Γ. Γιακουμάτος: «Διορθώνουμε πορεία ή πέφτουμε σε ξέρα»

Συνέντευξη: Γ. Γιακουμάτος

Αλλαγή πολιτικής ζητάει από τον Κ. Καραμανλή ο Γ. Γιακουμάτος. «Ή ο καπετάνιος διορθώνει την πορεία ή πέφτουμε σε ξέρα» λέει, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά αφελείς» όσους μιλούν για πρόωρες εκλογές. Παρά την πικρία του για τη μη υπουργοποίησή του, πάντως, δεν θέλει να κρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού.

Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

* Βλέπουμε αγροτικές κινητοποιήσεις και κοινωνική αντίδραση. Αρκεί η χορήγηση κάποιων επιδομάτων για όλα αυτά;

– Τα μέτρα για τους αγρότες είναι γενναία. Πιστεύω ότι οι αγρότες το κατανοούν αυτό, αντιλαμβανόμενοι και την κρισιμότητα της ελληνικής και της διεθνούς συγκυρίας. Λειτούργησαν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και γι’ αυτό άνοιξαν και οι δρόμοι. Γιατί κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση έκανε και με το παραπάνω αυτό που μπορούσε. Γενικά, όμως, είμαι εναντίον της επιδοματικής πολιτικής. Τα επιδόματα λειτουργούν ως ασπιρίνη, σε μια βαριά νόσο εφαρμόζουμε εντατική θεραπεία. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε: Ποιος είναι πραγματικός αγρότης, ποιο είναι το κόστος παραγωγής και το κόστος του χρήματος. Και τότε να έλθει η κυβέρνηση να δώσει πραγματικά αντισταθμιστικά οφέλη.

* Βλέπετε αλλαγές στην οικονομική πολιτική, μετά την αντικατάσταση του Γ. Αλογοσκούφη;

– Η αντικατάσταση του συντρόφου και αγωνιστή Γιώργου Αλογοσκούφη δεν έχει σχέση με την οικονομική πολιτική. Η πολιτική δεν ήταν προσωπική. Ηταν κυβερνητική. Μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο πλανήτης στη μεταπολεμική περίοδο, θεωρώ πως το δόγμα μας πρέπει να είναι πρώτα η κοινωνία και οι πολίτες και μετά η επιτήρηση και τα ελλείμματα. Για τους οικονομικά ασθενέστερους, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα. Αυτή η στόχευση δεν πρέπει και να γκρεμίσει ό,τι χτίσαμε με την ΟΝΕ. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα: Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα πληρώνει για μισθούς στο Δημόσιο 21,5 δισ. ευρώ. Είμαστε η χώρα του ενός εκατομμυρίου δημόσιων υπαλλήλων. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε την πρόταση του Κ. Σημίτη, για κάθε τρία άτομα που θα αποχωρούν από το Δημόσιο να προσλαμβάνονται δύο;

* Η Ν.Δ. έπεται του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Τι πάει λάθος στην κυβέρνηση;

– Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει κάποια χαρακτηριστικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι σαν την πυξίδα στο σκάφος η οποία δείχνει στον καπετάνιο ότι παρεκκλίνει της σωστής πορείας του. Και τότε ο καπετάνιος ή διορθώνει την πορεία του ή πέφτει σε ξέρα.

* Εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές;

– Οποιος σκέπτεται εκλογές τώρα θα τον θεωρούσα λίαν επιεικώς πολιτικά αφελή. Αλλωστε και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές. Αλίμονο αν με το παραμικρό, προσφεύγαμε σε εκλογές.

* Πώς εξηγείτε το ότι ο πρωθυπουργός δεν σας συμπεριέλαβε στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό;

– Δεκαοχτώ χρόνια εκλέγομαι βουλευτής, υπηρετώντας τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, με μόνο μου όπλο την αλήθεια, τα οράματα και τα όνειρά μου. Και το έχω πληρώσει ακριβά αυτό. Ο στρατιώτης εκτελεί αποστολές και εντολές -δεν τις επιλέγει. Συνταγματικά το προνόμιο της επιλογής κυβέρνησης είναι του πρωθυπουργού.

  • Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 01/02/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s