ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ: «Δεν βλέπω εκλογές το 2009»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

Για αλλαγή σελίδας μιλάει ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Παραδέχεται ότι η κυβέρνηση είχε ανάγκη ανανέωσης κι ελπίζει ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγών».

*Προειδοποιεί ωστόσο ότι, αν η κυβέρνηση δεν πάει καλά, «όλοι θα πληρώσουμε τις συνέπειες» και στέλνει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του: «προσωπικές στρατηγικές δεν χωρούν. Δεν επιτρέπονται. Ούτε λάθη».

*Οσο για τις κάλπες; Ο κ. Ζαγορίτης δεν βλέπει εκλογές πριν από το 2010.

*Ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης;

– Σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Αλλαγή σελίδας. Αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόταν ανανέωση. Διόρθωση πορείας. Εχουμε επίγνωση της πραγματικότητας. Περιθώρια ευελιξίας και αλλαγών, ασφαλώς, υπάρχουν. Οφείλουμε να βγάλουμε τον τόπο από τη διεθνή κρίση με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Να νιώσει ο κόσμος στην πατρίδα μας ασφάλεια σε κάθε επίπεδο.

*Εχουμε να κάνουμε με ανασχηματισμό που έχει εκλογικό ορίζοντα; Εθνικές εκλογές μέσα στο 2009 αποκλείονται;

– Εχουμε να κάνουμε με ανασχηματισμό ουσίας. Εθνικές εκλογές, εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω πριν από το 2010. Λόγω της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Μικροπολιτική, αλλά το συνυπολογίζουμε. Φέτος έχουμε ευρωεκλογές.

*Θα κριθείτε, πάντως, κυρίως για τα εσωτερικά ζητήματα…

– Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος θα μας κρίνει ως παράταξη από την επιτυχία της κυβέρνησης. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά. Πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Με υπευθυνότητα. Συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Προσωπικές στρατηγικές δεν χωρούν. Δεν επιτρέπονται. Ούτε λάθη. Αν δουλέψουμε σωστά, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στις εθνικές. Αν η κυβέρνηση δεν πάει καλά, θα υποστούμε τις συνέπειες. Εγώ είμαι αισιόδοξος.

*Ο Γ. Αλογοσκούφης, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική επί πέντε χρόνια, απομακρύνθηκε. Προφανώς, με τη στάμπα του αποτυχημένου…

– Στον κ. Αλογοσκούφη και στην κυβέρνηση Καραμανλή έχει πιστωθεί θετικά απ’ όλους ότι αντιμετωπίστηκαν τα τεράστια ελλείμματα που παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ το 2004, η δραστική μείωση της ανεργίας από το 11,5% στο 7,5%, η διατήρηση της ανάπτυξης σε θετικά επίπεδα, την ώρα που πολλές χώρες βρίσκονται σε ύφεση ή στασιμότητα. Ας μην μηδενίζουμε επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική κρίση δεν χτύπησε τόσο πολύ έντονα την Ελλάδα, όσο άλλες χώρες.

*Τότε γιατί απομακρύνθηκε;

– Δεν αποφύγαμε παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη. Ερχεται, όμως, η ώρα που ένας κύκλος ολοκληρώνεται. Η ανανέωση είναι κάτι θετικό. Και έτσι πρέπει να την υποδεχόμαστε.

*Υστερα από κάθε ανασχηματισμό είναι φυσικό να υπάρχουν πικρίες. Φοβάστε μήπως οι «κομμένοι» ή αυτοί που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση, ενώ το περίμεναν, μπορεί να αναζωπυρώσουν την ένταση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός σας;

– Οι συνάδελφοί μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Βάζουν πρώτα το συλλογικό -το εμείς- και έπειτα το εγώ. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του κόσμου της Ν.Δ. και στον Κ. Καραμανλή.

*Οι πληροφορίες σάς «ήθελαν» υπουργό. Τελικώς, παραμείνατε στο κόμμα. Αυτή ήταν η επιθυμία σας;

– Στις 30 Δεκεμβρίου, μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσα ότι συζητήσαμε για τον προγραμματισμό του κόμματος, ιδίως ενόψει ευρωεκλογών. Μετά το συνέδριο της Ν.Δ. τον Ιούλιο 2007, εξελέγην γραμματέας για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Με εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία. Τιμή, στην οποία εργάστηκα σκληρά για να ανταποκριθώ. Σε λιγότερο από 5 μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν συνηθίζονται αλλαγές στα κόμματα σε κορυφαίο επίπεδο ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Τώρα, λοιπόν, που έχουμε προσδιορισμένο τον χρόνο μιας δύσκολης αναμέτρησης -των ευρωεκλογών-, οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που αντιστοιχεί στον καθένα μας για την επιτυχία. Ιδίως, να βοηθήσουμε το νέο κυβερνητικό σχήμα να πετύχει. Γιατί, πρωτίστως, αυτό μετράει.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/01/2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s