«Δεν θα ανεχθούμε προσωπικές στρατηγικές»

  • Ο Λ. Ζαγορίτης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για τους αγρότες και μιλά για πολιτική ενίσχυσης των ασθενεστέρων.

«Δεν θα ανεχθούμε προσωπικς στρατηγικς»

Χαρακτηρίζει «γενναία» τα μέτρα για τους αγρότες, αλλά παραδέχεται εμμέσως ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης που προγραμματίζει επίσκεψη στον κάμπο, κινείται στη λογική της «κοινωνικής πολιτικής» στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας. Προειδοποιεί ότι το κόμμα θα επιβλέπει πιο έντονα το «σεμνά και ταπεινά» των υπουργών και… ξορκίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί ο 151ος βουλευτής που θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία. Επιμένει, πάντως, ότι οι συχνές συσκέψεις των τελευταίων ημερών στη Ρηγίλλης οφείλονται στην προετοιμασία των ευρωεκλογών.

Οι συχνές συσκέψεις που συγκαλείτε εσχάτως εντείνουν τις υποψίες ότι οι ευρωεκλογές σάς δίνουν το άλλοθι ώστε να προετοιμάζεστε διά παν (εθνικό) εκλογικό ενδεχόμενο…

Η προετοιμασία αφορά τις ευρωεκλογές, οι οποίες έχουν πράγματι κοινά χαρακτηριστικά με τις εθνικές. Εκτός από δύο. Τα ψηφοδέλτια και τη δυνατότητα να ψηφίζει ο Ευρωπαίος πολίτης είτε στην πατρίδα του είτε στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα βρίσκεται, αν το δηλώσει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ας μην είμαστε, λοιπόν, καχύποπτοι.

…Και ότι γι’ αυτό το (ορατό) ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παραμείνατε στο τιμόνι της Ρηγίλλης.

Μα, ήταν φυσικό να παραμείνω, αφού εξελέγην γραμματέας μέχρι το 2010. Σε λιγότερο από πέντε μήνες, στις 7 Ιουνίου, έχουμε ευρωεκλογές. Αυτό δεν είναι ενδεχόμενο, ούτε σενάριο. Και βέβαια δεν συνηθίζονται αλλαγές σε κορυφαίο κομματικό επίπεδο εν όψει εκλογών, εκτός εάν υπάρχει εξαιρετικής σημασίας λόγος. Διότι ο χρόνος προσαρμογής έχει μεγάλη αξία.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία, η ψήφος των αποδήμων παραμένει στα συρτάρια.

Δυστυχώς. Το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως, με διάφορες προφάσεις προσπαθεί να εμποδίσει την υλοποίηση της πολιτικής Καραμανλή στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα. Με την πρότασή μας οι Ελληνίδες και οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό θα μπορούν, από το 2011, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε. Να ψηφισθεί νόμος. Αμεσα. Χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να τηρήσουν υπεύθυνη στάση. Εμείς δεσμευτήκαμε και θα το κάνουμε πράξη.

Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα αντέξει για πολύ ακόμη την οριακή πλειοψηφία; Πόσο σίγουρος μπορείτε να είστε ότι δεν θα βρεθεί ο μοιραίος 151ος;

Οι συνάδελφοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Βάζουν πρώτα το συλλογικό και έπειτα το «εγώ». Σέβονται την εντολή εκατομμυρίων πολιτών που, πριν από ενάμιση χρόνο, εμπιστεύθηκαν τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα βρεθεί κάποιος που, χωρίς συναίσθηση ευθύνης, θα βάλει τον τόπο σε περιπέτειες.

Τα αγροτικά στελέχη σας είχαν εκπέμψει σήματα κινδύνου εδώ και δύο, τουλάχιστον, μήνες. Γιατί τόση καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων;

Μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και η ενημέρωση του νέου υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, που είναι γνώστης των αγροτικών προβλημάτων. Σας θυμίζω ότι μόλις πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Και τώρα, με σεβασμό στο κοινοτικό πλαίσιο και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να ικανοποιήσουμε δίκαια αιτήματα. Οι αγρότες δεν είναι ούτε μειωμένης αντίληψης ούτε μειωμένης μνήμης. Γνωρίζουν τις καταστροφικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα. Γι’ αυτό εξακολουθούν να εμπιστεύονται τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή.

Οι αγρότες πάντως δεν νιώθουν δικαιωμένοι και παραμένουν στα μπλόκα…

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι γενναία. Οι αγρότες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως κάνουμε ό,τι μπορούμε -μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες- για να καλύψουμε τις ζημιές τους και να εξισορροπήσουμε την απώλεια του εισοδήματός τους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και θα έχουμε ανοιχτούς δρόμους.

Εσείς προγραμματίζετε επίσκεψη στον κάμπο;

Ασφαλώς. Η πρώτη εξόρμηση που είχα κάνει όταν πρωτοεξελέγην γραμματέας, το 2006, ήταν στον κάμπο, στη Θεσσαλία. Η συνεδρίαση, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων, κράτησε έξι ολόκληρες ώρες. Είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα τότε. Εχω πάει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και θα συνεχίσω να πηγαίνω.

Πληθαίνουν οι υπουργικές αναφορές σε «κοινωνική πολιτική με ευαισθησία». Τελικά αντέχει η ελληνική οικονομία; Δεν είναι δίκαιο να διεκδικήσουν ενισχύσεις κι άλλες κοινωνικές ομάδες;

Η περίοδος αυτή, με τη διεθνή οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους. Και για τη χώρα και για τους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, για εκείνους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Η Ν.Δ. είχε και έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, τους οικονομικά ασθενέστερους. Πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αντοχών της οικονομίας, ενισχύσαμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους πολύτεκνους και όχι μόνον. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε μετά τον ανασχηματισμό, παρά τη μικρή βελτίωση της Ν.Δ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα βγείτε νικητές;

Η ψαλίδα κλείνει συνεχώς. Η κοινή γνώμη στο σύνολό της υποδέχτηκε θετικά τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μειώθηκε δραστικά. Ο Κ. Καραμανλής ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Εχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Ο κόσμος θα μας εμπιστευθεί ξανά. Πρέπει, βεβαίως, να δουλέψουμε όλοι σκληρά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να αποφύγουν λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Εφόσον οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι θετικές, η Ν.Δ. θα είναι και πάλι μπροστά στις εκλογές.

Το κόμμα θα επιβλέπει το «σεμνά και ταπεινά» του νέου κυβερνητικού σχήματος; Γιατί στο πρόσφατο παρελθόν δείξατε να παρακολουθείτε, απλώς, τις εξελίξεις…

Πολλές φορές, στο πλαίσιο του διακριτού ρόλου κόμματος-κυβέρνησης, επισημάναμε λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Χωρίς θορύβους και δημόσιες διαφοροποιήσεις. Χωρίς να προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε επικοινωνιακά. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ένταση. Δουλειά μας είναι να παρεμβαίνουμε θετικά, υποβοηθώντας το κυβερνητικό έργο. Και αν κάποιοι κινηθούν στη βάση προσωπικών στρατηγικών, αν παραβιάσουν αρχές και αξίες, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια.

ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 25.01.09

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s