Τσετίν Μάντατζη: Ο μουσουλμάνος που προκαλεί ταχυκαρδία στο ΠαΣοΚ

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη ορκίζονται στο Κοράνι αμέσως μετά την εκλογή τους

Ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη κινδυνεύει με διαγραφή μετά την έκδοση, από τη μειονοτική Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει, εμπρηστικής συλλυπητήριας επιστολής για τον θάνατο τούρκου διπλωμάτη

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗτου εκλογικού χάρτη των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων παρουσιάζει την εξής εικόνα: στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών της χώρας οι αποχρώσεις, οι οποίες δείχνουν το κόμμα που κατετάγη πρώτο, παρέμειναν ίδιες, ενώ στις ελάχιστες εξαιρέσεις που υπήρχε αλλαγή ήταν στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, όπου το γαλάζιο χρώμα του 2004 έγινε πράσινο το 2007. Το ΠαΣοΚ στις περιφέρειες αυτές εμφάνισε αξιοσημείωτη άνοδο 5,5 και 2 εκατοστιαίων μονάδων αντιστοίχως, ενώ η ΝΔ πέρασε δεύτερη, καταγράφοντας απώλειες οκτώ μονάδων στην περιφέρεια της Ξάνθης και δύο στης Ροδόπης, μια ανατροπή η οποία χωρίς αμφιβολία προερχόταν από την εμφανή μεταβολή στην εκλογική συμπεριφορά τμήματος της πολυπληθούς μουσουλμανικής μειονότητας στους δύο νομούς.

Η ανατροπή έφερε αποτελέσματα. Η πανελλαδικά δεύτερη αξιωματική αντιπολίτευση να αποσπάσει δύο επιπλέον έδρες, τις οποίες κατέλαβαν δύο νέοι υποψήφιοί της προερχόμενοι από τη μειονότητα: ο 37χρονος ιατρός καρδιολόγος κ. Τσετίν Μάντατζη ο οποίος «σάρωσε» με 15.438 σταυρούς στην Ξάνθη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με 8.061 σταυρούς τον παλαιό βουλευτή κ. Π.Σγουρίδη , καθώς και ο 49χρονος θεολόγος- γεωργός κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν ο οποίος έλαβε σχεδόν υπερδιπλάσιους σταυρούς (14.906) από τον δεύτερο εκλεγέντα με το «πράσινο» ψηφοδέλτιο στη Ροδόπη, στην οποία την τελευταία στιγμή διεσώθη ο νυν υπουργός κ. Ευρ. Στυλιανίδης ο οποίος με 14.652 σταυρούς υπερσκέλισε τον μουσουλμάνο συνυποψήφιό του κ. Ιλχάν Αχμέτ για μόλις 480 σταυρούς.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυπώθηκε στην κάλπη η συνήθης «ρευστότητα» στην εκλογική συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας, η εκάστοτε προτίμηση της οποίας εξαρτάται από τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, η εκλογή των δύο μειονοτικών βουλευτών με το ΠαΣοΚ αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με μεγάλη καχυποψία από εθνικιστικούς κύκλους της περιοχής.

«Τους έβγαλε το προξενείο της Κομοτηνής που δίνει τη γραμμή και μοιράζει τις ψήφους μόνον σε ακραίους» ήταν οι ισχυρισμοί οι οποίοι εξαρχής διατυπώθηκαν. Η προγενέστερη θητεία του κ. Μάντατζη στην προεδρία της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, ενός σωματείου για την επωνυμία του οποίου υπάρχουν πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, τέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων που έγιναν πιο έντονες όταν προ έτους ο βουλευτής ανέλαβε πρόεδρος στη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ενός ατύπου διακομματικού οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες που έχουν δράση πολιτική (νυν και πρώην βουλευτές), αυτοδιοικητική (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) και θρησκευτική (μουφτήδες, ιμάμηδες).

Είθισται την προεδρία της εν λόγω επιτροπής να αναλαμβάνει ένας από τους εκλεγμένους μειονοτικούς βουλευτές και στο παρελθόν τον ρόλο αυτό είχαν οι «πράσινοι» βουλευτές Ροδόπης κκ. Γκαλίπ Γκαλίπ και Αχμέτ Μεχμέτ, όπως και ο «γαλάζιος» κ. Μπιρόλ Ακίφογλου, ενώ αντιπρόεδροι για την τρέχουσα περίοδο ορίστηκαν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Ιλ. Αχμέτ και η υποψήφια υπερνομάρχης με το ΠαΣοΚ κυρία Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν .

Από τη συμβουλευτική αυτή επιτροπή εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες συλλυπητήρια επιστολή για τον θάνατο τούρκου διπλωμάτη ο οποίος είχε διατελέσει πρόξενος της Κομοτηνή και στην οποία αναφερόταν ότι ο τεθνεώς «βρισκόταν κοντά στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», ιδίως κατά τη «μαύρη και πιο δύσκολη μέρα, την 29η Ιανουαρίου του 1990 με τους βανδαλισμούς και τις αγριότητες που δεχτήκαμε από τους έλληνες συμπατριώτες μας με την προτροπή και των διοικούντων μας». Επροστίθετο επίσης ότι «η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης που αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους» βίωσε μεγάλη θλίψη με τον θάνατό του.

Το μεταφρασμένο κείμενο της επιστολής έφθασε αμέσως στην Αθήνα- «με τη μεσολάβηση του γραφείου Πολιτιστικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών που λειτουργεί στην περιοχή και στελεχώνεται από την ΕΥΠ», ισχυρίζονται ορισμένοι- και στο ΠαΣοΚ σήμανε αμέσως συναγερμός, καθώς η ευθύνη αποδόθηκε στον προεδρεύοντα της επιτροπής βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ.Ρέππα. Κατά πληροφορίες ο κ. Μάντατζη, ο οποίος στη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, αλλά και νωρίτερα που ήταν αντιδήμαρχος στον Δήμο Τοπείρου, όπου παραμένει δημοτικός σύμβουλος, φιλοτέχνησε το προφίλ ενός δραστήριου μεν νέου πολιτικού ο οποίος όμως αποφεύγει τις εμπρηστικές δηλώσεις και λειτουργεί κατευναστικά- πρόσφατα άλλωστε ήταν εκείνος που έσπευσε να διαψεύσει τη φημολογία για ίδρυση τουρκικού ΑΕΙ στη Θράκη-, στις επαφές του με στελέχη του ΠαΣοΚ δήλωσε κατά πληροφορίες άγνοια για το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής.

Ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Αθήνα – Ξάνθη – Κομοτηνή που φάνηκε να καταλήγουν αισίως το απόγευμα της Παρασκευής με την αποστασιοποίηση των δύο «πράσινων» βουλευτών από την ηγεσία της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς ο κ. Μάντατζη έδειξε διάθεση να εγκαταλείψει την προεδρία της, ενώ ο κ. Χατζηοσμάν που επρόκειτο να τον διαδεχθεί, υποσχέθηκε να μην το κάνει.

Τα… καρδιοχτύπια για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν, καθώς, υπό την πίεση παραγόντων της μειονότητας, η προκήρυξη εκλογής νέου Προεδρείου ακυρώθηκε. Κατόπιν τούτου, αν και στο ΠαΣοΚ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα δύο μειονοτικά κοινοβουλευτικά στελέχη τους «βρίσκονται εν μέσω μιας σκληρής διελκυστίνδας» που συνιστούν, όπως λένε, «από τη μια τα ακραία μειονοτικά στοιχεία που με έξωθεν επιρροές επιχειρούν να τους προσδέσουν στο άρμα των επιδιώξεών τους και από την άλλη εγχώριοι εθνικιστικοί κύκλοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να βάζουν στον μεγεθυντικό φακό κάθε τους λέξη ή κίνηση», το ενδεχόμενο διαγραφής του κ.Μάντατζη θεωρείται σφόδρα πιθανό.

  • ΓΡΗΓ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s