ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Ο Καραμανλής να δώσει τέλος στην εκλογολογία»

  • Να πάρει πρωτοβουλία και να δώσει τέλος στην εκλογολογία με πειστικό τρόπο καλεί τον Κ. Καραμανλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τονίζει ότι το «τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μπει σε μια περιπέτεια διαρκών εκλογικών αναμετρήσεων».
  • * Στο θέμα του εκλογικού νόμου επικρίνει τα στελέχη (μεταξύ των οποίων και την Ντόρα Μπακογιάννη) που με δηλώσεις τους συντηρούν το θέμα, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε πειστικοί ότι δεν θέλουμε εκλογές όταν οι ίδιοι ανοίγουμε το θέμα».
* Για την οικονομική πολιτική, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντική στροφή, ενώ για τη γραμμή Αλογοσκούφη περί «ήπιας προσαρμογής» λέει ότι «παραήταν ήπια».

* Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές, γίνεται συζήτηση ξανά για εθνικές κάλπες, την οποία συντηρούν και κυβερνητικά στελέχη. Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

– Ούτε τις βλέπω ούτε τις επιθυμώ, και δεν τις επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αντιμετωπίζουμε τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μπει σε μια περιπέτεια διαρκών εκλογικών αναμετρήσεων. Ως νέος πολιτικός δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα βάλουμε το συμφέρον του κόμματος πάνω από το συμφέρον του τόπου. Η κυβέρνηση έχει ακόμα δυόμισι χρόνια να ολοκληρώσει το έργο της και πρέπει να κριθεί όταν λήξει η συνταγματική της θητεία. Αυτή η ακατάσχετη εκλογολογία πρέπει να τελειώνει και ο μόνος που μπορεί να το κάνει με απόλυτη πειστικότητα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

* Την κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου ύστερα από συμφωνία και των δύο κομμάτων πώς την είδατε;

– Ακαιρη. Δεν είμαστε πειστικοί ότι δεν θέλουμε εκλογές όταν οι ίδιοι ανοίγουμε θέμα εκλογικού νόμου. Ας ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και ας αφήσουμε τη συζήτηση περί εκλογικού νόμου στην άκρη. Εξάλλου, όταν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε γενναίες τομές στην εκλογική μας νομοθεσία, όπως να κατατμήσουμε εκλογικές περιφέρειες-μαμούθ σαν τη Β’ Αθηνών, αυτό δεν έγινε. Η συζήτηση περί εκλογών το μόνο που κάνει είναι να παροτρύνει διάφορες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να πετύχουν τους στόχους τους.

* Ομως, ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν κάνει δηλώσεις είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη.

– Με ρωτήσατε την προσωπική μου γνώμη.

* Η συζήτηση περί εκλογών, εκλογικού νόμου κ.λπ. μήπως αποτυπώνει το πολιτικό πρόβλημα; Το γεγονός ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, αλλά και το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαμορφώσει ρεύμα νίκης;

– Το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ρεύμα νίκης είναι προφανές, καθώς δεν έχει διατυπώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και ο αρχηγός του δεν έχει πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. Και τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες με απλά λόγια το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε και να επιδιώξουν έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή πολιτικών επιλογών που είναι απαραίτητες λόγω των συγκυριών.

* Υπήρξαν πολλές κριτικές για το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των αγροτών της Κρήτης…

– Σίγουρα ο χειρισμός του θέματος δεν ήταν ο καλύτερος, αλλά το πρόβλημα έχει και δύο ευρύτερες διαστάσεις. Από τη μία, η αγροτική μας παραγωγή παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από επιδοτήσεις και η ελληνική γεωργία δεν έχει βελτιώσει ακόμα την ανταγωνιστικότητά της ώστε να επιζήσει και σε μια εποχή όπου οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν. Από την άλλη, έχει παγιωθεί πια στην ελληνική κοινωνία μια αντίληψη ότι όσο πιο έντονα και ακραία διαμαρτύρεται κανείς τόσο πιο δίκαιο πρέπει να θεωρείται το αίτημά του. Και όταν χάνουμε την αίσθηση του μέτρου στη διαμαρτυρία, είναι πολύ εύκολο να τη χάσουμε και στην καταστολή.

* Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση; Αρκούν τα επιδόματα;

– Τα επιδόματα ανακουφίζουν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα, αρκεί να είναι μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας. Η περιβόητη περικοπή της κρατικής σπατάλης πρέπει να εξειδικευθεί και να ποσοτικοποιηθεί έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

* Μπορούν να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές;

– Η αναγκαστική προσγείωση είναι προτιμότερη από την πτώση όταν διαπιστώνεται ότι το αεροπλάνο δεν έχει πια ισχύ στις μηχανές του. Αν κάποτε οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν επιλογή, σήμερα είναι μονόδρομος. Οι εποχές της εύκολης ανάπτυξης πέρασαν ανεπιστρεπτί και σήμερα καλούμαστε να κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Τα γνωρίζουμε, τα έχουμε συζητήσει επισταμένως, μας τα έχουν υποδείξει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Ισως η κρίση αποτελέσει μια ευκαιρία για όλους μας να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να διαπιστώσουμε ότι οι συνταγές του παρελθόντος δεν θεραπεύουν τις ασθένειες του παρόντος.

* Τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας; Τι μπορεί να σημαίνουν για το πολιτικό σύστημα;

– Θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Το δίλημμα μεταξύ της σοβαρότητας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της αντίληψης του τι συμβαίνει στον κόσμο, από τη μία, και της ανευθυνότητας, της παροχολογίας και της εμμονής στην ελληνική ιδιαιτερότητα, από την άλλη, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

* Εκανε λάθη ο Γ. Αλογοσκούφης;

– Ουδείς αναμάρτητος. Με ενοχλεί, όμως, πολύ η λογική του αποδιοπομπαίου τράγου. Αν μία κεντρική πολιτική δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η ευθύνη είναι συλλογική και βαραίνει όλους. Ο κ. Αλογοσκούφης κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά μετά από μία περίοδο άκρατης σπατάλης, και σε έναν βαθμό τα κατάφερε. Εκ των υστέρων, όμως, και γνωρίζοντας βέβαια τι συμβαίνει σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η ήπια προσαρμογή ίσως να παραήταν ήπια…

* Βλέπετε διαφορές στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Γ. Παπαθανασίου;

– Μη γελιόμαστε, περιθώρια για σημαντική στροφή στην οικονομική πολιτική δεν υπάρχουν. Από τη μία η κρίση επιβάλλει έναν πιο ενεργό ρόλο του κράτους ώστε να καλυφθεί η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση. Από την άλλη, η δαμόκλειος σπάθη του δημόσιου χρέους στενεύει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών. Φοβάμαι λιγότερο την ευρωπαϊκή επιτήρηση και περισσότερο την αντίδραση των αγορών στην αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας μας.

* Μείνατε εκτός κυβέρνησης. Το περιμένατε;

– Στην πολιτική είναι κανείς έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Προσωπικά συνεχίζω με το ίδιο κέφι τη δουλειά μου. Εχω εκλεγεί δύο φορές πρώτος βουλευτής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και αισθάνομαι μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

* Είχατε πάει στην ορκωμοσία του Ομπάμα. Περιμένετε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;

– Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να κάνει στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς κατεύθυνση πιο συναινετική, που δεν θα αντιμετωπίζει τις άλλες χώρες μέσα από στο πλαίσιο «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Τόσο ο καινούριος πρόεδρος όσο και προπαντός ο καινούριος αντιπρόεδρος έχουν εκφραστεί θετικά για πάγιες ελληνικές θέσεις και αυτό προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας.

  • Στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s