Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Οι νέοι ζητούν λευτεριά από τη μεταπολίτευση!»

http://www.greekinsight.com/lib/thumbs/showImage.php?fn=269200750330_POLITIK_ETH_257.jpg&wth=470

«Λευτεριά από τη μεταπολίτευση! Αυτό προκύπτει από το κύμα αγανάκτησης που είδαμε να ξεχύνεται στους δρόμους». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης πιστεύει ότι πρέπει να τελειώνουμε «με την Ελλάδα της “εύκολης”, αλλά ρηχής ανάπτυξης, των ελλειμμάτων, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας. Αν ως ΠΑΣΟΚ κινηθούμε με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, θα υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας και όχι μόνο της παράταξής μας». **Ο πρώην υπουργός απορρίπτει το μοντέλο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 15 σημεία πολιτικής δράσης που ανακοίνωσε «υποδύεται με 34 χρόνια καθυστέρηση το ΠΑΣΟΚ του ’70» και τονίζει πως «στην προσπάθεια του κόμματος πρέπει να συστρατευθούν όλες οι οι άξιες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Κώστα Σημίτη φυσικά».

 • * Η ατμόσφαιρα δυσπιστίας στην πολιτική ζωή αφορά μόνο την κυβέρνηση;
– Οχι, μας αφορά όλους. Αφορά πρωτίστως τον πολιτικό κύκλο της μεταπολίτευσης, που ενώ με όρους κοινωνίας έχει κλείσει προ πολλού, δυστυχώς η πολιτική ζωή του τόπου ακόμη «αναμασά» τα ίδια συνθήματα, τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες πρακτικές. Πιστεύω πως κάτω από το κύμα αγανάκτησης που είδαμε να ξεχύνεται στους δρόμους, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένα κυρίαρχο -αν και αδιαμόρφωτο ακόμη- ρεύμα που ζητάει ακριβώς αυτό: «Λευτεριά από τη μεταπολίτευση». Η ελληνική κοινωνία βράζει και απαιτεί μια δημιουργική ρήξη με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται το «σύστημα Ελλάδα» όπως οικοδομήθηκε τα τελευταία 35 χρόνια.


 • Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
 • * Με ποια χαρακτηριστικά;

– Δηλαδή με την Ελλάδα της «εύκολης» αλλά ρηχής ανάπτυξης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της περιρρέουσας αναξιοκρατίας, της διάχυτης διαφθοράς, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της μόνιμης μετακύλισης του κόστους των επιλογών μας στις επόμενες γενιές.

 • * Ομως, οι διαδηλωτές δεν συγκρούστηκαν για την εναλλαγή στην εξουσία του δικομματισμού. Κάτι άλλο ζητούσαν.

– Μα εννοείται. Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τη «λογιστική» της εξουσίας. Αντιλαμβάνονται, όμως, καλύτερα από όλους μας, μια και είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο», ότι υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος να είναι η πρώτη μεταπολεμική γενιά στην Ελλάδα που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της. Εδώ βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, το σημείο-κλειδί αυτής της εξέγερσης. Εδώ οφείλουμε να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε και τους ικανότερους πολιτικούς μας ώστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι νέοι ζητούν το αυτονόητο: Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες από αυτές που τους δίνουμε σήμερα.

 • * Η εφεδρική λύση του συστήματος, το ΠΑΣΟΚ, δεν πείθει ότι μπορεί να δώσει μεταρρυθμιστική πνοή.

– Το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες υπερβάσεις και όχι διαχειριστικό micro-management. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που θεωρεί τη διεθνή κρίση πηγή όλων των δεινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι εισαγόμενα. Οι στρεβλώσεις στις αγορές, το θεσμικό έλλειμμα, η νέα δημοσιονομική ανισορροπία, οι κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή, η εκτεταμένη παραοικονομία, τα συμφέροντα που λυμαίνονται το κράτος, συνιστούν εσωτερικούς εχθρούς τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

 • * Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν οι πολίτες σάς προτιμήσουν, θα το κάνουν με κριτήριο τη λογική του μικρότερου κακού. Το μέλλον σας είναι υποθηκευμένο;

– Επαναλαμβάνω ότι αν κινηθούμε με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, αυτό που θα υποθηκεύσουμε θα είναι το μέλλον της χώρας, όχι απλά το δικό μας ως πολιτικής παράταξης. Δυστυχώς με τη Ν.Δ. η χώρα πάει ολοταχώς προς τα πίσω, στο «δημοσιονομικό 1993». Συνεπώς απαιτείται άμεσα, τώρα, ανάκτηση της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, εντός και εκτός συνόρων, στη βάση ενός νέου προγράμματος σταθεροποίησης και ανάκαμψης Αποδείξαμε το 1993 ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα το κάνουμε ξανά.

 • * Οικονομική κρίση, πολιτική κρίση, ηθική κρίση. Σ’ ένα τέτοιο νοσηρό περιβάλλον, το μοντέλο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. προτείνεται ως μοναδική διέξοδος. Είναι;

– Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη δύο παραμέτρους όσον αφορά αυτά τα σενάρια. Πρώτον, τα αποτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος και, δεύτερον, την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης. Προσωπικά πιστεύω ότι ικανές για μεγάλες ρήξεις είναι μόνο οι αποφασισμένες κοινωνίες, και κατ’ επέκταση οι αποφασισμένες ηγεσίες, τις οποίες εξουσιοδοτούν με την ψήφο τους.

 • * Εχουμε στην παρούσα φάση αυτές τις προϋποθέσεις;

– Ενα τέτοιο αποφασισμένο λαϊκό ρεύμα διαμορφώνεται σταδιακά γύρω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση εξόδου από την κρίση. Οι συνθήκες απαιτούν λοιπόν αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Που θα λειτουργεί και συναινετικά, και ριζοσπαστικά, και αξιοκρατικά. Οχι σε εύηχα μεν, καθόλου αποτελεσματικά δε, σχήματα εθνικών, οικουμενικών και άλλων τέτοιου τύπου κυβερνήσεων.

 • * Προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε 15 σημεία: αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων, κατάργηση Μάαστριχτ, Λισαβόνας και του συμφώνου απασχόλησης, εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημιώσεις, απλή αναλογική κ.ά. Μπορεί να αποτελέσουν βάση συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ με 34 χρόνια καθυστέρηση υποδύεται το ΠΑΣΟΚ του ’70, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία. Ομως, λευτεριά από τη μεταπολίτευση δεν σημαίνει σκλαβιά σε ένα νέο κακέκτυπό της.

 • * Αρα;

– Είναι μια ατζέντα απόκλισης, όχι προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ.

 • * Προβλέψατε ότι οι εκλογές είναι υπόθεση μερικών εβδομάδων. Πού το στηρίζετε;

– Μα στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει ολοταχώς στην καλύτερη των περιπτώσεων προς την επιτήρηση από την Ε.Ε. και στη χειρότερη προς το ΔΝΤ. Υπάρχει εδώ ένας κοινός παρονομαστής: Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των ξένων προς το ελληνικό κράτος, το οποίο μας οδηγεί στο να καταφύγουμε σε κάποιου τύπου διεθνή θεσμό για βοήθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αγοράζει ακριβό χρήμα λόγω υψηλής αναξιοπιστίας, η οποία οφείλεται στο συνδυασμό μιας ανίκανης κυβέρνησης, ενός υψηλού χρέους, των μεγάλων ελλειμμάτων και του τεράστιου ελλείμματος στο ισοζύγιο συναλλαγών.

 • * Αρα, το μέλλον δυσοίωνο…

– Δυστυχώς, με το δημοσιονομικό ναυάγιο της κυβέρνησης, οι μελλοντικές αποφάσεις της Ελλάδας στην οικονομία είναι ήδη δεσμευμένες από τους δανειστές μας στο εξωτερικό. Αν αποφασίσουμε να δράσουμε γρήγορα, έγκαιρα και αποφασιστικά, δηλαδή να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης, έχουμε ελπίδα να αποφύγουμε τα χειρότερα. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και είναι λυπηρό που υποκρίνεται πως δεν το καταλαβαίνει.

 • * Ο Κ. Σημίτης παραμένει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα της συμφιλίωσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;

– Το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί πολύ σύντομα να αναλάβει την τύχη της χώρας. Θεωρώ αυτονόητο ότι σ’ αυτή την προσπάθεια θα συστρατευθούν όλες οι άξιες και ικανές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου, του Κώστα Σημίτη συμπεριλαμβανομένου, φυσικά.

 • * Τελευταία έχουν πυκνώσει τα κρούσματα βίας. Η πιθανότητα ενός νέου κύκλου ένοπλης ανυπακοής πόσο ισχυρή είναι;

– Δυστυχώς όταν πλήττεται η κοινωνική συνοχή, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη Ν.Δ., η βία και η κοινωνική αναταραχή παραμονεύουν. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Ομως, οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και μπρος.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/01/2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s