Ο Στάλιν, τρίτη δημοφιλέστερη ιστορική φυσιογνωμία της Ρωσίας

Russians vote Stalin as Face of the nation

Ο Ιωσήφ Στάλιν ψηφίσθηκε τρίτη δημοφιλέστερη ιστορική φυσιογνωμία της Ρωσίας σε μια πανεθνική δημοσκόπηση, παρά το λιμό και τις διώξεις που στιγμάτισαν την εξουσία του. Ο διαγωνισμός «Όνομα της Ρωσίας» πραγματοποιήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya σε διάστημα άνω των έξι μηνών και τερματίστηκε την Κυριακή με μια τελική ψηφοφορία μέσω του Ίντερνετ και κινητών τηλεφώνων. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια ψήφοι σε μια χώρα 143 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εκατομμύρια σοβιετικοί πολίτες πέθαναν από το λιμό στα χρόνια της καταναγκαστικής κολεκτιβοποίησης, εκτελέστηκαν ως «εχθροί του λαού» ή έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του σοβιετικού Γκουλάγκ κατά τη διακυβέρνηση του Στάλιν, η οποία διήρκεσε σχεδόν 30 χρόνια ως το θάνατό του, το 1953. «Πρέπει τώρα να σκεφτούμε πολύ σοβαρά γιατί το έθνος επιλέγει να βάλει τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν στην τρίτη θέση», δήλωσε ο ηθοποιός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ, ένας από τους κριτές του διαγωνισμού, αφού τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εμφανίσθηκαν σε μια οθόνη. «Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η απόλυτη εξουσία και η βουλησιαρχία που αγνοεί τις απόψεις του λαού μπορεί να επικρατήσουν στη χώρα μας, αν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του έθνους το θέλει».

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Νιέφσκι που έζησε τον 13ο αιώνα και νίκησε τους Γερμανούς. Ακολουθεί ο Πιοτρ Στολίπιν, ένας πρωθυπουργός των αρχών του 20ου αιώνα γνωστός για τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις του και την καταστολή των αριστερών επαναστατών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου με ένα κατάλογο 50 ιστορικών φυσιογνωμιών που είχαν επιλεγεί από έναν αρχικό κατάλογο με 500.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s