Αλέξης Τσίπρας: «Ομορος χώρος δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κόσμος του»

Σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για τη στάση του στο θέμα του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΕΤ.Κ. Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «επενδύει στην κυβερνητική φθορά» και σημειώνει ότι «η κοινωνία θέλει άλλη κατεύθυνση, όχι απλώς άλλη κυβέρνηση». Επίσης, δεν απαντά στις δηλώσεις Κωνσταντόπουλου και τονίζει ότι «Αριστερά που δεν είναι ισχυρά συνδεδεμένη με τα κοινωνικά κινήματα είναι απονευρωμένη και ανίσχυρη».

Σας κατηγορούν για παλινωδίες. Τη μία αποκλείετε σε όλους τους τόνους κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την άλλη το αποκαλείτε «όμορο χώρο». Τι απαντάτε;

Εχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι συνεργασίες απαιτούν προγραμματικές συγκλίσεις και προγραμματική αξιοπιστία. Το ΠΑΣΟΚ επενδύει στην κυβερνητική φθορά. Δεν έχει διατυπώσει σαφείς προγραμματικές θέσεις. Και όταν το κάνει, συνήθως διατυπώνει περισσότερες από όσες χρειάζονται. Μιλήσαμε για όμορο χώρο γιατί πράγματι με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ έχουμε βρεθεί μαζί στις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Ωστόσο, με το ΠΑΣΟΚ σας ενώνει η αντίθεσή σας στην κυβερνητική πολιτική. Αυτό δεν είναι μια καλή αφετηρία είτε για μελλοντική συνεργασία είτε για κοινή αντιπολιτευτική δράση;

Προτάσεις για κοινή αντιπολιτευτική δράση έχουμε κάνει επανειλημμένα και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν ότι επιμένουμε σε ζητήματα που μας χωρίζουν. Φαίνεται ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση είναι απλώς ότι δεν είναι κυβέρνηση το ίδιο. Αλλά αυτό δεν αφορά την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία θέλει άλλη κατεύθυνση, όχι απλά άλλη κυβέρνηση.

Πώς μπορούν εντός Ε.Ε. να υλοποιηθούν κάποιες προβλέψεις του προγράμματός σας, όπως οι κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση ή οι εταιρίες κοινωνικού οφέλους;

Το πλαίσιο πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διάτρητο. Αμφισβητείται από τους πάντες, ακόμα και από ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Σας διαβεβαιώνω ότι ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο μπορεί να πετύχει πάρα πολλά, αν στηρίζεται στην κοινωνική διεκδίκηση και τους αγώνες των εργαζομένων. Αν οι άνθρωποι διεκδικήσουν αποφασιστικά το δικαίωμά τους σε μια άλλη πολιτική, αυτή η πολιτική είναι κάτι περισσότερο από εφικτή.

Η προχθεσινή εκδήλωση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, που είχε πολύ κόσμο, εγκαινιάζει μια τακτική διακριτού πολιτικού στίγματος και λόγου. Σας ανησυχεί;

Γιατί να με ανησυχεί; Η ελεύθερη δημόσια διατύπωση διακριτών απόψεων είναι κατάκτηση για τον χώρο μας. Σας υπενθυμίζω ότι κάναμε υποδειγματικό συνέδριο, πολιτικότατο και με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διαφορετικές απόψεις. Πράγμα που, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν έχουμε δει από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.

Εχουν διατυπωθεί κατηγορίες για «πολλαπλά κέντρα λήψης αποφάσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακούσαμε και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, να λέει ότι ουσιαστικά δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΝ.Αισθάνεστε ότι παίζετε «δεύτερο ρόλο», κύριε πρόεδρε;

Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένοι στις κοινωνικές διεκδικήσεις, στους αγώνες της νεολαίας, των αγροτών, των εργαζομένων, στις μικρές και μεγάλες νίκες της κοινωνίας και των πολιτών. Και τα αποτελέσματα από αυτή τη δουλειά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Αρκετοί, και από τον χώρο τον δικό σας, υποστηρίζουν ότι επενδύετε υπερβολικά στα κινήματα και αντιμετωπίζετε με λιγότερο ενδιαφέρον τους θεσμούς και την κεντρική πολιτική.

Κανένα μαζικό κόμμα δεν μπορεί να είναι αδιάφορο για τους θεσμούς και την κεντρική πολιτική. Αλλά η Αριστερά χωρίς ισχυρή σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα είναι μια Αριστερά απονευρωμένη, ανίσχυρη, που δεν ενοχλεί κανέναν. Η πρόθεσή μας είναι να φέρουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή τη φωνή των αδύναμων, την ανάγκη για κοινωνικό κράτος, την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, την προστασία των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος. Και αυτό το κάνουμε μόνο αντλώντας δύναμη από τους κοινωνικούς αγώνες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναγάγει τις ευρωεκλογές του Ιουνίου σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Για εσάς οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αναμέτρησης;

Ποτέ δεν υπήρξαν στην Ελλάδα ευρωεκλογές που να μην έχουν τέτοιο χαρακτήρα. Ειδικά σε περιόδους σοβαρής κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Πιστεύουμε όμως ότι στις ευρωεκλογές αυτές θα πρέπει να μην υποβαθμιστούν και τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, την πολιτική και οικονομική της κατεύθυνση και τον ρόλο των λαών της. Πολλά ζητήματα κεντρικής στρατηγικής που αφορούν την οικονομία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επομένως το αν θα υπάρξει μια διαφορετική κατεύθυνση εξαρτάται από την πάλη και τον συντονισμό των εργαζομένων σε όλες τις χώρες.

Εχετε καταλήξει στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου θα αποφασιστεί με ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθεση όλων των προτάσεων. Ο σκοπός είναι να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο που θα προβάλλει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία θα προσέθετα και την ενότητα πολλών διαφορετικών αριστερών ρευμάτων και τη διαρκώς διευρυνόμενη απήχησή του. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου της αριστεράς, ο οποίος διευρύνεται προς μεγάλα τμήματα της νεολαίας, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά σε συνθήκες επισφάλειας, καθώς και πολίτες με ισχυρά κοινωνικά και οικολογικά αντανακλαστικά.

Μετά την υποχώρηση του ΠΑΟ, που σας κάλεσε για διάλογο, βλέπετε ότι ανοίγει ο δρόμος για κατασκευή μόνο γηπέδου και όχι Mall στον Ελαιώνα;

Ο δρόμος είναι ανοιχτός και το έχουμε επισημάνει από την αρχή. Νομίζουμε ότι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο. Το εμπόδιο στην κατασκευή του γηπέδου είναι αυτοί που έχουν συνδέσει το γήπεδο με το εμπορικό κέντρο και οι οποίοι ασκούν πίεση, όχι για το καλό του Παναθηναϊκού, ούτε για το καλό της πόλης, αλλά τα δικά τους συμφέροντα. Αυτοί όμως δεν ενδιαφέρονται για το γήπεδο. Ο Κακλαμάνης επείγεται για το Mall και όχι για το γήπεδο του ΠΑΟ. Δεν θα του γίνει η χάρη. Αυτό που θα κατασκευαστεί θα είναι το γήπεδο και γύρω γύρω πράσινο.

  • ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,  Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 01.02.09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s