Βάσω Παπανδρέου: «Υπηρεσιακή αυτή η κυβέρνηση»

Συνέντευξη: Βάσω Παπανδρέου

Στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα το παλέψουμε». Η Βάσω Παπανδρέου είναι σίγουρη για τη νίκη του κόμματός της στις εθνικές εκλογές, τις οποίες μάλιστα βλέπει να γίνονται πολύ σύντομα. Η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα διαφορετικό πρόσωπο» και τονίζει τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου «να μην επιτρέψει φαινόμενα διαφθοράς». * Διαφωνεί ωστόσο με τους συντρόφους της, που, ενώπιον του οικονομικού αδιεξόδου, πρότειναν να ζητήσει μόνη της η Ελλάδα να υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης, σημειώνοντας ότι «προτιμότερο και καλύτερο είναι η αλλαγή της κυβέρνησης». **Η βουλευτίνα της Β’ Αθηνών επιμένει, τέλος, ότι είναι εφικτή η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επαναλαμβάνει ότι «ο Κ. Σημίτης είναι κεφάλαιο για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ». Σπεύδει, ωστόσο, να συμπληρώσει πως «η πρωτοβουλία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες ανήκει στον ίδιο τον Κ. Σημίτη».

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

* Αυτό που συμβαίνει τελευταία στο Αιγαίο συνιστά κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας ή μήπως είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης ν’ αλλάξει η εσωτερική ατζέντα;

– Δεν θα μιλούσα για κλιμάκωση, αλλά για αποθράσυνση. Και, προφανώς, η αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν δίνουμε τα κατάλληλα μηνύματα σε διπλωματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το Ελσίνκι εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς να υπάρξει καν ένα εναλλακτικό σχέδιο. Οι σχέσεις με την Τουρκία μπήκαν έκτοτε στον αυτόματο πιλότο.

* Τι προτείνετε;

– Το ΠΑΣΟΚ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις εξελίξεις. Απαιτείται ψυχραιμία, πιο έντονη επαγρύπνηση και ενίσχυση των ερεισμάτων μας στην Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει τίποτε από την ένταση στο Αιγαίο. Αλλά, βεβαίως, δεν μπορούμε να βαυκαλιζόμαστε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στην τουρκική στάση.

* Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσει η Ελλάδα τη στρατηγική της;

– Ο δρόμος για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από τις Βρυξέλλες. Πρέπει να το αντιληφθούμε και να δουλέψουμε γι’ αυτό.

* Οι εκκλήσεις για ειρήνευση στη Γάζα, χωρίς καθαρή τοποθέτηση απέναντι στη διένεξη, «μυρίζουν» συμψηφισμό. Δεν υπάρχουν θύτες και θύματα;

– Υπάρχουν σίγουρα θύτες και θύματα. Τα θύματα είναι οι παλαιστίνιοι πολίτες και οι θύτες είναι ο ισραηλινός στρατός. Είναι τραγωδία για την ανθρωπότητα αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να σκοτώνουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκείνοι που θα επιβιώσουν θα συγκροτήσουν ακόμα μία γενιά απελπισμένων, που δεν θα έχουν τίποτε να χάσουν.

* Πόσο κοντά είμαστε σ’ ένα καθεστώς επιτήρησης;

– Δεν έχει τόση σημασία αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Η κυβέρνηση επιχειρεί να χρεώσει τα πάντα στη διεθνή κρίση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας είναι συνέπεια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια. Το δημόσιο χρέος, αυξήθηκε κατά 50% από το 2004, η παραγωγική βάση της χώρας μας συρρικνώθηκε και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο. Ολα τα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., η χώρα μας κατέβαινε τα σκαλιά στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

*Τις συνέπειες πότε θα τις δούμε στην καθημερινότητα;

– Εχει έλθει η ώρα του λογαριασμού, δυστυχώς. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, τώρα πια. Τώρα έχουμε και τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και δεν έχουμε ακόμη δει τα χειρότερα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σπασμωδικά, ενώ χρειάζεται σχέδιο σωτηρίας της χώρας. Εδιωξαν τον κ. Αλογοσκούφη, προσπαθώντας να χειριστούν επικοινωνιακά το θέμα και να εμφανιστούν ότι κάνουν στροφή προς την κοινωνία. Είναι φανερό ότι ο ορίζοντάς τους δεν ξεπερνάει τους τρεις-τέσσερις μήνες.

* Σύντροφοί σας έχουν πει ότι καλύτερα να ζητήσουμε μόνοι μας την εποπτεία διεθνών οργανισμών. Συμφωνείτε;

– Είναι προτιμότερο, και σίγουρα θα έχει πιο θετικά αποτελέσματα, να ζητήσουμε αλλαγή κυβέρνησης.

* Εχετε προβλέψει εκλογές μέσα στο 2009. Επιμένετε;

– Απλώς, δεν μπορώ να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Η νέα κυβέρνηση, αυτή που προέκυψε από τον ανασχηματισμό, έχει έναν χαρακτήρα υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ολοι οι υπουργοί ετοιμάζονται για εκλογές, γιατί απλώς αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν. Και αυτό είναι το δυστύχημα για τη χώρα. Οι εκλογές έγιναν πριν από 16 μήνες. Η Ν.Δ. νίκησε. Ολοι θεώρησαν τότε ότι ήταν μια σκληρή δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική κοινωνία.

* Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν έχει πείσει ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Η δυσπιστία των πολιτών συνολικά για το πολιτικό σύστημα αγγίζει και εσάς…

– Ας περιμένουμε την κρίση των πολιτών. Δεν παραγνωρίζω ότι ζούμε σε μια εποχή δυσπιστίας. Αλλά θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση, δίνει πλέον ένα ξεκάθαρο στίγμα. Εχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα. Μιλάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, δεν υποσχόμαστε πράγματα και θαύματα. Δεν κρύβουμε την αλήθεια για την κατάσταση, ούτε προσποιούμαστε ότι αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση για να μπούμε και πάλι στον δρόμο της προόδου.

* Δεν σας φοβίζει η κατάσταση που θα κληρονομήσετε;

– Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και μετά από την νίκη του ΠΑΣΟΚ, διότι εδώ μας έχει φτάσει αυτή η κυβέρνηση. Αλλά θα παλέψουμε.

* Μία από τις αιτίες των εκλογικών ηττών του ΠΑΣΟΚ ήταν και η έκταση της διαφθοράς. Εχετε αλλάξει; Εχετε εκκαθαρίσει τις τάξεις σας από πρόσωπα που σας στιγμάτισαν;

– Μετά από την εκλογική ήττα του 2007, είχα υποστηρίξει την ανάγκη της αυτοκάθαρσης, με σημαντικό προσωπικό κόστος. Σήμερα, όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, σε όλη την Ελλάδα. Οι αλλαγές, τόσο στις δομές όσο και στα πρόσωπα, είναι πολύ μεγάλες. Βεβαίως, αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η διαρκής δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου να μην επιτρέψει φαινόμενα που θα βλάψουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ.

* Και αυτοδυναμία, και κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βολικό ακούγεται.

– Και πολύ λογικό, από την άλλη πλευρά. Ενα κόμμα δικαιούται να επιζητεί την αυτοδυναμία, αλλά πρέπει να έχει και τη σοφία να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και απαιτούνται ευρύτερες συνεννοήσεις.

* Πώς θα συνεργαστείτε όμως, με ένα κόμμα που ζητάει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, κατάργηση των συνθηκών του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, του Συμφώνου Σταθερότητας;

– Υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία μπορεί και πρέπει κανείς να συνεργαστεί, αλλά σίγουρα δεν χωρούν όλα στις συνεργασίες. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι το πρόγραμμα του ενός ή του άλλου αλλά η ελληνική κοινωνία.

* Ακούγονται φωνές ότι ο Γ. Παπανδρέου οφείλει να δείξει τα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσει. Πρέπει να το κάνει;

– Μετά τις εκλογές του 2004, είχα παρατηρήσει ότι για μεγάλο διάστημα τα μέσα ενημέρωσης, όποτε προέκυπτε κάποιο μεγάλο ζήτημα, δεν ασχολούνταν τόσο με τις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά αναλώνονταν να ρωτούν «τι κάνει το ΠΑΣΟΚ», λες και ήταν ακόμα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και τώρα. «Ποιοι θα είναι οι υπουργοί;» Μα αυτό είναι το θέμα;

* Εχετε την πολυτέλεια να πάτε σε εκλογές με το πρόβλημα του πρώην πρωθυπουργού, του Κ. Σημίτη, σε εκκρεμότητα;

– Πολυτέλειες δεν έχουμε, γενικώς. Εχω πει ότι ο κ. Σημίτης είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν και η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/01/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s