Νέος Πατριάρχης Ρωσίας ο Κύριλλος

Μεταρρυθμιστής και με πολύ καλές επαφές στο εξωτερικό θεωρείται ο νέος ρώσος Πατριάρχης Κίριλλος, 63 ετών (ΕΡΑ/ SΕRGΕΙ CΗΙRΙΚΟV)

Άνετη η εκλογή του με 502 ψήφους σε σύνολο 677 στον Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος

ΜΟΣΧΑO Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Κύριλλος εξελέγη χθες πανηγυρικά νέος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας. Η ψηφοφορία, η οποία έγινε στον μεγαλοπρεπή Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος στη Μόσχα, αποδείχθηκε ένας απλός περίπατος για τον ως χθες «υπουργό Εξωτερικών» της ρωσικής Εκκλησίας. Ο κ. Κύριλλος απέσπασε 502 ψήφους από τα 677 έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, Μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόβσκ κ. Κλήμη ς πήρε 169 ψήφους. Στη διαδικασία συνολικά συμμετείχαν 702 εκλέκτορες.

Η υπεροχή του κ. Κυρίλλου φάνηκε και από την πρώτη ψηφοφορία, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή, για να καταρτιστεί το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Στην ψηφοφορία αυτή συμμετείχαν μόνο οι επαρχιούχοι μητροπολίτες, αρχιεπίσκοποι και επίσκοποι. Ο Μητροπολίτης Σμολένσκ πήρε 97 ψήφους εκλεκτόρων έναντι 32 του κυρίου αντιπάλου του, Μητροπολίτη Καλούγκα και Μπορόβσκ κ. Κλήμη, και 16 του Μητροπολίτη Μινσκ και Σλουτσκ κ. Φιλάρετου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη ενώ το βλέμμα όλης της Ρωσίας, με πρώτο τον πρόεδρο της χώρας Ντμίντρι Μεντβέντεφ, αλλά και τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ήταν στραμμένο στον Ναό του Σωτήρος. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας ενημερώνονταν για τα όσα συντελούνταν στην πόλη τους κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης και δεν παρακολουθούσαν άμεσα τα γεγονότα. Και οι μόνοι που φαίνεται ότι συμμετείχαν με εκδηλώσεις στο μεγάλο γεγονός είναι μία δράκα κληρικών και πιστών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το άγαλμα του Φρίντριχ Εγκελς, σε απόσταση αναπνοής από τον Ναό του Σωτήρος, και διαδήλωναν υπέρ μιας εκλογής η οποία θα προερχόταν από το Αγιο Πνεύμα. Κρατώντας σταυρούς στα χέρια και με πανό τα οποία δήλωναν την αντίθεσή τους στα σχίσματα. Παρά το ψύχος συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί και αποχώρησαν μπροστά από το άγαλμα αργά το βράδυ.

Οι περισσότεροι από τους περαστικούς δεν έδειχναν να εντυπωσιάζονται από το θέαμα και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κοντοστάθηκαν για να μάθουν αν υπήρχαν εξελίξεις και πληροφορίες για τα όσα συντελούνταν. Στόχος, όμως, των συγκεντρωμένων ήταν τα μέλη της Τοπικής Συνόδου, οι αρχιερείς, οι μοναχοί, οι θεολόγοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των πιστών στους οποίους έστελναν ένα σαφές μήνυμα: «Επιλέξτε Πατριάρχη εκλεγμένο από το Αγιο Πνεύμα». Ο νέος Πατριάρχης, το κοσμικό όνομα του οποίου είναι Βλαντίμιρ Γκουντιάεβ, είναι 63 ετών και ήταν μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου και «υπουργός Εξωτερικών» της Ρωσικής Εκκλησίας. Ως πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, βρέθηκε κατά καιρούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, από την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική και την Ασία, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και η ίδρυση ναού στη χώρα αυτή.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s