Εστέρ Ντυφλό: Η φιλόσοφος που θέλει να μας γλιτώσει από τη φτώχεια

Πρωτοπόρος των οικονομικών της ανάπτυξης, η Εστέρ Ντυφλό είναι αποφασισμένη να συμβάλει με την επιστήμη της στον αγώνα κατά της παγκόσμιας φτώχειας

ΤΟΥ JOHNLΙCΗFΙΕLD | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

H νέα μεγάλη φιλόσοφος της Γαλλίας δεν μοιάζει καθόλου με τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε για τους Γάλλους διανοουμένους. Μόλις 36 ετών, η Εστέρ Ντυφλό [Esther Duflo] είναι η κορυφαία εκπρόσωπος του νέου φιλοσοφικού ρεύματος των «οικονομικών της ανάπτυξης» και κορυφαία της διανόησης σήμερα στη χώρα της.

Στις διαλέξεις γίνεται το αδιαχώρητο. Την ώρα που οι δυτικές χώρες δίνουν δισεκατομμύρια στον αγώνα κατά της φτώχειας, εκείνη προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την επιστήμη.

Εχοντας πραγματοποιήσει λαμπρές σπουδές και αξιοζήλευτες διεθνείς συνεργασίες, η κυρία Ντυφλό ξεκινάει αυτή την εβδομάδα έναν κύκλο ανοιχτών διαλέξεων στο Παρίσι. Στην εισαγωγική της ομιλία εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δεν κατάφεραν να βρουν θέση και έμειναν τελικά εκτός του κατάμεστου αμφιθεάτρου.

«Γιατί είναι τόσο δύσκολο, παρ΄ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γλιτώσουν από τη φτώχεια;» διερωτάται η φιλόσοφος.

Η πρωτοπόρος κυρία Ντυφλό δεν ασχολείται με αφηρημένες έννοιες. Ερευνά με ακρίβεια και λεπτομέρεια τα πρακτικά και, μερικές φορές, ήσσονος σημασίας πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των φτωχών και να κάνουν ένα πρόγραμμα κατά της φτώχειας να πετύχει ή να αποτύχει.

Εκείνη εισήγαγε την έννοια του «επιστημονικού» ελέγχου της αποτελεσματικότητας αυτών των προγραμμάτων.

Τις έρευνές της δεν τις κάνει σε κυβερνητικά αρχεία και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, αλλά σε χωριά της Ινδίας, της Γκάνας ή της Κένυας. Πριν από τρία χρόνια ίδρυσε το Ρoverty Αction Lab για να εφαρμόσει τις ιδέες της. Η Παγκόσμια Τράπεζα υιοθέτησε ήδη τα πορίσματα των ερευνών της σε 87 από τα προγράμματά της.

Η κυρία Ντυφλό δεν είναι δεινή ρήτορας και είναι μια μάλλον απλή γυναίκα. Οταν όμως μπήκε στο θέμα, κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο College de France, ενέπνευσε το κοινό της. Αντί να επιβάλλουν αφηρημένες θεωρίες, οι οικονομολόγοι θα έπρεπε να εμπιστεύονται περισσότερο τις «επιστημονικές» τους δεξιότητες, είπε. Σύμφωνα με τη φιλόσοφο, θα έπρεπε να είναι περισσότερο «μετριοπαθείς» και να μην έχουν μόνο θεωρητική γνώση του αντικειμένου τους. Θα πρέπει, λέει, να μετατρέψουν την «ψυχρή επιστήμη σε μια ανθρώπινη επιστήμη, γενναιόδωρη και αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s