Θόδωρος Πάγκαλος: «Μόνη λύση η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ»

«Μόνη λύση η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ»

Δεν προτιμά, αλλά δεν αποκλείει κιόλας τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Πάγκαλος. Με τη συνέντευξή του στον ΕΤ.Κ λέει καθαρά πως είναι προτιμότερος ο μεγάλος συνασπισμός από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και την αστάθεια, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Πιστεύει, πάντως, πως ο ίδιος ο λαός θα δώσει την αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Γιατί «ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε προχθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σ. Χατζηγάκης, μόλις άρχισαν να φεύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα;

Ο κ. Χατζηγάκης έχασε ακόμη μία φορά την ευκαιρία να σωπάσει. Είναι ένα πρόσωπο που δεν θα έπρεπε ποτέ να ξαναεμφανιστεί στον αγροτικό χώρο, αν η κυβέρνηση είχε στοιχειώδη τσίπα.

Γιατί το λέτε αυτό; Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε, είχε άλλη άποψη…

Γιατί είναι ο άνθρωπος που είχε κραυγάσει από τρακτέρ που απέκλειε δρόμους, «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά», δηλαδή είχε προβάλει ως άποψη της Ν.Δ. την κατάλυση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. Αυτού του είδους η δημαγωγία δεν είναι δυνατόν να ξεχαστεί. Η άποψή του, λοιπόν, μου είναι εντελώς αδιάφορη. Το ΠΑΣΟΚ έχει άποψη για το αγροτικό θέμα, άποψη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη. Αφορά στο τώρα και το μετά. Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε δημαγωγικές σχέσεις με τους διάφορους εγκαθέτους της σε διάφορους μεγάλους χώρους παραγωγής και έτσι χρησιμοποίησε και τα μπλόκα των αγροτών, τα οποία ενθάρρυνε με τους συγκεκριμένους αγροτοπατέρες της για να τα σπάσει την κρίσιμη στιγμή.

Γι’ αυτό μιλήσατε εναντίον του κλεισίματος των εθνικών οδών; Κάτι που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή;

Εγώ άκουσα από την αρχή τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με τους αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων. Δεν έχω αντίθετη άποψη. Αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, όπου ενώ κυβερνάει η Ν.Δ. και ψοφάει από την πείνα ο αγρότης, σε κύριο θέμα ανάγεται το αν το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρή και ενιαία θέση, δεν με ενδιαφέρει. Ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει, γιατί εδώ το μέγιστο ζήτημα είναι ποιος θα λύσει το αγροτικό πρόβλημα της χώρας. Ποιος θα το λύσει τώρα και ποιος θα το λύσει με μια προοπτική. Και από τα δύο η κυβέρνηση απουσιάζει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να κυβερνά. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζω εγώ. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει δημόσιο έδαφος, δημόσιο χώρο και να τον κάνει δικό του. Με αυτή την έννοια είμαι εναντίον των καταλήψεων στα πανεπιστήμια και με την ίδια λογική είμαι εναντίον των καταλήψεων των εθνικών οδών. Εχει όμως δικαίωμα κάποιος να διαδηλώνει το πρόβλημά του. Σκέφτεται, όμως, ότι άμα κάτσει και διαδηλώσει στην πλατεία του χωριού του με δεκαπέντε-είκοσι τρακτέρ, θα αδιαφορήσουν οι Αθηναίοι. Αναρωτιέται, λοιπόν, «τι μπορώ να κάνω;»… «Πρέπει να κάνουμε μαζική εμφάνιση».

Υπάρχουν τέτοιες;

Τι θα έλεγε, ας πούμε, κάποιος μπροστά σε ένα κίνημα ενιαίο, στο οποίο και οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. θα μετείχαν ειλικρινά -και όχι με αυτόν τον ύπουλο και προδοτικό τρόπο- και θα έφερνε εκατοντάδες και μετά χιλιάδες τρακτέρ, όπως θα κατέβαινε από τη Θράκη και από την Ηπειρο, για ένα σαρανταοκτάωρο στην Αθήνα;

Βλέπετε, πάντως, ότι ο κ. Καραμανλής αναδεικνύει πλέον όποιο ζήτημα εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι θα κάνετε;

Δηλαδή, τι λέει ο κ. Καραμανλής; Μην ψηφίζετε αυτούς γιατί έχουν διαφορετικές γνώμες, ψηφίστε εμένα που δεν έχω καμία γνώμη; Αυτό μου λέτε. Το θεωρούσα δείγμα της προσφοράς του κ. Ρουσόπουλου. Συνεχίζεται όμως, και αν ο κ. Καραμανλής φαντάζεται ότι δεν θα το πάρουμε χαμπάρι, κάνει λάθος.

Είναι ιδίου παρονομαστή και το θέμα της Siemens, που επανέρχεται;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά εδώ η όλη προσπάθεια στηρίζεται στο ότι εκείνοι πιστεύουν ότι ο Ελληνας είναι αφελής. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Ελληνας πολίτης είναι αφελής. Διότι ο πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός που τείνει να χάσει κάθε κύρος, που έφυγε με την πλειοψηφία του μέσα από τη Βουλή διότι δεν τολμούσε να αντιμετωπίσει το αίτημα για προκαταρκτική εξέταση, είναι δυνατόν να μιλάει για τα σκάνδαλα των άλλων; Εγώ δεν αποκλείω πως υπήρξαν και πράξεις διαφθοράς, όπως και άνθρωποι οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Αυτό δεν το αποκλείει καμία παράταξη, σε καμία χώρα και ποτέ. Αλλά εδώ μιλάμε για συγκεκριμένα σκάνδαλα που αφορούν στην υπάρχουσα κυβέρνηση, όπως είναι το Βατοπαίδι, και στην άλλη περίπτωση μιλάμε για πράγματα του παρελθόντος τα οποία μέχρι στιγμής -θα μου επιτρέψετε να σας πω- έχουν ως μοναδική δικαιολόγηση ότι κάποιος Γερμανός είπε κάτι και δεν ξέρουμε και τι ακριβώς είναι.

Υπάρχει και η ομολογία του κ. Χριστοφοράκου, όμως…

Ο κ. Χριστοφοράκος είναι κατεξοχήν ύποπτος διότι πρέπει να εξηγήσει πού πήγαν τα χρήματα της Siemens. Αμα σας δώσω να πάτε κάποια λεφτά κάπου, δεν πρέπει να αποδείξετε ότι τα δώσατε; Κοιτάξτε, εμείς είμαστε έτοιμοι και συμπράξουμε σε όλες τις διαδικασίες που θα φέρουν περισσότερο φως, αλλά δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει κάλυψη του κολοσσιαίου σκανδάλου του Βατοπαιδίου, το οποίο εμπλέκει συγκεκριμένους υπουργούς της Ν.Δ., αλλά και πολλά στελέχη της.

Τι περιμένετε μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Αλαβάνο;

Χρόνια μιλάμε για αυτό το θέμα και κάνουμε μια πρόταση, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει γίνει πράξη. Πιστεύω όμως ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν γινόταν, από την άποψη της περιέργειας. Δηλαδή, να κάτσουμε και να δούμε μαζί με το Συνασπισμό όχι πού διαφωνούμε, αλλά πού συμφωνούμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόγραμμα. Ας το πάρει ο Συνασπισμός μαζί με μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να μας πει ότι εμείς διαφωνούμε από αυτές τις 60 σελίδες, στις 25 ή στις 30 ή στις 40. Μετά να δούμε από τα άλλα που λένε ότι είναι αντικείμενο διαφωνίας, τι είναι διαπραγματεύσιμο. Δεν έχουμε πει ότι θα συγκυβερνήσουμε για πάντα. Εχουμε μιλήσει για ένα κοινό πρόγραμμα συγκυβέρνησης δύο ετών.

Με τον κ. Αλαβάνο και τον κ. Τσίπρα μπορεί να γίνει αυτό;

Τα πρόσωπα είναι αποφασιστικά για τη λήψη ορισμένων πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν, δηλαδή, στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση. Για τη διαμόρφωση μιας κοινής εργασίας και αργότερα μιας κοινής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κύριος Αλαβάνος και ο κύριος Τσίπρας για την εκτέλεση του συμφωνημένου όγκου δουλειάς είναι ικανότατα πρόσωπα.

Καταλαβαίνω πως δεν βλέπετε προϋποθέσεις συγκυβέρνησης με το Συνασπισμό. Προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. υπάρχουν;

Ο κ. Καραμανλής μιλάει συνεχώς για υπευθυνότητα και συναίνεση. Ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε πολύ αργά την υπευθυνότητα και τη συναίνεση, αφού περιφρόνησε και κακοποίησε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί μία τετραετία αγέρωχα. Ο μεγάλος συνασπισμός ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. μπορεί να προκύψει μόνο ως προϊόν έσχατης ανάγκης. Αν, δηλαδή, ο ελληνικός λαός επιβάλει επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις, που κάθε φορά δεν θα δίνουν σε κανέναν την αυτοδυναμία. Πιστεύω όμως ότι ο ελληνικός λαός, προκειμένου να αποφύγει τη Ν.Δ. και την αστάθεια, θα δώσει λύση και αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, που εξάλλου διατηρεί αυτή τη στιγμή την πρωτοπορία.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 01.02.09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s