ΝΤΕΜΠΟΡΑ ΝΑΤΕΡ: «Η στάση της Τουρκίας θα την κρατήσει εκτός Ε.Ε.

Την εκτίμηση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, αλλά και ότι θα επιδιώξει μεγαλύτερη συναίνεση στη διεθνή σκηνή, εκφράζει η κοσμήτορας της σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, Ντέμπορα Νάτερ, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα.

**Η γνωστή καθηγήτρια διεθνών σχέσεων παραδέχεται την «ειδική σχέση» ΗΠΑ-Ισραήλ, σημειώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας, «που θα την κρατήσει εκτός Ευρώπης», και προβλέπει ότι «θα λιμνάσει» η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων.

* Τι σηματοδοτεί για τις ΗΠΑ η αλλαγή ηγεσίας;

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας τους, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, χωρίς τη Σοβιετική Ενωση και με τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται και σε δικές μας ενέργειες. Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες, ο Ομπάμα ωστόσο δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα. Νομίζω ότι θα δώσει προτεραιότητα στο εσωτερικό, μεταδίδοντας μια νέα εικόνα, ένα νέο όραμα.

* Πώς θα επηρεάσει τις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις η αλλαγή κορυφής στις ΗΠΑ;

– Μερικοί λένε ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για την Ευρώπη, γιατί δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες ότι η Αμερική δρα μονομερώς ή με στρατιωτικές απαντήσεις. Τώρα έχουμε έναν πρόεδρο που θα χρησιμοποιεί περισσότερο τις διαπραγματεύσεις, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Ιράν.

* Αρα, ο Ομπάμα θα αναζητήσει περισσότερη συνεργασία;

– Σίγουρα. Αλλωστε και η Ευρώπη, εκτός από τη γενικότερη οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει και μια άλλη, την κρίση με το φυσικό αέριο, η οποία είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να βρεθεί μια απάντηση στη Ρωσία. Η παγκόσμια κατάσταση δεν είναι εύκολη. Τώρα δεν είναι μόνο το Ιράν ή το Αφγανιστάν. Μιλάμε για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, μιλάμε για τις αναδυόμενες πυρηνικές δυνάμεις (Πακιστάν και Ινδία). Σ’ αυτά προστίθεται και η άνοδος της Κίνας. Δεν υπάρχει άλλος ηγέτης που να αντιμετωπίζει τόσα διεθνή θέματα. Και σημειώστε ότι δεν έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία.

* Οι ΗΠΑ υποστήριξαν το Ισραήλ για την επίθεση στη Γάζα, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στη Χαμάς. Εάν στη θέση του Ισραήλ βρισκόταν άλλη χώρα, η Ουάσιγκτον θα είχε πάρει την ίδια θέση;

– Οι ΗΠΑ δένονται με μια μακρά ιστορία με το Ισραήλ. Πρόκειται για μια «ειδική σχέση». Αρα, ναι· πιθανώς θα είχαν άλλη στάση στην περίπτωση άλλης χώρας. Η αμερικανική πολιτική είναι αρκετά υποστηρικτική προς το Ισραήλ. Δεν ξέρω εάν θα συνεχιστεί αυτό. Πάντως, ο Ομπάμα θα είναι πιο συναινετικός και θα «βάλει στο παιχνίδι» ακόμη και επικριτές των ΗΠΑ.

* Είναι πολλοί αυτοί που παραδέχονται πως, εάν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό, δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

– Το Ισραήλ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση μακροπρόθεσμα. Οι αριθμοί είναι εναντίον του, ο περισσότερος κόσμος είναι εναντίον του και, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, η θέση του πιθανώς θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολη. Η νέα υπουργός Εξωτερικών είναι ισχυρός υποστηρικτής του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Ομπάμα.

* Πιστεύετε ότι η ένταση που επικρατεί τελευταία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο «θερμό» επεισόδιο;

– Δεν χρειαζόμαστε μία ακόμη πολεμική σύγκρουση. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια νέα αμερικανική διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια κρίση με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και μια κρίση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.

* Το 1996, με την κρίση των Ιμίων, υπήρξε πάντως παρέμβαση του προέδρου Κλίντον…

– Το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι η συνύπαρξη τόσο πολλών διεθνών ζητημάτων για τη νέα αμερικανική διοίκηση. Είναι, όμως, και μια ευκαιρία για κάποιους. Ετσι;

* Τι εννοείτε;

– Είναι ευκαιρία για μια χώρα που θέλει να επιδείξει επιθετικότητα. Είναι ευκαιρία όταν όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού, όταν υπάρχουν πολιτικά κενά. Δεν είναι τυχαία αυτή η συμπεριφορά σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι φανερό.

* Πώς το κρίνετε αυτό;

– Η περίπτωση της Τουρκίας είναι ενδιαφέρουσα. Προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., αλλά η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα τα καταφέρει. Και αυτό γιατί προκαλεί πολλές διαφορές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ των διαφόρων κρατών, άρα μάλλον θα την εξωθήσουν να μείνει εκτός…

* Η ΠΓΔΜ προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του ονόματος. Πιστεύετε ότι αυτό θα τη βοηθήσει;

– Νομίζω ότι το Διεθνές Δικαστήριο ιστορικά έχει καταβάλει σκληρές προσπάθειες… για να μην παίρνει αποφάσεις. Θεωρώ ότι η υπόθεση θα λιμνάσει.

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΤΑΣΟ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s