Γιάννης Ραγκούσης: «H κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στον εαυτό της»

  • Μιλάει για τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «κυβερνητικό τέλμα» και θεωρεί ότι οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Εκλογές σύντομα προβλέπει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης και επιβεβαιώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για εκλογές. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να απαντήσει ως αντιπολίτευση», απαντά για το θέμα που προέκυψε με τον κ. Παπούλια, θεωρώντας βέβαιη τη νίκη του κόμματός του.

Υπάρχουν περιθώρια για την άλλη πολιτική που επαγγέλλεστε, κυρίως στην οικονομία; Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι η πολιτική της είναι η μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Καραμανλής έχει μεγάλη ιστορική ευθύνη για την κατάπτωση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Η ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου και πολιτικής ήταν αυτά που οδήγησαν στην εγχώρια εκδοχή της κρίσης. Και δεν μιλάω μόνο για την οικονομία. Γιατί κρίση υπάρχει και στην Παιδεία και στην Υγεία και στην Πρόνοια, παντού. Πουθενά, σε κανέναν τομέα δεν παρουσιάζεται ένα στοιχειώδες, σταθερό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών. Υστερα από πέντε συνεχή χρόνια ράβε – ξήλωνε, η κυβέρνηση δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης είναι πια ελάχιστη στην κοινωνία. Νομίζω ότι ούτε και οι ίδιοι έχουν πια εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό τους. Το δείχνουν οι παλινωδίες τους. Το δείχνουν οι αντιδράσεις και η απογοήτευση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Τι διαφορετικό πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από το ΠΑΣΟΚ, όταν όλες οι αναλύσεις μιλούν για κρίση;

Επειδή η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας είναι σε τελική ανάλυση η συζήτηση για την Παιδεία της χώρας, πιστεύω ότι η προχτεσινή ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή για την Παιδεία ξεκαθάρισε το τοπίο. Οριοθέτησε και διαχώρισε το μέλλον από το παρελθόν. Το μέλλον, όπως ορίζεται από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Το παρελθόν, όπως το ζούμε μέσα από το σημερινό τέλμα της κυβέρνησης. Κοιτάξτε, είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον ελληνικό λαό. Είπαμε ότι η χώρα δεν θα βγει από την κρίση εάν δεν αλλάξει πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν εννοούμε απλώς την αλλαγή των προσώπων. Δεν είμαστε οπαδοί τού να φύγουν οι μεν, να έρθουν οι δε. Η χώρα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με συγκεκριμένα άμεσα μέτρα και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση στηριγμένη σε δύο λέξεις-κλειδιά. Δικαιοσύνη και εντιμότητα. Δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών, αλλά και δικαιοσύνη στην κατανομή των καρπών της κοινής προσπάθειας του ελληνικού λαού. Εντιμότητα στη διαχείριση των ιερών χρημάτων του ελληνικού λαού.

Προετοιμάζεστε για εκλογές; Πληροφορίες που λένε ότι «ξεσκονίζετε» τα ψηφοδέλτια αληθεύουν;

Ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά από τις 7 Ιανουαρίου έχει κηρύξει την άτυπη έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Από το καλοκαίρι και μετά δεν έκανε τίποτα. Από τις γιορτές και ύστερα ό,τι κάνει υπακούει όχι στις ανάγκες της χώρας αλλά σε βραχυπρόθεσμες προεκλογικές σκοπιμότητες. Για εμάς η προετοιμασία των ψηφοδελτίων είναι μία μόνον παράμετρος της προετοιμασίας μας για τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες εκτιμούμε ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει λόγω της αδυναμίας του να διαχειριστεί την κρίση.

Θα επιμείνετε στη θέση σας «πρώτα πρόωρες εκλογές και μετά Παπούλιας», όπως την εξέφρασε ο κ. Ρέππας;

Οπως είπε και ο κ. Ρέππας στο πρώτο σκέλος των δηλώσεών του, που αποσιωπήθηκε, την πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την κάνει, με την ψήφο του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, που θα γίνουν πολύ σύντομα. Υπό αυτήν την έννοια, για το τι θα πράξει η αντιπολίτευση το 2010 θα κληθεί να απαντήσει η Ν.Δ.

Ο κ. Μεϊμαράκης, πριν από μία εβδομάδα, είπε από το ίδιο βήμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, βάζοντας τον πήχυ ψηλά. Εσείς πού τοποθετείτε το δικό σας πήχυ;

Εκεί που ήδη τον τοποθετεί και ο ελληνικός λαός. Καθαρή εντολή, σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, για μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Μια μεγάλη αλλαγή θεμελιωμένη σε μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, που διαμορφώνουμε καθημερινά.

Το αίτημα για Προανακριτική θα τα επαναφέρετε ή το θεωρείτε πλέον ανενεργό πολιτικά;

Η κυβερνητική πλειοψηφία στο σύνολό της ανέλαβε τεράστια ευθύνη για την παραγραφή ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Η μοναδική στα χρονικά απόφασή τους να αρνηθούν τη συγκρότηση μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία, υπογραμμίζω, θα είχαν την απόλυτη πλειοψηφία, στέρησε από τον ελληνικό λαό, άρα και από τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, τη δυνατότητα της περαιτέρω διερεύνησης ενός αδιαμφισβήτητου και πανθομολογούμενου σκανδάλου. Πρόκειται για μια απόφαση που ισοδυναμεί με ένα βαρύτατο στίγμα για ένα κόμμα του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών, κάτι που αφορά σε όλα τα κόμματα, είναι έντιμοι Ελληνες.

Η Αριστερά σάς κατηγορεί ότι η αντιπαράθεσή σας με τη Νέα Δημοκρατία τελειώνει στον τομέα της διαχείρισης. Τι απαντάτε;

Οποιοι, γιατί δεν είναι όλοι, από την Αριστερά εξακολουθούν να ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., απλώς συνεχίζουν να διαπράττουν ένα λάθος. Ενα λάθος που χρόνια τώρα πλήττει την αξιοπιστία και την πειστικότητά τους.

Στηρίζετε τους αγώνες των αγροτών. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ ή κατά του κλεισίματος των εθνικών οδών;

Εχουμε εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και στην ωριμότητα των αγροτών. Σεβόμαστε απόλυτα την αυτονομία τους και δεν μας αρέσει να χειραγωγεί κανείς τους αγώνες τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, που προφανώς πλήττεται όταν κλείνουν οι δρόμοι. Αλλωστε οι αγρότες γνωρίζουν ότι οι φυσικοί τους σύμμαχοι στο δίκαιο αγώνα τους είναι οι πολίτες. Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες των αγροτών. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία τούς αναγνωρίζει το δίκαιο του εξαπατημένου. Από έναν πρωθυπουργό που έταζε «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», που τους έταζε ότι ο ίδιος θα έδινε μάχες στην Ευρώπη για τα συμφέροντά τους. Από έναν υπουργό που συμμετείχε στο κλείσιμο δρόμων, ανεβαίνοντας στα τρακτέρ, ενώ τώρα χαρακτηρίζει ακραία τα αιτήματα και τις αντιδράσεις τους.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 25.01.09

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s