ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: «Ο Καραμανλής ελπίζει σε μικρή ήττα»

«Ο Καραμανλής ελπίζει σε μικρή ήττα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 10/01/2009

Ο Δ. Ρέππας θεωρεί την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ όρο πολιτικής σταθερότητας, αλλά προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρέος προοδευτικού φάσματος

Πρωθυπουργό που έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων χαρακτηρίζει τον Κ. Καραμανλή ο Δ. Ρέππας, προβλέποντας ότι η ΝΔ παρά τον ανασχηματισμό δεν μπορεί να αποφύγει τις εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θεωρεί την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ όρο πολιτικής σταθερότητας, αλλά προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρέος προοδευτικού φάσματος. Απαντά σε όλα τα επίκαιρα και καυτά ερωτήματα και επιμένει στην Προανακριτική για το Βατοπέδι.

 • Και εγένετο ο ανασχηματισμός. Ανέβηκαν οι μετοχές του πρωθυπουργού ή των δελφίνων;

– Η ΝΔ απέρχεται – έκλεισε τον κύκλο της. Εδώ και καιρό η απαίτηση είναι για την αλλαγή πρωθυπουργού και κυβέρνησης. Ούτε πρόκειται για νέο ξεκίνημα ούτε ο πρωθυπουργός έχει τον έλεγχο για να καθορίσει τις εξελίξεις. Οι δε διευθετήσεις αξιωμάτων και αξιωματούχων δεν αφορούν τον λαό και τα προβλήματά του.

 • Εκλεισε έτσι και η υπόθεση-Βατοπέδι;

Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια συγκάλυψης. Θυμίζω όμως ότι η έρευνα στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης συνεχίζεται. Ενδεχομένως νέα στοιχεία θα αποτελέσουν τη βάση για έναν νέο κύκλο αναζήτησης ευθυνών και στο πολιτικό επίπεδο. Θα έλεγα μάλιστα πως η ανάγκη να γίνει η δικαστική έρευνα χωρίς κυβερνητική καθοδήγηση αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο που επιβάλλει την κυβερνητική αλλαγή.

 • Εσείς επιμένετε για Προανακριτική;

Λόγοι ευθύνης και συνέπειας επιβάλλουν να επανέλθουμε στην πρόταση για τη λεγόμενη Προανακριτική τις επόμενες μέρες.

 • Οι εκλογές έρχονται;

Ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Οι εκλογές έρχονται όχι γιατί επιθυμεί να χάσει, αλλά γιατί δεν μπορεί να τις αποφύγει. Αν μέχρι το τέλος της τετραετίας δεν μεσολαβούσαν οι ευρωεκλογές και η προεδρική εκλογή, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τώρα πλέον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πολιτικά να κερδίσει ό,τι κι αν κάνει, μπορεί απλώς να «πετύχει» το μικρότερο κακό γι αυτόν. Αμφιβάλλω αν έχει και ο ίδιος σαφή προσανατολισμό. Σημασία έχει ότι η βραδύτητα αντίδρασης που έχει επιδείξει μέχρι τώρα αποδείχθηκε καταστροφική για την κυβέρνησή του.

 • Δίδυμες με τις ευρωεκλογές;

Είναι ένα πιθανό σενάριο, που εντάσσεται στον στόχο του μικρότερου κακού. Βέβαια είναι πιθανό να έχει προσφύγει σε εκλογές και πριν από τις ευρωεκλογές, επιδιώκοντας να στερήσει έτσι την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ. Και να καταστήσει αναγκαστικό μονόδρομο τις κυβερνητικές συμπράξεις. Προφανώς ελπίζει ότι θα αποτύχει μια προοδευτική κυβερνητική σύμπραξη, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να επανέλθει την ώρα της προεδρικής εκλογής και να επαναδιεκδικήσει την εξουσία στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

 • ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν;

Η κρίση που διαλύει τη χώρα είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας και μόνο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι και παραγωγός κυβερνητικών λύσεων. Τη λύση τη δίνει μόνον ο κυρίαρχος λαός. Σχήματα που προκύπτουν μέσω διαβουλεύσεων και ερήμην του λαού είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Και ιδιαιτέρως μια σύμπραξη αυτής της μορφής που είναι τόσο ετερόκλητη, και υπό τις παρούσες περιστάσεις θα σήμαινε θεσμοποίηση της ακυβερνησίας, πυροδοτεί παραπέρα την κρίση και δεν την αντιμετωπίζει.

Μόνη λύση για την κρίση η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ;

Η μόνη λύση είναι μια άλλη προοδευτική πολιτική. Μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να προκύψει χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι πρέπει να επιδιώξουμε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για λόγους πολιτικής σταθερότητας και συγχρόνως να προτείνουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρέος προοδευτικού φάσματος. Σε κάθε περίπτωση ένα σχήμα συνεργασίας πρέπει να έχει περάσει από την εκλογική δοκιμασία. Η δε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία εξασφαλίζει μακρύ πολιτικό χρόνο, ώστε μια κυβέρνηση συνεργασίας να μην καταστεί δέσμια σκοπιμοτήτων εν όψει επερχόμενων εκλογών.

 • Τα γκάλοπ λένε πάντως ότι οι πολίτες δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν περιμένουν και πολλά. Πώς θα κυβερνήσετε;

Οι πολίτες όπως φαίνεται έχουν κάνει την πολιτική επιλογή τους. Συντάσσονται με την προοπτική μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ταυτοχρόνως έχουν συνειδητοποιήσει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Θαύματα δεν γίνονται. Είναι βέβαιον όμως ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα διαμορφώσει ένα άλλο κλίμα σταθερότητας και ελπίδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυάται μια έντιμη προσπάθεια για την αναστροφή της αρνητικής πορείας της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με τρόπο που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη και τα αδύναμα στρώματα, ώστε να υπερβούν την κρίση.

 • Ο Γ. Παπανδρέου υπολείπεται πάντως του κ. Καραμανλή στα γκάλοπ.

Το στοιχείο αυτό απαντάται χρόνια τώρα στις δημοσκοπήσεις μέχρι του σημείου έναρξης της προεκλογικής περιόδου. Είναι το «χρυσωμένο χάπι» γι αυτόν που απέρχεται μεν, αλλά είναι ακόμη πρωθυπουργός. Να είστε σίγουροι ότι μετά τις νικηφόρες εκλογές το υψηλό ποσοστό του κ. Παπανδρέου δεν θα έχει προηγούμενο.

 • Υπάρχει δεύτερη γενιά τρομοκρατών;

Η κυβέρνηση με την πολιτική της προκάλεσε πολύπλευρη κρίση, αφήνοντας περιθώριο στην κάθε μορφής αυθαιρεσία έως και εγκληματικότητα. Μεταξύ των άλλων διέλυσε ένα αξιόμαχο και αξιόπιστο σύστημα που της παραδώσαμε. Το τρομοκρατικό χτύπημα δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η προπαρασκευή, ο εξοπλισμός, ο τρόπος που εκδηλώθηκε μαρτυρούν ότι δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Είναι κρίμα ότι η αναξιοκρατία και ο κομματισμός που επικράτησαν δεν μας επιτρέπουν όχι να αισιοδοξούμε για την άμεση εξάλειψη, αλλά να γνωρίζουμε τουλάχιστον αν πρόκειται για τρομοκράτες με κάποιες πολιτικές δοξασίες ή για σύνδεση και με τον χώρο των ποινικών εγκληματιών που εκτελούν συμβόλαια. Το θέμα είναι να μην περάσει την πόρτα του νου μας ο μεγάλος φόβος που θα σκιάσει τα πάντα και θα μας μετατρέψει σε μια αντιδραστική, φοβική, περιθωριακή κοινωνία. Και στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έκανε το θαύμα της!

 • Βλέπετε εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα τόσο για τον διεθνή προσανατολισμό της όσο και για την κοινωνικοοικονομική της προοπτική. Θεωρεί ίσως ότι της επιτρέπεται να προτάξει την ένταση στο Αιγαίο για προφανείς λόγους και μάλιστα εν όψει της κρίσης στην οποία βρίσκεται μια αδύναμη ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει η Τουρκία ότι μπορεί να μιλήσει από θέση ισχύος, αν και έχει απέναντί της το διεθνές δίκαιο. Κάνει λάθος όμως, γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Είμαστε όλοι. Εχουμε ζήσει κατά καιρούς πρωτοβουλίες της Τουρκίας να προωθήσει την επεκτατική στρατηγική της, επανακαθορίζοντας μονομερώς τους όρους και τους κανόνες που οι συνθήκες προβλέπουν για την ειρηνική γειτονία μας. Απέτυχε και πάντα θα αποτυγχάνει γιατί θα κάνει το λάθος να αγνοεί πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, που μας εξασφαλίζει την άνεση της δημιουργικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, είναι αυτή που μας καλεί να προτάσσουμε μια υπεύθυνη εθνική στάση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης. Και στο θέμα αυτό είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει με τρόπο ανάλογο προς τη σοβαρότητα των τουρκικών προκλήσεων.

 • Τι μπορεί να σβήσει τον πόλεμο στη Γάζα;

Τα ευχολόγια δεν αρκούν και όποιες πρωτοβουλίες ακόμη κι αν οδηγούν σε εκεχειρία, αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης. Τόσος πόνος, τόσα αδικοχαμένα παιδιά, και οι διεθνείς οργανισμοί συσκέπτονται ατελείωτες ώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσαν τα «golden boys» που ζουν και βασιλεύουν ατιμώρητα. Πώς να είναι αξιόπιστες οι πολιτικές ηγεσίες; Πώς να εμπνέουν τους πολίτες; Λοιπόν δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Εδώ και τώρα η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους είναι η μόνη εξέλιξη που θα συνιστά και την ποιοτική αλλαγή. Ολα τα άλλα είναι μάταια και αδιέξοδα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s