπνηση και με ισχυρά αντανακλαστικά. Η αξιοπιστία όλων μας, και πρωτίστως της κυβέρνησης, θα κριθεί από το πόσο θα συνεννοηθούμε και θα συνεργαστούμε. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή από τα κόμματα και την κοινωνία. Συμπόρευση ζητάμε στη βάση ενός ρεαλιστικού και αναθεωρημένου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Φυσικά και κρινόμαστε καθημερινά. Και, αυτονόητα, θα κριθούμε ως κυβέρνηση και στο τέλος της τετραετίας».

  • Και να πληρώσουν πάλι οι ίδιοι; Το ξέρετε, κ. Τσιτουρίδη, ο κόσμος κουράστηκε να δίνει και να πλουτίζουν κάποιοι άλλοι που είναι στην εξουσία ή κοντά στην εξουσία…

«Δεν θα πληρώσουν οι ίδιοι. Μια σειρά μέτρων κατά τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι η κυβέρνηση ανέκτησε τον ρεαλισμό αλλά και την ευαισθησία απέναντι σε κοινωνικά και οικονομικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση. Ολα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια, πριν απ’ όλα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και για αναλογικότερη -άρα και δικαιότερη- ανάληψη ευθύνης από τους ισχυρούς του τόπου. Γιατί υπάρχουν ισχυροί οικονομικά, οι οποίοι με ευθύνη βεβαίως της πολιτείας και των μηχανισμών της, δεν συνέβαλαν όσο θα έπρεπε στη συλλογική προσπάθεια. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω την αίσθηση ότι σε εποχές κρίσης γίνεται προφανέστερο απ’ ό,τι πριν ότι το αίτημα της κοινωνικής συνοχής είναι σημαντικό για την πρόληψη της κοινωνικής αποσύνθεσης. Γιατί η αποσύνθεση οδηγεί στην ανωμαλία».

  • Πάντως, η μία κρίση μετά την άλλη για την κυβέρνηση κ. Τσιτουρίδη, ξέρετε, μου θυμίζει αυτό που λέγανε κάποτε για το σοβιετικό καθεστώς «εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει και η μοναξιά». Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι, έτσι δεν είναι;

«Θα πω ότι εκτός από τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, υπάρχουν και οι εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η χαμηλή -πολλές φορές- επιχειρησιακή δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού. Φυσικά και δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Πριν ανατρέξουμε στις ευθύνες των άλλων, η αυτοκριτική είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για να δούμε τι δεν κάναμε εμείς. Περιθώρια να βελτιώσουμε την αυτοκριτική στην κυβερνώσα παράταξη βεβαίως και έχουμε. Επιπλέον, η κρίση μάς δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε το ρόλο του κράτους. Από τις “λύσεις” της αγοράς, που μάλλον την υπερεκτιμήσαμε, περνούμε σε ένα σχέδιο με διττό στόχο. Οικονομικό και κοινωνικό. Αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε νωρίτερα. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε την κρίση. Επρεπε να γίνει κατανοητό νωρίτερα ότι την οικονομία δεν μπορούμε να την αφήσουμε να ποδηγετείται από το μεγάλο κεφάλαιο και από τους τραπεζίτες. Ούτε από τον κάθε ισχυρό που παραβιάζει πολλές φορές τους κανόνες του ανταγωνισμού. Απαιτείται η παρουσία και η εποπτεία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Κάποτε, όσοι πιστεύαμε αυτά, ήμασταν μειοψηφία μέσα στην ίδια την κυβερνώσα παράταξη. Χαίρομαι που σήμερα η άποψη αυτή είναι όχι απλά πλειοψηφούσα και κοινώς αποδεκτή, αλλά διέπει και την κυβερνητική πορεία».

  • Ούτε η δημόσια διοίκηση λειτουργεί, ούτε τα νοσοκομεία ούτε το χρήμα κυκλοφορεί στην αγορά ούτε ο αγροτικός κόσμος είναι σίγουρος ότι θα πάρει αυτά τα 500 εκ. ευρώ, οι δουλειές λιγοστεύουν. Υπάρχει θέμα γενικότερης διαχείρισης. Οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση;

«Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι όλα είναι τόσο αρνητικά. Θα ξαναπώ ότι βεβαίως υπάρχουν και προβλήματα. Αλλά ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Ο μηδενισμός θα έλεγα ότι είναι το ίδιο βλαπτικός με την ωραιοποίηση. Η κριτική πρέπει να είναι ισορροπημένη και να αναδεικνύει τις δυνατότητες και να προβάλλει τις διεξόδους που έχει ανάγκη ο τόπος. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως αυτά που αναφέρετε, είναι ευθύνη πρωτίστως της κυβέρνησης. Αυτή μπορεί και πρέπει να δώσει λύσεις. Εκλογές δεν χρειάζονται τώρα. Τώρα απαιτείται σταθερότητα και πολλή δουλειά. Άλλωστε πολιτική είναι και η διαχείριση των κρίσεων. Τέτοιες ώρες πρέπει να πράττουμε πολύ και να μιλάμε λίγο. Και πρέπει ορισμένοι υπουργοί, αντί να διατυπώνουν την άποψη τους επί παντός του επιστητού, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της ευθύνης τους.

Θα συνοψίσω λοιπόν λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει τώρα η συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει, αυτονοήτως, ούτε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε από την αντιπολίτευση. Ο λαός, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, δεν πιστεύει σε σοσιαλιστική προοπτική της χώρας. Εκείνο που πρέπει η κυβέρνηση να κάνει είναι να κυβερνήσει με αποτελεσματικότητα. Η δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις προέρχεται από την αποσυσπείρωση αυτών που μας ψήφισαν το 2007. Δεν είναι δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Με τα καλά αποτελέσματα της δουλειάς μας, θα ξαναφέρουμε τον κόσμο στη Νέα Δημοκρατία».

  • Περιμέναμε τον ανασχηματισμό για να λυθούν κάποια προβλήματα, αλλά πάλι στο ίδιο σημείο βρισκόμαστε, αν όχι σε ακόμα χειρότερο. Μήπως δεν είναι θέμα υπουργών, αλλά αδυναμίας πρωθυπουργού;

«Ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα. Η δουλειά μας ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Το λέω αυτό γιατί βλέπουμε συχνά, και είδαμε και τελευταία, υπουργούς οι οποίοι έχουν την άποψη ότι το κυβερνητικό έργο ξεκινά μετά από τρία ή τέσσερα ή πέντε χρόνια, μόλις αυτοί έγιναν υπουργοί. Τα πρόσωπα στην κυβέρνηση επιλέγονται από τον πρωθυπουργό ακριβώς για να υπηρετήσουν τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμα. Ενας ανασχηματισμός δεν είναι πανάκεια. Είναι μια από τις πολλές κινήσεις στο δημοκρατικό μας πολίτευμα για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, για διόρθωση μιας πορείας. Εγώ δεν κρίνω δημόσια ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τους υπουργούς ούτε τους συναδέλφους μου βουλευτές για την πολιτική ή επιχειρησιακή επάρκεια τους. Ποτέ δεν το έπραξα. Η δημόσια κριτική στα πρόσωπα μιας κυβέρνησης από τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης μάλλον δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα. Σας το λέω εγώ που υπέστην τέτοια κριτική που μερικές φορές ήταν και αντιδεοντολογική και βίαιη και ανυπόστατη. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες και όργανα εντός των οποίων η κριτική, πολιτικών, αποτελεσματικότητας και συμπεριφορών είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη. Και να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται».

  • Δεν βλέπετε να δημιουργείται θέμα διαδοχής πριν τις εκλογές;

«Θέμα διαδοχής του Καραμανλή δεν βλέπω ούτε μετά τις εκλογές».

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s