Προκόπης Παυλόπουλος: «Δεν αποκλείω τίποτα για τη 17 Νοέμβρη»

«Δεν αποκλείω τίποτα για τη 17 Νο�μβρη»

Ανοικτό αφήνει το θέμα της διασύνδεσης ασύλληπτων στελεχών της 17 Νοέμβρη με τους τρομοκράτες που πυροβόλησαν τους αστυνομικούς έξω από το ΥΠΠΟ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος καθώς στην πρώτη του συνέντευξη μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και δεν εκλαμβάνει τίποτα δεδομένο. Εμφανίζεται έτσι να διαφωνεί με απόψεις που θέλουν τη 17Ν να έχει εξαρθρωθεί πλήρως.

 • Εχουμε μπει σε μια νέα εποχή τρομοκρατίας;

Η τρομοκρατία -η ειδεχθέστερη μορφή εγκληματικότητας επειδή στρέφεται ευθέως εναντίον της Δημοκρατίας και εναντίον του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου- επιχειρεί πάντοτε να προσαρμοσθεί στα δεδομένα της εποχής. Τόσο από πλευράς κοινωνικής δομής όσο και από πλευράς τεχνολογίας. Από την άποψη αυτή μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή και ως προς την τρομοκρατία. Ομως η τρομοκρατία παραμένει στο βάθος πάντα η ίδια. Και δεν πρόκειται να επιβιώσει. Η βούληση της Πολιτείας είναι δεδομένη.

 • Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει να έχει κοινά στοιχεία με τη 17 Νοέμβρη;

Η δράση κάθε τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια ειδεχθής μορφή εγκληματικότητας, η οποία έχει, διαχρονικά, κοινά χαρακτηριστικά. Μπορεί να διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά την εποχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο τον οποίο συνεπάγεται και για τη Δημοκρατία και για την κοινωνία.

 • Εχουμε τελειώσει με τη 17 Νοέμβρη; Και ρωτώ επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι ασύλληπτα πρώην ηγετικά στελέχη της 17Ν έχουν αναλάβει τα ηνία της σημερινής τρομοκρατίας.

Η ετυμηγορία της δίκης για την τρομοκρατική οργάνωση της 17ης Νοέμβρη είναι απολύτως σεβαστή. Πλην όμως, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα, δεν πρέπει εκ προοιμίου να αποκλείσουμε τίποτα. Ερευνούμε τα πάντα και δεν πρόκειται να βγάλω κανένα συμπέρασμα μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες. Αλλά με την απάντησή μου αυτή δεν θέλω, σε καμία περίπτωση, να θεωρήσετε ότι εκλαμβάνω κάτι ως δεδομένο. Είναι η απάντηση που πρέπει να δώσω τη στιγμή κατά την οποία ερευνάται το σύνολο της αλήθειας.

 • Ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν τη σημερινή μορφή της τρομοκρατίας να είναι πιο σκληρή και πιο σύνθετη;

Από τη φύση της η τρομοκρατία δεν έχει σχέση με πραγματικό ιδεολογικό υπόβαθρο. Το πρόσχημα της ιδεολογίας το χρησιμοποιούν μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, οι οποίοι είναι εγκληματικοί. Απλώς, στη σημερινή εποχή αποδεικνύεται ότι η ώσμωση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία είναι περισσότερο εμφανής απ’ ό,τι προηγουμένως.

 • Από τη μέχρι τώρα κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας;

Γνωρίζετε το χαρακτήρα μου. Ποτέ δεν έβγαλα συμπεράσματα προτού έχω συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα κάνουμε τα πάντα για ν’ αποβεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεσματική για χάρη και της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. Και θέλω να πω σε όλους ότι έχω -και καθένας πρέπει να έχει- απόλυτη εμπιστοσύνη στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Το έχουν άλλωστε αποδείξει με τα αποτελέσματα που έχουν επιτύχει έως σήμερα, παρά τα όσα κάποιοι έχουν επιχειρήσει να ισχυρισθούν σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Αστυνομίας.

 • Γίνεται πολύς λόγος για ανεπάρκεια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Εχετε σκεφτεί κάποιες αλλαγές, γιατί φάνηκε ότι η Υπηρεσία αιφνιδιάστηκε, παρά το γεγονός ότι οι τρομοκράτες είχαν προειδοποιήσει με προκήρυξή τους;

Δεν μένω στις εντυπώσεις της στιγμής. Ολοι γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικά έχει εργασθεί η Ελληνική Αστυνομία, με όλες τις υπηρεσίες της, ιδίως μάλιστα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς επίσης και με τις υπηρεσίες που διώκουν το οργανωμένο έγκλημα γενικότερα. Βεβαίως ως υπουργός είμαι υποχρεωμένος να δέχομαι την κριτική, ακόμη και όταν είναι εντελώς αβάσιμη. Αυτό που μετράει είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και ως προς το τελικό αποτέλεσμα έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και, ιδίως, στον επαγγελματισμό των στελεχών της.

 • Πιστεύετε ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που έγιναν με αφορμή το φόνο του 15χρονου Αλέξη πυροδοτούν το κλίμα και για άλλες τρομοκρατικές πράξεις;

Σας αφήνω να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Εγώ θα πω μονάχα ένα πράγμα: Ολοι εκείνοι -ευτυχώς αποτελούν την ελάχιστη εξαίρεση- που επιχείρησαν, με πράξεις ωμής βίας, να εκμεταλλευθούν την πανελλήνια οδύνη για τον Αλέξη και να καταφερθούν εναντίον της Δημοκρατίας και της κοινωνίας είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Αλλωστε, αυτό το πράγμα φαίνεται σιγά σιγά. Απομονώνονται και καταδικάζονται από όλους. Κι αυτό είναι θετικό και για τη Δημοκρατία και για την κοινωνία.

 • Για το θέμα των κινητοποιήσεων και των επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας ποιος ευθύνεται;

Κάποιοι, πραγματικοί εχθροί της Δημοκρατίας, εκμεταλλεύθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις για να προβούν σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς. Και αυτοί φέρουν την αποκλειστική ευθύνη. Γνωρίζετε άλλωστε ότι αρκετοί από αυτούς όχι μόνο έχουν συλληφθεί, αλλά και έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη αποκαλύπτει το πραγματικό τους πρόσωπο.

 • Ο ανασχηματισμός έγινε. Εκτιμάτε ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να καλύψει τα κενά της προηγούμενης και το χαμένο έδαφος;

Ο ανασχηματισμός δίνει μια νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο, το οποίο είναι ήδη σημαντικό. Ανταποκρίνεται ιδίως στις προκλήσεις του μέλλοντος. Βεβαίως, ο χρόνος θα δείξει. Προσωπικά όμως είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, και με τη νέα της σύνθεση, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις οποίες σήμερα αντιμετωπίζουμε και, βεβαίως, θα καλύψει το έως τώρα χαμένο έδαφος. Διευκρινίζω, όμως, για μία ακόμη φορά ότι οι πολιτικοί κρίνονται καθημερινά από τον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός θ’ αποφασίσει και θα κρίνει τις τελικές μας επιδόσεις.

 • Εσείς είστε ευχαριστημένος από την εικόνα και το έργο της κυβέρνησης;

Ο υπουργός που θα ήταν ικανοποιημένος από το έργο του θα ήταν ήδη αποτυχημένος από την ώρα που θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο.

 • Το ότι τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός σημαίνει ότι ουσιαστικά πάμε ξανά σε διαχωρισμό του υπουργείου Εσωτερικών από το Δημόσιας Τάξης;

Κάθε άλλο. Το υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ενιαίο. Και αυτό είναι μια μεγάλη τομή που έγινε μετά τις εκλογές του 2007 και η οποία έχει ήδη αποδώσει πολλά. Ο υπουργός έχει την εποπτεία της συνολικής πολιτικής όλου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο θεσμός του αναπληρωτή υπουργού σηματοδοτεί την έμφαση την οποία δίνει ο πρωθυπουργός, ιδίως σήμερα, στα θέματα δημόσιας τάξης. Πάντοτε όμως -και ας μου συγχωρηθεί η επανάληψη- στο πλαίσιο του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών και, άρα, υπό την εποπτεία του υπουργού Εσωτερικών.

Του Γιώργου Mανουσακάκη, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 11.01.09

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s