ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ: “Εχουμε νέα στοιχεία για τον Βοτανικό”

Ο επιχειρηματίας μιλάει για την αίτηση ανάκλησης της αναστολής των εργασιών και επιχειρηματολογεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου

Άρρηκτα συνδεδεμένο με το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι το εμπορικό κέντρο, υποστηρίζει ο επιχειρηματίας κ. Μπ. Βωβός, ο οποίος αποκαλύπτει τα νέα στοιχεία που έχουν κατατεθεί με την αίτηση ανακλήσεως της αναστολής των εργασιών. Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος για τη συνταγματικότητα του νόμου της διπλής ανάπλασης- βεβαιότητα που τη στηρίζει στις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου. Οσον αφορά το περιβάλλον και το πράσινο πιστεύει ότι με τη διπλή ανάπλαση όχι μόνο δεν δημιουργείται θέμα πρασίνου, αλλά το πράσινο βελτιώνεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό.

– Πώς εμπλέκεστε στην ιστορία του γηπέδου του Παναθηναϊκού; Πώς βρεθήκατε στον Βοτανικό;

«Εμείς αγοράσαμε την έκταση των βιομηχανιών ΕΤΜΑ και Ελλατέξ αφού δημοσιεύθηκε ο νόμος 3481 που αφορά τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, και είδαμε ότι από τις διατάξεις του υπάρχει προοπτική να αναπτυχθεί αυτό το εμπορικό κέντρο. Η έκταση που αποκτήσαμε, συνολικής επιφάνειας 107 στρεμμάτων, είναι μέρος της ευρύτερης έκτασης της περιοχής του Βοτανικού, για την αναβάθμιση της οποίας έχουν γίνει πάρα πολλές σοβαρές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για περισσότερο από μία εικοσαετία. Με βάση τον ισχύοντα νόμο για τη διπλή ανάπλαση, ο οποίος ψηφίστηκε πανηγυρικά από τη Βουλή με 257 ψήφους υπέρ, συνεισφέραμε γη για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και σε αντάλλαγμα πήραμε τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο υπόλοιπο του οικοπέδου».

– Το έργο όμως έχει κολλήσει εξαιτίας της προσφυγής της ομάδας των 131 πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου. Πού βρίσκεται η υπόθεση;

«Το ΣτΕ, μετά την προσφυγή των 131 στις 4 Δεκεμβρίου, έδωσε προσωρινή αναστολή και στις 13 Ιανουαρίου οριστική αναστολή των εργασιών του εμπορικού κέντρου, κρίνοντας με βάση τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί στο δικαστήριο. Ωστόσο από της οριστικής αναστολής και εντεύθεν υπάρχουν νέα σημαντικά στοιχεία που θεμελιώνουν το δικαίωμά μας και έχουμε υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση ανακλήσεως της αναστολής. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε την ετυμηγορία. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

– Ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία;

«Τα νέα είναι συγκλονιστικά. Εχουμε κατ΄ αρχήν την ανησυχία από τις τράπεζες ότι αν ως το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες, δηλαδή δεν έχει ανακληθεί η προσωρινή αναστολή, τότε θα διεκδικήσουν το ποσό του δανείου των 125 εκατ. ευρώ που μας έχουν χορηγήσει, ενδεχόμενο που δημιουργεί πολύ μεγάλη υποχρέωση και ενδεχομένως κλυδωνισμό της εταιρείας. Το δεύτερο είναι η κάθετη πτώση της μετοχής. Από της επιβολής της αναστολής και μέχρι σήμερα έχει μια απώλεια η οποία ξεπερνά το 50%. Εμπιστευόμαστε το ΣτΕ και πιστεύουμε ότι αυτά θα θεωρηθούν σημαντικά στοιχεία, όπως και εκείνο με το οποίο η εταιρεία εγγυάται ότι αν τελικώς ευοδωθεί η αίτηση ακύρωσης των 131 αναλαμβάνει την υποχρέωση να κατεδαφίσει το κτίριο το οποίο θα έχει κατασκευαστεί. Αυτό το επισημαίνουμε και στην αίτηση ανακλήσεως με τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα διότι ο νόμος είναι συνταγματικός».

– Τι είναι αυτό που σας κάνει να εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι ο νόμος είναι συνταγματικός;

«Τα όσα αναφέρονται σε όλα τα δημόσια έγγραφα τα οποία ζητήθηκαν και διαβιβάστηκαν στο ΣτΕ από τις αρμόδιες αρχές, όπως ο Οργανισμός Αθήνας και οι διευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εξ αφορμής της προσφυγής που έγινε κατά της αιτήσεως των 131, το ΣτΕ ζήτησε απόψεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο απάντησε τασσόμενο υπέρ της συνταγματικότητας και όχι μόνο. Διότι το κριτήριο της συνταγματικότητας ή μη είναι το άρθρο του Συντάγματος περί πρασίνου. Και όχι μόνο δεν δημιουργείται θέμα πρασίνου, αλλά το πράσινο βελτιώνεται κατακόρυφα και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως είναι αυτονόητο, αλλά και στον Βοτανικό».

– Δεν πάει όμως συμψηφιστικά…

«Δεν μιλώ συμψηφιστικά, αλλά κάθε περιοχή μετά τη διπλή ανάπλαση έχει περίσσεια πρασίνου. Αυτά δε βεβαιώνονται με έγγραφα του Οργανισμού Αθήνας, ένα εκ των οποίων εξεδόθη στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ η προσωρινή αναστολή επεβλήθη στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης με έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που εξεδόθη στις 30 Δεκεμβρίου προκύπτει καταφανώς ότι με τη διπλή ανάπλαση το περιβάλλον επωφελείται σε καθεμία εκ των δύο αυτών περιοχών, αλλά βεβαίως και στο σύνολο. Και αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά τα αρμόδια όργανα».

– Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρας υποστηρίζει ότι το γήπεδο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το εμπορικό κέντρο. Είναι εφικτό αυτό;

«Τα δύο έργα, δηλαδή η κατασκευή του γηπέδου και η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, συνδέονται άρρηκτα αφού το δικαιοπρακτικό δικαίωμα της παραχωρήσεως άνευ ανταλλάγματος της εκτάσεώς μας προς τον Δήμο Αθηναίων για την κατασκευή του γηπέδου δεν μπορεί να αναιρέσει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου. Αυτά που λέγονται σήμερα από την επιτροπή πολιτών προστασίας του Βοτανικού είχαν επισημανθεί και κατά τις διαδικασίες εγκρίσεως της κοινής υπουργικής απόφασης. Είχαν δε εξεταστεί και στο νομαρχιακό συμβούλιο. Η δε περιβαλλοντική μελέτη είχε ανακοινωθεί και δημοσιευθεί προτού κατατεθεί και εγκριθεί. Τότε δεν εστράφη κανένας στο ΣτΕ. Εστράφησαν στις 4 Δεκεμβρίου και αφού είχε συντελεστεί η κατεδάφιση των κτιρίων της ΕΤΜΑ και της Ελλατέξ, συνολικού εμβαδού 124.000 τετραγωνικών μέτρων, η εκσκαφή και η αντιστήριξη, καθώς και η κατασκευή του 80% του φέροντος οργανισμού, συνολικής δαπάνης 150 εκατ. ευρώ. Εύλογα νομίζω ότι δημιουργείται ένα ερώτημα για την επιλογή της χρονικής στιγμής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός αρχηγός κ. Τσίπρας πολύ σωστά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πόλη των Αθηνών και επεμβαίνουν κατά την άποψή τους για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Φοβούμαι όμως ότι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα στοιχεία ώστε να κρίνουν αντικειμενικά και σε βάθος και δεν ζητούνται τουλάχιστον από τη δική μας εταιρεία στοιχεία ώστε να εμβαθύνουν».

– Το προεδρικό διάταγμα του 1995 προέβλεπε ότι μετά τη λήξη της βιομηχανικής χρήσης της ΕΤΜΑ η έκταση θα γινόταν πράσινο.

«Υπό την προϋπόθεση ότι θα αποζημιωνόταν. Εμείς πληρώσαμε μόνο για την αγορά του οικοπέδου πάνω από 55 εκατ. ευρώ. Το δημοτικό συμβούλιο κατ΄ επανάληψη αρνήθηκε να απαλλοτριώσει την έκταση. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη περιοχή, η οποία δεν έχει αλλάξει σε τίποτε. Η συγκεκριμένη έκταση ήταν οικοδομήσιμη και παραμένει οικοδομήσιμη- ποτέ δεν ήταν πράσινο».

– Σας κατηγορούν ότι καταστρέφετε το περιβάλλον θέλοντας να κτίσετε όλα τα ελεύθερα οικόπεδα, και αναφέρουν το Μαρούσι ως παράδειγμα τόσο για την υπέρμετρη δόμηση όσο και για τα κτίρια. Τι απαντάτε στην κριτική αυτή;

«Ενδεχομένως να προκαλεί η επιγραφή “Βabis Vovos” που υπάρχει στα κτίρια, και μερικές φορές μάλιστα διαβάζεται από ορισμένους και ως “Μπάμπης Νονός”. Το θέμα ετέθη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ξένων μετόχων, και αποφασίστηκε ότι πρόκειται για την προβολή της εταιρείας. Η εταιρεία είναι πολυμετοχική, στην οποία ο Μπάμπης Βωβός κατέχει το 38% και το υπόλοιπο 62% το έχουν μεγάλα funds του εξωτερικού, όπως η Fidelity, τα οποία έχουν επίσης επενδύσει και σε άλλες εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ και έχουν κλονισθεί από την προσφυγή για τη συνταγματικότητα ή μη ενός νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Οσον αφορά το περιβάλλον, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Εκτός ολίγων, όμως, οι περισσότεροι συμμετέχουν χωρίς καμία προσφορά. Αναγκάζομαι να πω ότι ούτε η εταιρεία ούτε εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου επιθυμούμε να δημοσιοποιούμε την προσφορά μας στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Δεν δημοσιοποιήσαμε, επί παραδείγματι, την έγγραφη πρότασή μας ότι προσφερόμαστε, όταν υπήρξε η λαίλαπα της καταστροφής στην Ηλεία, να αποκαταστήσουμε με δαπάνες μας στο σύνολό του οποιοδήποτε χωριό μάς υποδείξει η αρμόδια δημοσία αρχή».

– Και τι έγινε;

«Δεν το απεδέχθησαν».

– Υπάρχει άλλη ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή;

«Το κτήμα Θων, όπου χρησιμοποιήσαμε στο ήμισυ τον συντελεστή δόμησης και αντί για κάλυψη 70% καλύψαμε 25%. Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά στο περιβάλλον, η οποία μας προσάπτεται σαν παράβαση των κειμένων διατάξεων. Επίσης, έχω βραβευθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον τρόπο και τον χρόνο αποπεράτωσης και μετατροπής του Ανακτόρου σε Προεδρικό Μέγαρο. Με αναγκάζετε και τα λέω αυτά τα πράγματα…».

  • Συνέντευξη στον Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s