Το προφίλ του Αττίλα Ολγκάτς

Φανταστικό σενάριο για τον κινηματογράφο ή φρικτή πραγματικότητα; Η τηλεοπτική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ, υπακούοντας σε διαταγές ανωτέρων του, δέκα Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου έφερε στην επικαιρότητα για μία ακόμη φορά το δράμα των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η προσπάθειά του να ανασκευάσει την αρχική του ομολογία σε μεσημεριανή ανάλαφρη εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης δεν φαίνεται όμως να πείθει κανέναν. Ισως και να μην είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Ολγκάτς αισθάνθηκε την ανάγκη να μοιραστεί τις δύσκολες στιγμές που έζησε σε νεαρή ηλικία.

  • Η μαρτυρία Γιαννόπουλου

Ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στον City 99,5 ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης είχε συναντήσει έναν ψηλό άνδρα που βασανιζόταν από τις τύψεις για τα όσα είχε διαπράξει στις μαύρες ημέρες της εισβολής στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Προσθέτει μάλιστα ότι στα έγγραφά του υπήρχε και η τιμητική διάκριση για τις ηρωικές του πράξεις. Η μαρτυρία του κ. Γιαννόπουλου ταιριάζει με όσα «ομολόγησε» ο κ. Ολγκάτς στον τηλεοπτικό σταθμό KANAL TURK και την εφημερίδα «RADIKAL».

Ως «έναν φοβιτσιάρη που μονίμως έκλαιγε» τον περιγράφει ο Χιλμί Οζέν, σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς και διευθυντής του κρατικού θεάτρου στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Ο Ολγκάτς δεν δίστασε να ορκιστεί ακόμη και στο Κοράνι για να ανασκευάσει όσα είχε δηλώσει αρχικά.

  • «Ούτε σκοπιά δεν φύλαξε»

«Ο Αττίλα είχε μόλις φθάσει στο νησί», θυμάται ο κ. Οζέν και προσθέτει πως «από τους διοικητές του έμαθα ότι φοβόταν τόσο πολύ που είχαν σπάσει τα νεύρα του. Οχι μόνο δεν του εμπιστεύθηκαν όπλο αλλά και σκοπιά ακόμη δεν φύλαξε». Υστερα από δική του παράκληση, τον τοποθέτησαν στα μαγειρεία για να καθαρίζει πατάτες. Δεν άντεξε όμως και έκλαιγε καθημερινά, με αποτέλεσμα σε 15-20 μέρες να τον στείλουν πίσω στην Τουρκία.

Ο Αττίλα Ολγκάτς χάρισε τη φωνή του στον Δρακουμέλ, στην τουρκική μεταγλώττιση της δημοφιλούς παιδικής εκπομπής «Στρουμφάκια», και έγινε ευρύτερα γνωστός στην Τουρκία με τη συμμετοχή του στην εθνικιστική τηλεοπτική σειρά «Η κοιλάδα των λύκων» που πρόβαλλε όλα τα ιδεώδη του τουρκικού έθνους.

Γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1944 στην Κωνσταντινούπολη. Παρότι επιθυμούσε να γίνει χημικός μηχανικός, οφείλει την καριέρα που ακολούθησε στον πατέρα του, Καχραμάν Ολγκάτς, πρόεδρο της Τουρκικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Αυτός του εμφύσησε την αγάπη για την τέχνη. «Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις, γιατί όμως δεν δοκιμάζεις να ασχοληθείς με την τέχνη», θυμάται να του λέει ο πατέρας του.

Προσπάθησε δύο φορές, ανεπιτυχώς, να πάρει μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για το ωδείο. Εν τέλει κατάφερε να περάσει στο μουσικό τμήμα αλλά τελικά τον κέρδισε το θέατρο. Αποφοίτησε το 1970 και μεταπήδησε στο κρατικό θέατρο της Αγκυρας. Το 1973 έλαβε την κλήση για τη στρατιωτική του θητεία, μέσα σε ένα έντονο πολεμικό κλίμα, λίγους μόλις μήνες πριν από την εισβολή στην Κύπρο.

«Είμαι ο μόνος ηθοποιός του κρατικού θεάτρου που πολέμησε», επαίρεται ο ίδιος. Στις συνεντεύξεις του αφήνει την εντύπωση ότι είναι επηρεασμένος από τους χαρακτήρες που ενσαρκώνει, ενώ μιλάει πολύ συχνά στο πρώτο πληθυντικό όταν αναφέρεται στον εαυτό του. Από τον πρώτο του γάμο, ο οποίος κράτησε 13 χρόνια, απέκτησε ένα γιο. Μετά παντρεύτηκε τη γνωστή στην Τουρκία ηθοποιό και τραγουδίστρια Νουρχάν Νταμτζίογλου, η οποία δηλώνει ότι δεν τον κατάλαβε ποτέ στα 10 χρόνια του έγγαμου βίου τους. Τώρα είναι παντρεμένος με την Τουρκιάν Ολγκάτς με την οποία έχει μία κόρη.

  • Προϊόν… άρρωστης προσωπικότητας

Η τουρκική έδρα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Θεάτρου κάλεσε τον Αττίλα Ολγκάτς να εγκαταλείψει το θέατρο και τις τηλεοπτικές σειρές λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει τα έξοδα της θεραπείας του, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπονοήσει ότι η στυγνή του ομολογία, που δείχνει τη βαρβαρότητα των Τούρκων εισβολέων στην Κύπρο, είναι απλά προϊόν μιας ψυχικά άρρωστης προσωπικότητας.

  • Του Βασίλη Τζούρη, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 01.02.09
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s