ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα «σοφότερο»

https://i2.wp.com/www.aekbc.gr/LH2UpLoads/DefaultItemPics/2805_1.jpg

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Μηδενική σημασία έχει το ανακάτεμα των ρόλων, γιατί με τέτοιες κινήσεις δεν κατευνάζεται η οργή των πολιτών. Η Μιλένα Αποστολάκη μιλώντας στην «Ε» για τις συνέπειες και τις προοπτικές μιας αναμενόμενης από καιρό εξέλιξης, του ανασχηματισμού:

*Κατηγορεί τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ότι οδήγησαν στην πλήρη αποδόμηση όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, του κοινωνικού κράτους, αλλά και της χώρας ολόκληρης.

*Υποστηρίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι όλοι «σοφότεροι», γιατί γνωρίζουν όχι μόνο τη σημασία του έργου που προσέφεραν στη χώρα αλλά και το κόστος των λαθών, των αστοχιών και των καθυστερήσεων που παρουσίασαν.

*Απορρίπτει ως «ύποπτα» και «πονηρά» τα σενάρια που διακινούν ορισμένοι για συνεργασία με τη Ν.Δ., διότι, όπως τονίζει, οι διαφορές είναι μεγάλες, ευδιάκριτες και καθιστούν κάθε τέτοια απόπειρα «όχι μόνο απολύτως ανέφικτη αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα».

*Καλεί τον ΣΥΝ να αποσαφηνίσει αν εξαντλείται ως κόμμα στα όρια της κινηματικής διαμαρτυρίας ή αν έχει τη διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες που η προοδευτική διακυβέρνηση συνεπάγεται.

*Θεωρεί ότι η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτελεί τραγικό ορόσημο στη βαθιά κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση που μαστίζει τη χώρα και χαρακτηρίζει ως υπεύθυνη τη στάση του ΠΑΣΟΚ τις μέρες της κρίσης.

  • Κάποιοι λένε ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί δώρο του Κ. Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ. Το πιστεύετε, μπορεί να αξιοποιηθεί ως τέτοιο;

«Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός επιχείρησε για ακόμη μία φορά να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με επικοινωνιακά τρικ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι “εξοστρακίστηκε” από την κυβέρνηση ο Γ. Αλογοσκούφης, όταν είναι γνωστό και έχει επανειλημμένως ειπωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι η οικονομική πολιτική δεν αλλάζει. Αλλωστε οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομίας δεν ακολούθησε προσωπική πολιτική, αλλά εφάρμοζε με συνέπεια τις οδηγίες του πρωθυπουργού και το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Και υπ’ αυτή την έννοια, το ανακάτεμα των ρόλων έχει μηδενική σημασία. Οποιος νομίζει ότι με τέτοιες κινήσεις μπορεί να κατευνάσει την οργή, την αγανάκτηση και την απόρριψη των πολιτών, τους υποτιμά για ακόμη μια φορά. Το ΠΑΣΟΚ δεν βασίζει την οικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης του με τους πολίτες στην αξιοποίηση των λαθών και της ανικανότητας της κυβέρνησης. Αντιθέτως, επιδιώκει σταθερά να διευρύνει την πολιτική του αξιοπιστία και απήχηση καταθέτοντας μια πειστική εναλλακτική πρόταση».

  • Πάντως, όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι ακολουθείτε τη συνταγή του «ώριμου φρούτου» απέναντι στην κυβέρνηση, για να μη βρεθείτε στη θέση να δεσμευτείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Τι λέτε;

«Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουμε ότι η ακατάσχετη υποσχεσιολογία, η πλειοδοσία παροχών, καθώς και οι φιλόδοξες εξαγγελίες, που μετά τις επόμενες εκλογές θα ξεχαστούν και δεν θα έχουν καμία αντιστοιχία με την κυβερνητική πολιτική, θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πολίτες απαιτούν υπευθυνότητα και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα αυτά δεν εξαντλούνται στο χώρο της οικονομίας. Αφορούν επίσης τη δομή και λειτουργία του κοινωνικού κράτους, την ανυπαρξία ουσιαστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας και υγείας, τη λειτουργία των θεσμών στην ίδια τη συγκρότηση της κοινωνίας μας. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. οδήγησαν στην πλήρη αποδόμηση όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, του κοινωνικού κράτους, αλλά και της χώρας ολόκληρης. Από την πρώτη μέρα της εκλογής της η κυβέρνηση και τα στελέχη της Ν.Δ. δεν σταμάτησαν να πρωταγωνιστούν σε ολοένα και σοβαρότερα σκάνδαλα, εξαντλώντας την παρουσία τους στην επινόηση και επίκληση κάθε φορά νέων προσχημάτων του τύπου “για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, ασύμμετρες απειλές, παγκόσμια κρίση”, προκειμένου να αιτιολογήσουν την πλήρη ανικανότητα και αποτυχία τους, την εγκατάλειψη του πολίτη καθώς και την προκλητική υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος. Απέναντι σ’ αυτά τα κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα η πολιτική στάση και οι απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ συνιστούν δεσμεύσεις υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Για παράδειγμα, το 5% για την παιδεία και το 2% για την έρευνα θα είναι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτυπωμένα στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει. Οπως επίσης θα αποτυπώνεται στον ίδιο προϋπολογισμό η δέσμευσή μας να ξαναχτίσουμε το ΕΣΥ, το οποίο σκόπιμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθημερινά εξαθλιώνει προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας».

  • Αρκούν οι συγκρίσεις, κ. Αποστολάκη, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για να σας δώσουν και άλλον αέρα στο προβάδισμα;

«Οι συγκρίσεις είναι και αναγκαίες και αναπόφευκτες. Συγκροτούν τη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση. Μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε και να αξιολογήσουμε το παρελθόν μας και να καθορίσουμε το μέλλον μας. Υπ’ αυτή την έννοια κάθε πολίτης καθημερινά και αυτόματα θα έλεγα ανατρέχει στο παρελθόν, αξιολογεί το παρόν και ανάλογα ελπίζει ή απελπίζεται για το μέλλον του. Ασφαλώς όμως το ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται σε αυτή την πραγματικότητα. Είμαστε σήμερα “σοφότεροι” γιατί γνωρίζουμε όχι μόνο τη σημασία και τη δύναμη του σημαντικού έργου που κάναμε στη χώρα, αλλά και το κόστος των λαθών, των αστοχιών και των καθυστερήσεών μας. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ και οι δεσμεύσεις μας αποκτούν άλλη βαρύτητα και κυρίως αποκτούν εχέγγυα για την επιτυχία του εγχειρήματός μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ηγηθεί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που με υπευθυνότητα και συνέπεια θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας».

  • Στη χειρότερη, μέχρι τώρα, περίοδο της κυβέρνησης, τις μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, το ΠΑΣΟΚ μπορεί μεν να κινήθηκε προσεκτικά, δεν έκανε όμως και κάτι το διαφορετικό για να πάρει στην πλάτη του πολιτικά μια δίκαιη κοινωνική αγανάκτηση. Μήπως φοβηθήκατε να ταυτιστείτε κι εσείς, από ορισμένους, με τους κουκουλοφόρους;

«Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αποτελεί τραγικό ορόσημο στη βαθιά κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Τα όσα ακολούθησαν και η γενικευμένη οργή και αγανάκτηση των πολιτών αθροίζονται σε ένα σωρευμένο αίσθημα παρακμής που οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι νιώθουν να κυριαρχεί στη χώρα. Θα ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τυχοδιωκτικό πολιτικά να τοποθετηθεί σε αυτή την κατάσταση με στόχο να τυμβωρυχήσει και να μαζέψει εκλογικά και πολιτικά οφέλη. Το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό που περίμενε κανείς από ένα προοδευτικό σοσιαλιστικό κόμμα. Τοποθετήθηκε με υπευθυνότητα και όχι με όρους μικροκομματικής καπηλείας στη διάρκεια μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης. Γι’ αυτό και αυτή η τοποθέτησή του εξέπεμψε προς τους πολίτες ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, χωρίς να επιτρέπει ουδεμία σκόπιμη ή μη παρερμηνεία».

  • Μήπως σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, θα βλέπατε εφικτή τη συγκρότηση κυβέρνησης δύο μεγάλων κομμάτων ή εκ προσωπικοτήτων με τη στήριξή τους;

«Το πρόβλημα της χώρας δεν οφείλεται ούτε στην έλλειψη συναίνεσης ούτε στην έλλειψη προσωπικοτήτων. Το πρόβλημα της χώρας οφείλεται στην κυβέρνηση και την πολιτική που αυτή εφαρμόζει. Οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, παρά τα όσα αντίθετα κάποιοι “ύποπτα” και “πονηρά” διακινούν, είναι μεγάλες και ευδιάκριτες, καθιστούν δε κάθε απόπειρα προώθησης αντίθετων σεναρίων όχι μόνο απολύτως ανέφικτη αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει ποτέ άλλοθι στη Ν.Δ. και τη δεξιά και αντιλαϊκή πολιτική της. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την ακύρωση της φυσιογνωμίας μας, της ταυτότητάς μας, του ιστορικού λόγου της ύπαρξής μας».

  • Κατά τα άλλα, οι σχέσεις σας με τον ΣΥΝ φαίνεται να έχουν παγώσει. Υπάρχουν περιθώρια να μετακινηθείτε λίγο εσείς, λίγο εκείνοι και να βρεθείτε σε πιο κοντινή απόσταση, να ακούγεστε και περισσότερο μεταξύ σας;

«Οι σχέσεις μας με τον ΣΥΝ προϋποθέτουν και για τα δύο κόμματα ειλικρίνεια, σεβασμό, έλλειψη παλινωδιών και διγλωσσίας. Είναι βέβαιο πως με ευθύνη συχνά και των δύο κομμάτων αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν πάντα. Είναι κέρδος για τη χώρα και για το μέλλον της Αριστεράς οι σχέσεις μας να καθοριστούν από αυτές τις προϋποθέσεις. Ανεξάρτητα όμως από το πλαίσιο που τις καθορίζει, έχει μεγάλη σημασία να αποσαφηνίσει ο ΣΥΝ αν εξαντλείται ως κόμμα στα όρια της κινηματικής διαμαρτυρίας ή αν έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να αναλάβει τις ευθύνες που η προοδευτική διακυβέρνηση συνεπάγεται. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί μέσα από την εκλογική του αυτοδυναμία να αναλάβει ξανά υπεύθυνα τη διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας ότι η αυτοδυναμία του αποτελεί πολιτικό και εκλογικό μας στόχο, δεν αποτρέπει όμως το ενδεχόμενο μιας προγραμματικής μετεκλογικής συνεργασίας προκειμένου το εγχείρημα της αλλαγής, που και πάλι έχει ανάγκη ο τόπος, να έχει εχέγγυα ακόμα μεγαλύτερης επιτυχίας».*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/01/2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s