Βάσω Παπανδρέου: Τα «θα» τα ακούω από την κυβέρνηση, όχι από το ΠΑΣΟΚ

Τα «θα» τα ακούω από την κυβρνηση, όχι από το ΠΑΣΟΚ

Βάσω Παπανδρέου // Βουλευτής Β’ Αθηνών

«Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και κυβέρνηση δεν έχει», δηλώνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» η πολιτική εκπρόσωπος Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου. Η βουλευτής τονίζει ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει την πλειοψηφία του λαού, αλλά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο των συνεργασιών

Τα προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία είναι εκρηκτικά. Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε ή θα βγείτε και θα λέτε παραλάβαμε χάος;

Οσον αφορά το χάος, εμείς δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε. Τα είπε μόνη της η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, με την αποκήρυξη του κ. Αλογοσκούφη. Θέλω να πω εδώ, ότι ο κ. Αλογοσκούφης έχει κάνει πολλά, για τα οποία έχω έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση μαζί του, στην οποία μάλιστα χρησιμοποίησε πρωτάκουστες μεθοδεύσεις. Αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Ο άνθρωπος δεν εφάρμοζε προσωπική πολιτική. Η απογραφή ήταν επιλογή Καραμανλή, οι φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα ήταν πολιτική Καραμανλή, οι τεράστιες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις ήταν πολιτική Καραμανλή.

Η οικονομική πολιτική, στο σύνολό της, ήταν επιλογή της ΝΔ. Προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα στον κ. Αλογοσκούφη, αλλά δεν είναι το θέμα στα πρόσωπα. Και ο λαός το έχει αντιληφθεί. Τώρα, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, έχω να πω ότι κάθε εμπόδιο για καλό. Μετά την εκλογική ήττα περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα, αλλά είμαστε και πάλι εδώ, πιο έτοιμοι από ποτέ.

Στελέχη σας ανησυχούν γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει μπει στον πειρασμό των «θα». Θα μπορέσετε να τα κάνετε πραγματικότητα ή θα μείνουν «θα»;

Κάθε εξαγγελία που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι κοστολογημένη από το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ισχύει και τώρα, όπως ίσχυε και πριν από τις τελευταίες εκλογές, όταν είχα την ευθύνη για τα οικονομικά. Και πρέπει να πω ότι «θα», όπως λέτε, δεν ακούω από το ΠΑΣΟΚ, που στο τέλος τέλος είναι στην αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία απίθανη παροχολογία με καθαρά εκλογική στόχευση, που στηρίζεται στα πήλινα πόδια του προϋπολογισμού, o οποίος άλλαξε ήδη και σίγουρα θα αλλάξει.

Ενώ είστε πρώτο κόμμα (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) γιατί δεν συναινείτε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να έχετε ισχυρότερη πλειοψηφία στη Βουλή;

Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, ούτε με τους ψηφοφόρους, ούτε με τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος, γνωρίζει τα προβλήματα και θα κάνει την επιλογή του. Αλλά απορώ με την κυβέρνηση, που έχει τη λαϊκή εντολή και ουσιαστικά αρνείται να κυβερνήσει, ασχολούμενη συνεχώς με εκλογικά τεχνάσματα. Το πρόβλημά τους είναι μεγάλο. Με τέτοια κόλπα, δείχνουν ότι απλώς προσπαθούν από τώρα να διαχειριστούν την επόμενη μέρα της ήττας τους.

Θέλετε εκλογές τώρα ή προτιμάτε να πάνε πιο πίσω για να μην πιάσετε στα χέρια σας την καυτή πατάτα της διεθνούς οικονομικής κρίσης;

Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Και κάθε μέρα παραμονής της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, δυσκολεύει κι άλλο τα πράγματα. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και κυβέρνηση δεν έχει.

Αρκεί μια μονοκομματική κυβέρνηση για να βάλει σε τάξη τη χώρα; Ποια μπορεί να είναι η λύση όταν όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι εξεγερμένες και όλα τα κόμματα λένε διαφορετικά πράγματα;

Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση. Και τα προβλήματα είναι τέτοια, που απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις. Έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξουμε τις συναινέσεις αυτές. Αλλά ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πρώτο στόχο να πείσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για το πρόγραμμά μας.

Μήπως θα έπρεπε να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα ο μεγάλος συνασπισμός;

Οι συναινέσεις έχουν χρώμα, δεν είναι ουδέτερες. Τα προβλήματα είναι πράγματι μεγάλα και για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται σαφής πολιτική κι όχι απολίτικη συνεργασία. Η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση ανέδειξε με τραγικό τρόπο ότι απαιτείται διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, σαφείς κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς και ένα κράτος ισχυρό και αποτελεσματικό. Η Ν.Δ. δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει και εμμένει σε πολιτικές αδιέξοδες, πολιτικές που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε παρακμή. Είναι επομένως αδιανόητη μία τέτοια συνεργασία. Βεβαίως απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιληφθεί πού οδήγησε την Ελλάδα το κόμμα που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Αίσχη και στις καθημερινές προμήθειες…

Αρβύλες και ρουχισμός από τη Ρουμανία σε διπλάσιες τιμές

Το άμεσο και επείγον θέμα για τις ένοπλες δυνάμεις και την άμυνα της χώρας είναι η προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών για να αξιοποιηθεί ο υπάρχων σύγχρονος εξοπλισμός για τον οποίο οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει τεράστια ποσά και απαξιώνεται λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης. Σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης η Ν.Δ. εξήγγειλε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμών. Ενδιαφέρεται φαίνεται περισσότερο για τις οικονομίες άλλων χώρων και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμούς με απευθείας αναθέσεις. Με επίκληση δήθεν διπλωματικών λόγων. Ακόμα και στις απλούστερες προμήθειες, γίνονται αίσχη. Γνωρίζετε ότι παρήγγειλαν αρβύλες και στρατιωτικό ρουχισμό στη Ρουμανία με απευθείας ανάθεση, σε τιμές διπλάσιες από εκείνες που πετύχαιναν οι Ένοπλες Δυνάμεις με διαγωνισμό από τις ελληνικές επιχειρήσεις; Καταλαβαίνετε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί στις μεγάλες προμήθειες.

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Να πείσουμε όσους έφυγαν το 2004 και 2007

Πώς πρέπει να είναι μια μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Ολιγομελής ή παραδοσιακή; Με έμπειρους ή με νέους που δεν έχουν δεσμεύσεις;

Η συζήτηση για τέτοια θέματα ανοίγει άκαιρα. Και σε κάποιες περιπτώσεις, εκ του πονηρού. Και στο τέλος τέλος, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι πολίτες επιλέγουν κόμματα και βουλευτές, δεν επιλέγουν υπουργούς.

Με αφορμή τη συγκρότηση των επιτελικών κύκλων στο ΠΑΣΟΚ ακούστηκαν και πάλι φωνές για αποκλεισμούς. Συμφωνείτε;

Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα εσωκομματικά, ειδικά τώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν, να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια, όταν η κοινωνία απαιτεί να καταπιαστούμε με την κρίση που έχει ήδη περάσει την πόρτα της χώρας μας. Θα ήμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αν ξεπέφταμε και πάλι να συζητούμε το ρόλο του καθενός από εμάς.

Τι πρέπει να αλλάξει ο Γ. Παπανδρέου στην πορεία προς τις εκλογές για να σιγουρέψει τη νίκη του κόμματός σας;

Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, πρέπει να αλλάξουμε τη γνώμη όλων εκείνων που μας γύρισαν την πλάτη το 2004 και το 2007. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο να πείσεις τους πολίτες για το σχέδιό σου, ειδικά μάλιστα για το ΠΑΣΟΚ, που έχει κυβερνητικό παρελθόν. Το κυβερνητικό παρελθόν συνεπάγεται και φθορά, εκτός από το έργο, που είναι αναμφισβήτητο. Θέλουμε λοιπόν να πείσουμε ότι αλλάξαμε.

  • Συνέντευξη // στον Γιάννη Αντύπα, Ημερησία, 07/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s