Φάνη Πάλλη-Πέτραλιά: «Διπλό δώρο Πάσχα για τους ανέργους»

  • Η υπουργός Απασχόλησης μιλάει για τα έκτακτα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης και επιχειρεί να τα αποσυνδέσει από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά προαναγγέλλει νέο σχέδιο για τους ανέργους νεαρής ηλικίας, ενώ εκτιμά ότι η χώρα μας θα αποφύγει εκρήξεις της ανεργίας επειδή η απασχόληση θα στηριχθεί από τον τουρισμό και τις κατασκευές

Συνέντευξη στον Β. ΧΙΩΤΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ Πάσχα για τους ανέργους και μόνιμες ρυθμίσεις για τους ανέργους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση προαναγγέλλει η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει στη λήψη έκτακτων μέτρων για τη συγκράτηση της ανεργίας λόγω της διεθνούς κρίσης και όχι επειδή προετοιμάζονται πρόωρες εκλογές. Η κυρία Πετραλιά τονίζει επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί νέο κυβερνητικό σχέδιο για τους ανέργους νεαρής ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα αποφύγει εκρήξεις της ανεργίας επειδή η απασχόληση θα στηριχθεί από δυναμικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και οι κατασκευές.

– Οι προβλέψεις της ΕΕ για την ανεργία στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ρόδινες. Φοβάστε έκρηξη της ανεργίας; Μπορείτε να την τιθασεύσετε;

«Ακόμη και στις πιο αυστηρές προβλέψεις της Κομισιόν, κύριε Χιώτη, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και ανεργία χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Η δική μας δουλειά είναι τώρα να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα από τα προβλεπόμενα, όπως κάνουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αν δείτε συγκριτικά τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα τελικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 2005 ως σήμερα, αυτό φαίνεται. Η Κομισιόν προέβλεπε κάθε χρόνο περίπου μία ή μιάμιση μονάδα αύξηση της ανεργίας και κάθε χρόνο καταφέρναμε να διαψεύσουμε τα δυσοίωνα σενάρια. Να θυμίσω επίσης ότι οι δικές μας εκτιμήσεις για την ανεργία είναι ότι το 2008 θα κλείσει σε επίπεδα κοντά στο 7,5%. Χαμηλότερα δηλαδή και από τις δύο προβλέψεις της Κομισιόν, με χειρότερη αυτή που αναφέρονταν σε ποσοστό 8,3%».

– Λέτε,δηλαδή,ότι δεν θα έχουμε έκρηξη…

«Χωρίς να διακινδυνεύω βεβιασμένες εκτιμήσεις, και ιδιαίτερα συνδέοντας τον ρυθμό ανάπτυξης με την ανεργία, πιστεύω πως ναι, δεν θα έχουμε έκρηξη. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες, η στρατηγική μας επικεντρώνεται σε αυτά τα δομικά προσδιοριστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο που καθορίζουν και δραστικά τη διαμόρφωση του δείκτη της ανεργίας. Οσο περισσότερο οχυρώσουμε αυτούς τους τομείς τόσο λιγότερες επιπτώσεις θα έχουμε από την κρίση στον τομέα της απασχόλησης».

– Εχετε διαπιστώσει κρούσματα εταιρειών που εκβιάζουν την κυβέρνηση με απολύσεις για να εξασφαλίσουν οικονομική στήριξη;

«Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση ήταν σαφές και ξεκάθαρο από την αρχή. Δεν πρόκειται να γίνει η κρίση άλλοθι για διαταραχή των εργασιακών δικαιωμάτων και για καταφυγή σε καταχρηστικές απολύσεις. Και να είστε σίγουρος, κύριε Χιώτη, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τα περί εκβιασμού, λοιπόν, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να τα σχολιάσω γιατί απλούστατα η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν και στο όνομα κανενός. Αποφασίζει και λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των πολιτών και κυρίως εκείνων που πιέζονται περισσότερο από τη δύσκολη συγκυρία. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και θα ενισχύσουμε με όσα περιθώρια έχουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Και τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και τους ανέργους».

– Η στάση που ακολουθούν τα συνδικάτα βοηθά την κυβέρνηση ή όχι;

«Το ερώτημα που πρέπει να κάνει ο καθένας στον εαυτό του, από όποια θέση κι αν υπηρετεί τους πολίτες, είναι αν η στάση που ακολουθεί βοηθά, συνδράμει προς την κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση με τις λιγότερες επιπτώσεις. Η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει την πολυτέλεια για κόντρες και για συσχετισμούς στο όνομα των εντυπώσεων ή της διανομής των ρόλων εξουσίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι χρειάζεται να ακολουθήσουμε έναν κοινό προσανατολισμό. Και είναι βέβαιον ότι τα συνδικάτα, που βρίσκονται κοντά στους πολίτες και εκπροσωπούν τα συμφέροντα εργαζομένων, το κατανοούν απόλυτα. Σε ό,τι με αφορά, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Απασχόλησης, η διάθεση για συνεργασία ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία των εργαζομένων είναι και δεδομένη και αποδεδειγμένη».

– Τι θα κάνετε για τους ανέργους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και δεν μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

«Ηδη έχουμε κάνει την πρώτη παρέμβαση με τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος, του προγράμματος “Πλησίον της σύνταξης”. Αφορά ανέργους τουλάχιστον δύο μηνών που τους υπολείπονται ως 1.500 ένσημα και ως πέντε χρόνια για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δεν λύνει όλο το πρόβλημα, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Και γίνεται τώρα μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια προς τις επιχειρήσεις ώστε να διευρυνθούν περαιτέρω οι θέσεις που υπάρχουν και να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους».

– Μελετάτε ρύθμιση για συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με 3.500 ημέρες ασφάλισης;

«Το μελετάμε πράγματι. Μελετάμε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει λύση και μετά το τέλος της ισχύουσας προθεσμίας, δηλαδή το τέλος του έτους».

– Θα πάρουν οι άνεργοι διπλό δώρο Πάσχα,όπως έγινε και τα Χριστούγεννα;

«Η νομοθετική ρύθμιση έγινε για το επίδομα των Χριστουγέννων, που ήδη δόθηκε, και είναι έτσι διατυπωμένη που να μπορεί να ξαναδοθεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό βοήθημα που το ΠαΣοΚ το χαρακτήρισε με τον αναιδή όρο “μπαξίσι”. Μα αν θεωρούν μπαξίσι την ενίσχυση των ανέργων, τότε το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι ακόμη βρίσκονται πολύ μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες».

– Εχει ανάγκη το Δημόσιο 60.000 ανειδίκευτους υπαλλήλους, όταν έχει ήδη πλεονάζον προσωπικό;

«Πρώτον, οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρεστε δεν είναι ανειδίκευτοι υπάλληλοι αλλά επιδοτούμενοι άνεργοι. Ανθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι και κάποια στιγμή έχασαν τη δουλειά τους. Δεύτερον, ο αριθμός αυτός είναι το σύνολο των ανθρώπων που μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό που αυτή τη στιγμή υπάρχει για τη δυνατότητα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και που απευθύνεται και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια και προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια, δεν υποχρεώνουμε κανέναν- ούτε επιχείρηση ούτε δημόσιο οργανισμό ούτε προφανώς τον ίδιο τον άνεργο- να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας».

– Η αντιπολίτευση όμως σας κατηγορεί ότι «πουλάτε ελπίδες για προσλήψεις στο Δημόσιο»…

«Δεν είναι έτσι. Αλίμονο αν παραμένουμε άπρακτοι από τις πολιτικές νευρώσεις της αντιπολίτευσης και τον φόβο μήπως κάποιοι μας κατηγορήσουν για άλλες σκοπιμότητες. Η αλήθεια, κύριε Χιώτη, είναι ότι σήμερα γίνεται ένα πολύ γενναίο και σημαντικό βήμα για να στηρίξουμε την απασχόληση και να μη μείνουμε μόνο σε κάποια βοηθήματα στην ανεργία. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Επειδή λοιπόν η πολιτική μας δεν μπορεί να αντικρουστεί, αρχίζει η υποκρισία και η καχυποψία. Τι θέλει, δηλαδή, η αντιπολίτευση; Να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ανοχύρωτους, ενώ έχουμε τη δυνατότητα;».

– Ολα αυτά πάντως μυρίζουν εκλογές. Το παραδέχεστε κι εσείς, φαντάζομαι. Το ίδιο θα λέγατε και εσείς αν ήσασταν στην αντιπολίτευση…

«Αυτό που ισχύει είναι ότι παίρνουμε έκτακτα μέτρα και για αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Αυτό κάνει οποιαδήποτε υπεύθυνη κυβέρνηση στον κόσμο με την κρίση που υπάρχει. Το ξαναλέω: δεν μπορούμε να λειτουργούμε με βάση τις φοβίες του καθενός και τις πολιτικές νευρώσεις της αντιπολίτευσης. Οποιος δεν έχει προτάσεις προσπαθεί να ψελλίσει άναρθρες πολιτικάντικες κριτικές. Αν δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε τι σημαίνει μια παγκόσμια οικονομική κρίση και τη βλέπουν ως ευκαιρία επιφανειακής εσωτερικής κόντρας που κάτι μπορούν να κερδίσουν από αυτό, τότε δεν έχει νόημα κανενός τύπου απάντηση πέραν από αυτήν που θα λάβουν από τους πολίτες».

– Πώς θα αντιμετωπίσετε την αύξηση της ανεργίας στις νεαρές ηλικίες;

«Εχουμε εδώ και καιρό προχωρήσει με προτεραιότητα στους νέους σε μια μεγάλη στροφή στην αντίληψη για την απασχόληση. Σχεδιάζουμε ενεργητικές πολιτικές με συγκεκριμένη στόχευση. Και αυτό στην πράξη σημαίνει νέα γενιά προγραμμάτων που ενσωματώνουν καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία ώστε να επιτυγχάνεται η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας».

– Πολύ γενικό ακούγεται αυτό. Εχετε κάτι πιο συγκεκριμένο;

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργία νέων πηγών απασχόλησης με την επιδότηση θέσεων εργασίας σε “πράσινα” επαγγέλματα, σε επαγγέλματα δηλαδή με περιβαλλοντολογικό προσανατολισμό όπως, για παράδειγμα, εφαρμογές για εξοικονόμηση ενέργειας. Ηδη από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου μας με 90 εκατ. ευρώ θα ωφεληθούν 7.000 πολίτες. Είναι μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s