«Κυβέρνηση αρίστων» από το ΠΑΣΟΚ. Με συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών και κεντροδεξιών προτείνει ο Θ. Πάγκαλος

http://www.greekinsight.com/lib/thumbs/showImage.php?fn=222200862731_POLITIK_ETH_599.jpg&wth=470

Συνέντευξη στον Κωνσταντινο Ζουλα,  Η Καθημερινή, 18/01/2009. Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί ως επόμενη κυβέρνηση ευρύτερα στην κοινωνία, στελεχώνοντας το υπουργικό του συμβούλιο και με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από όλους τους χώρους ακόμη και από την κεντροδεξιά «αν ασπάζονται το πρόγραμμά μας», επισημαίνει σήμερα ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος. Ο συχνότατα απρόβλεπτος πολιτικός εκτιμά μάλιστα ότι στις «λιτανείες του επικείμενου Πάσχα η Ν.Δ. δεν θα είναι κυβέρνηση», αλλά για παν ενδεχόμενο καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να μεταθέσει για το απώτερο μέλλον την… έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ» και να συμβιβαστεί στην ιδέα μιας «διετούς ή τετραετούς σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ βάσει όσων μας ενώνουν». Τέλος προτείνει ακόμη και το βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, «αν συνεχίσει τις προκλήσεις της», ενώ αναφέρει ότι «έσκασε στα γέλια» όταν είδε «τον γκροτέσκο Αρη Σπηλιωτόπουλο να λέει tabula rasa».

– Θέλω να ξεκινήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού αποδίδετε την αλλαγή της στάσης του σε σχέση με την ανοχή που επεδείκνυε μέχρι πρότινος σε κάποιες μορφές βίας;

– Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την αφελή αυταπάτη ότι θα επαναλαμβανόταν η κατάσταση που είχε προκύψει με τις καταλήψεις εναντίον του εκπαιδευτικού νόμου. H επανάληψη όμως δεν είναι ποτέ εξίσου επιτυχημένη με την πρωτότυπη παράσταση. Κάπως έτσι οι κ. Αλαβάνος και Τσίπρας μπέρδεψαν τα πόδια τους και βρέθηκαν εκτός φάσματος. Προφανώς το αντελήφθησαν.

– Διερωτώμαι, ωστόσο, μετά τις 15 θέσεις που διετύπωσε προσφάτως ο κ. Αλαβάνος, αν έχει πλέον νόημα η εμμονή του ΠΑΣΟΚ για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Γιατί πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα που διαφωνούμε; Μπορούμε να συζητήσουμε για τη σύμπραξη μια διετίας ή και τετραετίας για όσα τέλος πάντων μας ενώνουν. Θα μου πείτε τι θα γίνει με τα «υπόλοιπα», όπως αυτά που λέει ο κ. Αλαβάνος για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση συνθηκών της Ε.Ε. κ.λπ. Είναι προφανές ότι ο Συνασπισμός θα πρέπει να μεταθέσει το μεγαλόπνοο αυτό στόχο για το απώτερο μέλλον, αν βέβαια δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.

– Δεν είναι ειρωνικό να λέτε «άσε τα σημαντικά για το απώτερο μέλλον και έλα να τα βρούμε στα ελάσσονος σημασίας»;

– Μα δεν λέω να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του. Αλλά να αντιληφθεί ότι οι θέσεις του αυτές δεν μπορούν να είναι συστατικό στοιχείο μια πρόσκαιρης, από τη φύση της, συμφωνίας για την από κοινού διακυβέρνηση της χώρας.

Η εκλογή Προέδρου

– Εσείς και ο κ. Ρέππας προεξοφλήσατε ότι το ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2010 θα προκαλέσει πειθαναγκαστικά εκλογές αρνούμενο να συμπράξει στην επανεκλογή του κ. Καρ. Παπούλια. Καθώς το ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη συνταγματική αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου από τις εθνικές εκλογές, δεν είναι οξύμωρο να προαναγγέλλει ότι θα κάνει χρήση αυτού του άρθρου;

– Ναι το ζητούσαμε, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο με ευθύνη της Ν.Δ. ισχύει, και η σημερινή κατάσταση στη χώρα είναι απαράδεκτη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συντομεύσουμε την παραμονή της Ν.Δ. στην εξουσία και επομένως κάθε θεσμικό μέσο που διαθέτουμε είναι θεμιτό. Ο κ. Παπούλιας καλύπτει με απόλυτη επάρκεια το έργο του, αλλά οι πολίτες μάς ζητούν να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι η ανάγκη διεξαγωγής εκλογών προηγείται της εκλογής Προέδρου, για το καλό του τόπου.

– Μου λέτε δηλαδή ότι το 2010 θα προκαλέσετε εκλογές ανεξαρτήτως του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση;

– Είναι προφανές.

– Να υποθέσω λοιπόν ότι δεν περιμένετε εκλογές ώς τότε.

– Κάθε άλλο. Μετά βεβαιότητος περιμένω νωρίτερα εκλογές.

– Πότε δηλαδή;

– Υπάρχουν δύο σχολές. Η μία λέει ότι ο Καραμανλής θα κινητοποιήσει τους πολιτευτές του να μαζεύουν σταυρούς για να προπαγανδίσουν την πολιτική του. Αν έχει αυτή την προσέγγιση, θα τις κάνει μετά τον Μάρτιο. Αν αντιθέτως επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ψηφοδέλτιά του από όσους υστέρησαν ή ήρθαν σε αντίθεση με τον ίδιο, τότε θα κάνει εκλογές με λίστα, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό βλέπω ως πιθανότερο σενάριο. Εκτιμώ ότι στις λιτανείες και λοιπές τελετουργίες του Πάσχα θα υπάρχει νέα κυβέρνηση και δεν θα είναι της Ν.Δ.

– Γιατί να επισπεύσει η Ν.Δ. τις εκλογές, όταν από τις δημοσκοπήσεις «βλέπει» ότι χάνει;

– Γιατί αργότερα θα είναι ακόμη χειρότερα. Η πρόσφατη ανάκαμψη της Ν.Δ. ήταν προσωρινό φαινόμενο και θα υπάρξει νέα διεύρυνση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ.

Σε όλη την κοινωνία

– Ας υποθέσουμε ότι επιβεβαιώνεται το σενάριό σας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί τούτη τη στιγμή να εκλεγεί αυτοδύναμο;

– Είναι αρκετά πιθανό και το λέω διότι μερικούς μήνες πριν, θα ήταν εξωφρενικό να το σκεφτόμαστε. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα είναι λάθος να καλέσουμε το κόμμα και να τους πούμε «ελάτε να φτιάξουμε κυβέρνηση και μηχανισμούς εξουσίας». Πρέπει να απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κυβέρνηση προσώπων με αυτή την προσέγγιση.

– Εννοείτε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς ή και προερχόμενους από την κεντροδεξιά;

– Δεν είθισται στην Ελλάδα να έχουμε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, αλλά μερικά πρόσωπα μπορούν να είναι. Και εννοώ από όλους τους χώρους, ακόμη και από την κεντροδεξιά, με την προϋπόθεση βέβαια να ασπάζονται και να θέλουν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση του δικού μας προγράμματος.

– Αν πάλι δεν κερδίσετε την αυτοδυναμία; Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «θα είναι αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα αν πάμε σε 3-4 διαδοχικές εκλογές».

– Εχει δίκιο. Κανείς που έχει ένστικτο επιβίωσης δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας διαδικασίας. Και στη δεύτερη εκλογή, κάτι μπορεί να αλλάξει, αλλά στην τρίτη δεν θα μείνει πέτρα επί πέτρας στη χώρα.

Και με τον ΣΥΡΙΖΑ

– Αρα εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει κατ’ ανάγκην να τα βρείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Προφανώς, και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρωτίστως το κόμμα της Αριστεράς.

– Προ έτους είχατε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του ασύλου στους εξωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων. Τότε αντέδρασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα ασπάζονται τη θέση σας. Αισθάνεστε ότι δικαιωθήκατε;

– Αισθάνομαι δικαιωμένος διότι το άσυλο είναι πολύ μεγάλο ζήτημα ασχέτως του τι λένε βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος. Το άσυλο κατέληξε να γίνει βάση εξόρμησης τρομοκρατών και ανθρώπων που κατέστρεψαν και καταλήστευσαν το κέντρο της Αθήνας. Δεν λέω να μη διαδηλώνουν οι φοιτητές. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει φασισμός στους πανεπιστημιακούς χώρους. Φασισμός μειοψηφικών ομάδων που επιβάλλουν καταλήψεις στην πλειοψηφία. Και δεν είναι μόνο φοιτητές οι καταληψίες, διότι διαφόρων ειδών αλήτες συχνάζουν στα πανεπιστήμια τα οποία έχουν διαλυθεί τελείως με τη συνενοχή των πανεπιστημιακών που έχουν βαρύτατη ευθύνη.

– Θέλω κλείνοντας να σχολιάσετε την πρόταση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου για διάλογο εκ του μηδενός στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.

– Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι εξαιρετικά χαριτωμένος άνθρωπος και απορώ που δεν καταλαβαίνει πόσο γκροτέσκο είναι αυτό που έκανε. Δεν υπάρχει δυστυχώς υπουργός Παιδείας -και δεν εξαιρώ υπουργούς του ΠΑΣΟΚ- που να μην έχει πει τη φράση «ξεκινώ εκ του μηδενός διάλογο». Οταν τον είδα να κινεί τη χαριτωμένη χείρα του και να λέει δύο τρεις φορές «tabula rasa», ειλικρινά έσκασα στα γέλια. Είναι λυπηρό ένας τόσο νέος και προικισμένος άνθρωπος να πίπτει σε τέτοιο βαθμό ανυποληψίας. Ισως η μόνη εξαίρεση να ήταν ο ατυχής Στυλιανίδης, ο οποίος κάτι πήγε να κάνει βάσει των σχεδίων της προκατόχου του, αλλά μεταφέρθηκε στο… Μεταφορών. Eγώ θεωρώ λοιπόν την πρόταση Σπηλιωτόπουλου επικοινωνιακή, δημαγωγική και δεν βλέπω γιατί πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της Ν.Δ.

Ακόμη και βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

– Είπατε προσφάτως ότι θα θέλατε περισσότερη δραστηριότητα του υπουργείου των Εξωτερικών έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Τι εννοούσατε ακριβώς;

– Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ειδοποιήσουμε τους Τούρκους ότι αν συνεχισθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα προβούμε σε μια σειρά από συμβολικές χειρονομίες στην Ε.Ε. και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως γίνουν πολύ ενοχλητικές για όλους μας.

– Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

– Εννοώ όλες τις μορφές δράσης που μας παρέχονται από τα διεθνή και ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά πλαίσια με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες.

– Ακόμη δηλαδή και βέτο στην ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε.;

– Αν χρειασθεί, ναι.

– Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε προσφάτως ότι το υπουργείο Εξωτερικών δυσφόρησε για την επίσκεψη του κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι, κάτι που διαψεύσθηκε από το ΥΠΕΞ. Διερωτώμαι σε τι ωφελεί η δημόσια αυτή κριτική από το ΠΑΣΟΚ.

– Γι’ αυτό ρωτήσετε τον κ. Λοβέρδο που προφανώς είχε κάποιες πληροφορίες μέσα από το υπουργείο. Εφόσον όμως το ΥΠΕΞ το διέψευσε, εμένα μου αρκεί και δεν θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα.

– Αύριο αρχίζει η εκδίκαση της προσφυγής των Σκοπίων κατά τη χώρας μας στη Χάγη. Διακυβεύεται κάτι για τα ελληνικά συμφέροντα;

– Απολύτως τίποτα. Η προσφυγή είναι νομικώς και παντελώς αβάσιμη και ενδεικτική της έλλειψης σοβαρότητας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s